Over Drank |

Wijn proeven in de Vipava vallei in Slovenië deel 1: Žorž

Ingepakt tussen Italie, Kroatie en Oostenrijk ligt het voor de hand dat er ook in Slovenië wijn wordt gemaakt. Vreselijk bekend zijn de wijnen echter nog niet. Meneer besloot een wijngebied te bezoeken en een vakantiedag op te offeren aan een aantal proeverijn in de Vipavavalei. Met een beetje van de lokale VVV, een beetje van tripadvisor en een beetje opportunisme kwam hij tot een keuze van drie wijnmakers. 24 wijnen later had hij veel geleerd. Bovenal over zichzelf: na een wijn of 18 weet hij geen zinnig woord meer uit te brengen over wat er zich in zijn glas bevindt. Of over om het even welk onderwerp, for that matter.

De vipavavallei bevindt zich op de kruising van het Middelandse Zeeklimaat, het Alpenklimaat en het Landklimaat, waardoor er bijzondere weersomstandigheden kunnen ontstaan. De meest opvallende eigenschap is de Bora wind (Burja), die snelheden tot boven de 200 km/u kan bereiken. De wind zorgt er onder andere voor dat er weinig ziekten ontstaan op de druiven doordat regen en dauw snel verdampen en schimmels weinig kans krijgen.

Žorž
Midden in het piepklein dorpje Slap ligt wijnmakerij Žorž. We bellen aan bij een woonhuis. Er komt in eerste instantie alleen een hond naar buiten. Even later verschijnt er gehaast een vrouw, in legging en sloffen en met een verfkwast in haar hand. Hashtag superongemakkelijk. De wijnproeverij blijkt echter van hoog niveau. We zijn de enige en krijgen alle aandacht. In meer dan twee uur proeven we 8 wijnen en een zelfgestookte cognac van hun 14 hectare grootte wijngaard. Ana, dochter van een wijnrankenhandelaar en in deze wijnfamilie getrouwd, spreekt uitstekend Engels en serveert er uitgebreide zelfgemaakte prosciutto, coppa, kaas, olijven en brood bij. Het woonhuis hebben we inmiddels verruild voor een honderd meter verderop gelegen pittoreske wijnkelder uit de 17e eeuw. De hond is er nog steeds. De meeste wijnmakers uit de Vipavavalei maken Riesling, Merlot, Cabernet Sauvignon en witte Pinot Gris, Sauvignon blanc, Muscat, Zelen en Pinella.

De wijnen zijn uitstekend, en met name de Zelen is bijzonder. Deze druif komt alleen voor in deze vallei en geeft een frisse witte wijn die niet fruitig maar kruidig is, denk aan rozemarijn en salie. Heel gaaf. De wijnen zijn betaalbaar, van 5 tot 9 euro per fles. We nemen een doosje van Zelen mee. Beetje stoer doen bij vrienden. Al met al betalen we voor de proeverij €15 pp. Geen geld. Zonder hapjes kan ook, dan ben je €12 kwijt. Maar waarom zou je.

Žorž
website: http://www.vino-zorz.si/eng.html
Locatie (google maps)

Morgen en overmorgen de tweede en derde proeverij.

 


0 reacties op “Wijn proeven in de Vipava vallei in Slovenië deel 1: Žorž

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

unemployedwineguy

It taste like casual cruelty of the universe

Tja, als sommelier heb je ook niet veel te doen natuurlijk. Deze Amerikaan begon daarom een youtubekanaal genaamd ‘unemployed wineguy’ waarop hij dranken proeft die hij normaal niet snel zou adviseren als begeleiders van tong of fois gras, zoals Jägermeister, Mike’s hard Lemonade, of recent ‘Everclear’ bestaande uit 95% alcohol.


gratis workshop bij aanschaf boeken

Tijdelijk gratis workshops

Ontvang in de maand december bij aanschaf van een boek van Meneer Wateetons, niet alleen een handtekening, maar ook een gratis online workshop van Meneer zelf!

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

18 apr
Workshop Fermenteren – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 119

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp