Wijn proeven in de Vipava vallei in Slovenië deel 1: Žorž

Wijn proeven in de Vipava vallei in Slovenië deel 1: Žorž


Ingepakt tussen Italie, Kroatie en Oostenrijk ligt het voor de hand dat er ook in Slovenië wijn wordt gemaakt. Vreselijk bekend zijn de wijnen echter nog niet. Meneer besloot een wijngebied te bezoeken en een vakantiedag op te offeren aan een aantal proeverijn in de Vipavavalei. Met een beetje van de lokale VVV, een beetje van tripadvisor en een beetje opportunisme kwam hij tot een keuze van drie wijnmakers. 24 wijnen later had hij veel geleerd. Bovenal over zichzelf: na een wijn of 18 weet hij geen zinnig woord meer uit te brengen over wat er zich in zijn glas bevindt. Of over om het even welk onderwerp, for that matter.

De vipavavallei bevindt zich op de kruising van het Middelandse Zeeklimaat, het Alpenklimaat en het Landklimaat, waardoor er bijzondere weersomstandigheden kunnen ontstaan. De meest opvallende eigenschap is de Bora wind (Burja), die snelheden tot boven de 200 km/u kan bereiken. De wind zorgt er onder andere voor dat er weinig ziekten ontstaan op de druiven doordat regen en dauw snel verdampen en schimmels weinig kans krijgen.

Žorž
Midden in het piepklein dorpje Slap ligt wijnmakerij Žorž. We bellen aan bij een woonhuis. Er komt in eerste instantie alleen een hond naar buiten. Even later verschijnt er gehaast een vrouw, in legging en sloffen en met een verfkwast in haar hand. Hashtag superongemakkelijk. De wijnproeverij blijkt echter van hoog niveau. We zijn de enige en krijgen alle aandacht. In meer dan twee uur proeven we 8 wijnen en een zelfgestookte cognac van hun 14 hectare grootte wijngaard. Ana, dochter van een wijnrankenhandelaar en in deze wijnfamilie getrouwd, spreekt uitstekend Engels en serveert er uitgebreide zelfgemaakte prosciutto, coppa, kaas, olijven en brood bij. Het woonhuis hebben we inmiddels verruild voor een honderd meter verderop gelegen pittoreske wijnkelder uit de 17e eeuw. De hond is er nog steeds. De meeste wijnmakers uit de Vipavavalei maken Riesling, Merlot, Cabernet Sauvignon en witte Pinot Gris, Sauvignon blanc, Muscat, Zelen en Pinella.

De wijnen zijn uitstekend, en met name de Zelen is bijzonder. Deze druif komt alleen voor in deze vallei en geeft een frisse witte wijn die niet fruitig maar kruidig is, denk aan rozemarijn en salie. Heel gaaf. De wijnen zijn betaalbaar, van 5 tot 9 euro per fles. We nemen een doosje van Zelen mee. Beetje stoer doen bij vrienden. Al met al betalen we voor de proeverij €15 pp. Geen geld. Zonder hapjes kan ook, dan ben je €12 kwijt. Maar waarom zou je.

Žorž
website: http://www.vino-zorz.si/eng.html
Locatie (google maps)

Morgen en overmorgen de tweede en derde proeverij.

 

Geef een reactie