op jacht, recept, zelf maken |

#rauwcuraçao: de wilde ganzen van de zee

Ze zijn niet van hier, komen met velen, voeren geen klap uit maar profiteren wel van onze welvaart. Koraalduivels, het zijn de wilde ganzen van de Cariben. En dan zijn ze nog flink giftig ook. Eén prik van de talrijke en vlijmscherpe stekels op hun rug of vinnen en je hebt maanden last. Maar, zoals Wouter Klootwijk het zegt: een plaag moet je eten. Net als met de wilde gans smaakt de koraalduivel (of lionfish) gelukkig uitstekend. Niet heel bijzonder, gewoon naar een generiek witvisje, maar hij is moeilijk te verpesten. Wat je er ook mee doet, hij blijft zacht en sappig en droogt niet uit. Ook voor ceviche is hij heel geschikt. Fileren is echter een klusje dat je met voorzichtigheid moet uitvoeren. Zelfs na de dood blijven de stekels giftig. Zie het filmpje hierboven.

Om deze redenen wordt er flink op ze gejaagd, met harpoenen. Meneer kreeg een exemplaar in handen van een van de locale zelfverklaarde lionfishhunters (die toevoegde er een beetje bij te klussen als chirurg in het ziekenhuis): niet meer dan een stok met een elastiek en een paar spijkers aan de voorkant. Vinexjager style. Bijna wekelijks trekken ze er op uit. Een jongens-onder-elkaar dingetje, waarmee ze ook nog iets nuttigs doen en met een maaltijd thuiskomen. Hun inspanningen, en die van alle andere jagers op de Cariben, werpen vruchten af. Waar onze hunters voorheen met de snorkel op jacht konden zijn de koraalduivels tegenwoordig alleen nog maar op 30 meter diepte te vinden. In het verleden haalden ze 10 kilo de man naar boven, nu zijn ze blij als ze dat met hun vieren vangen. Meneer spotte er in zijn snorkelavonturen hier op Curaçao inderdaad maar een paar. Prachtige beesten, dat wel.

Recept: lionfish burgers

Caribbean Spice Girl Helmi Smeulders,  meneers gastvrouw en auteur van het boek Modern Caribbean Flavors  geeft op haar site een recept voor lionfishburgers.

 

 


0 reacties op “#rauwcuraçao: de wilde ganzen van de zee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
16 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

05 okt
GRATIS live online workshop “grillworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

08 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

12 okt
Live online workshop “bier brouwen voor beginners” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

26 okt
Live online workshop “‘nduja maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

16 nov
GRATIS live online workshop “mexicano’s maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend