Wateetons Wetenschap: Je puberdochter de les lezen: de banaan-editie

Wateetons Wetenschap: Je puberdochter de les lezen: de banaan-editie


“Wist je dat als je het steeltje van een banaan inpakt, hij dan langer vers blijft?” Dochter Wateetons vouwde het uiteinde van een verse tros bananen in aluminiumfolie. Dat soort vragen moet je niet aan je vader stellen, als die ook Meneer heet. “Ten eerste: blijven we gewoon U zeggen?” antwoordde deze. “Ten tweede: dat zullen we nog wel eens zien”. Pre-puberale initiatieven moet je de grond in stampen met keiharde science. Altijd.

Meneer nam twee gele bananen van de tros en legde die op een tafeltje. Een van de steeltjes vouwde hij dicht met alufolie. Timelapse camera erop (een van dochter Wateetons geconfisceerde telefoon trouwens, BAM), briefje erbij voor de schoonmaakster en wachten maar.

Resultaten

 • Bevinding 1: buiten de fruitmand blijven die krengen opvallend lang vers. Maar liefst 229 uur fotografeerde de camera, 1740 frames. Meneer beëindigde het experiment voor dat de bananen helemaal zwart waren omdat hij de aanwezigheid van de camera beu werd en stroomrekening zag oplopen wegens het permanent branden van een (spaar)lamp. Een mogelijke verklaring is dat niet alleen bananen ethyleen produceren, maar ook ander fruit. Bananen rijpen in een fruitmand dus vermoedelijk sneller onder invloed van ander fruit.
 • Bevinding 2: IK DACHT HET DUS NIET DOCHTER WATEETONS!
  If anything, dan is het andersom.

Zo, die kent haar plaats weer. Overigens blijkt de feitelijke tip te zijn dat je ze in moet pakken in plastic-, en niet aluminiumfolie. Nog een verkeerde hypothese ook. Die stroomkosten gaan van haar zakgeld af, zo veel is duidelijk.

But why?
Het idee achter deze hack is dat het steeltje wordt afgesloten. But why? Googlen levert veel lifehacks, maar weinig verklaring op. Van Dam, noch Kleyn noch McGee schrijven over deze tip. Wel noemen ze dat je fruit sneller kunt laten rijpen door de ethyleen, maar niet je het proces kunt vertragen. Na veel doorklikken lijkt het erop dat het wel weer met ethyleen te maken heeft. Dit verlaat de banaan met name door de steel. (link: instructables, vertaald via google translate). Maar wordt een banaan dan bruin van zijn eigen ethyleen? Of is het vooral de ethyleen van zijn broertjes in de tros? Misschien werd in meneers experiment de controlebanaan wel minder bruin doordat zijn ingepakte broertje minder kon afscheiden, en de ingepakte banaan bruiner doordat zijn blote broertje juist veel kon afscheiden.

Meneer vreest dat er weer een nieuwe opzet nodig is.  U, dochter Wateetons én de NUON, horen van mij.

UPDATE: inmiddels heeft meneer met een nieuwe opzet deze hypothese getoetst.

 

Meer Wateetons Wetenschap: https://wateetons.com/tag/wateetons-wetenschap/

 1. 4
  Erik

  Goede analyse. Een juiste opzet zou kunnen zijn om beide bananen (ingepakt of niet) in een afgesloten bak te bewaren (je zou ze dan zelfs alsnog naast elkaar kunnen zetten, mits beide bakken in het cameraveld passen) om er zeker van te zijn dat je alleen het effect van de banaans eigen ethyleen bekijkt.

  Wat betreft het MOGELIJKE verschil tussen aluminiumfolie en plastic folie, dat kan aan de poriegrootte liggen. Als je hele dunne aluminiumfolie (van die goedkope die zo makkelijk scheurt) hebt kunnen daar porien inzitten die groot genoeg zijn om gas door te laten. Plasticfolie zou zuurstof doorlatend moeten zijn, maar ethylene is niet zoveel groter dat dat er volledig door afgeschermd wordt, dus er is mogelijk helemaal geen verschil.

  Maar dat kan natuurlijk getest worden, passen er ook drie bananen voor die kamer?

 2. 13
  Wateetons Wetenschap: blijft een banaan langer vers als je het steeltje inpakt? – Test 2. | Wateetons

  […] Het begon met een opmerking van dochter Wateetons: “Wist je dat als je het steeltje van een banaan inpakt in aluminiumfolie, hij dan langer vers blijft?”. Meneer ging terstond aan de slag en concludeerde na tien dagen timelapsen dat dochter Wateetons het mis had. En dat zijn eigen proefopzet misschien ook wat te wensen over liet. Hij schreef er hier over. […]

Geef een reactie