experimenteerdrift |

Wateetons Wetenschap: Je puberdochter de les lezen: de banaan-editie

“Wist je dat als je het steeltje van een banaan inpakt, hij dan langer vers blijft?” Dochter Wateetons vouwde het uiteinde van een verse tros bananen in aluminiumfolie. Dat soort vragen moet je niet aan je vader stellen, als die ook Meneer heet. “Ten eerste: blijven we gewoon U zeggen?” antwoordde deze. “Ten tweede: dat zullen we nog wel eens zien”. Pre-puberale initiatieven moet je de grond in stampen met keiharde science. Altijd.

Meneer nam twee gele bananen van de tros en legde die op een tafeltje. Een van de steeltjes vouwde hij dicht met alufolie. Timelapse camera erop (een van dochter Wateetons geconfisceerde telefoon trouwens, BAM), briefje erbij voor de schoonmaakster en wachten maar.

Resultaten

  • Bevinding 1: buiten de fruitmand blijven die krengen opvallend lang vers. Maar liefst 229 uur fotografeerde de camera, 1740 frames. Meneer beëindigde het experiment voor dat de bananen helemaal zwart waren omdat hij de aanwezigheid van de camera beu werd en stroomrekening zag oplopen wegens het permanent branden van een (spaar)lamp. Een mogelijke verklaring is dat niet alleen bananen ethyleen produceren, maar ook ander fruit. Bananen rijpen in een fruitmand dus vermoedelijk sneller onder invloed van ander fruit.
  • Bevinding 2: IK DACHT HET DUS NIET DOCHTER WATEETONS!
    If anything, dan is het andersom.

Zo, die kent haar plaats weer. Overigens blijkt de feitelijke tip te zijn dat je ze in moet pakken in plastic-, en niet aluminiumfolie. Nog een verkeerde hypothese ook. Die stroomkosten gaan van haar zakgeld af, zo veel is duidelijk.

But why?
Het idee achter deze hack is dat het steeltje wordt afgesloten. But why? Googlen levert veel lifehacks, maar weinig verklaring op. Van Dam, noch Kleyn noch McGee schrijven over deze tip. Wel noemen ze dat je fruit sneller kunt laten rijpen door de ethyleen, maar niet je het proces kunt vertragen. Na veel doorklikken lijkt het erop dat het wel weer met ethyleen te maken heeft. Dit verlaat de banaan met name door de steel. (link: instructables, vertaald via google translate). Maar wordt een banaan dan bruin van zijn eigen ethyleen? Of is het vooral de ethyleen van zijn broertjes in de tros? Misschien werd in meneers experiment de controlebanaan wel minder bruin doordat zijn ingepakte broertje minder kon afscheiden, en de ingepakte banaan bruiner doordat zijn blote broertje juist veel kon afscheiden.

Meneer vreest dat er weer een nieuwe opzet nodig is.  U, dochter Wateetons én de NUON, horen van mij.

UPDATE: inmiddels heeft meneer met een nieuwe opzet deze hypothese getoetst.

 

Meer Wateetons Wetenschap: https://wateetons.com/tag/wateetons-wetenschap/


0 reacties op “Wateetons Wetenschap: Je puberdochter de les lezen: de banaan-editie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Koji beschimmeld vlees

Verrot vlees eten? High meat. Toch maar niet.

Meneer is niet vies van een experimentje. Maar deze nieuwe high meat ‘trend’, het eten van verrot vlees, gaat zelfs hem een beetje te ver.


Gefermenteerde hotsauce pekeleieren

Gefermenteerde hotsauce pekeleieren

“Maar kan ik ook wat met de overgebleven pekel van mijn groentefermentatie?” Het is een van de meest gestelde vragen tijdens Meneer Wateetons’ workshops (groente) fermenteren. Natuurlijk. Heel veel zelfs. Zoals pekeleieren maken. Lees verder voor het recept voor gefermenteerde hotsauce pekeleieren.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend