meneer leest een boek, recept |

Meneer leest een boek: Gather van Gill Meller

 

Tijdens de presentatie van de Nederlandse vertaling van zijn boek vertelt Gill Meller hoe dat gaat, een kookboek maken. “Je hebt een thema nodig, anders is het gewoon een verzameling van recepten.” Het thema van Gather luidt dan ook: ‘haal culinaire inspiratie uit het bos, de boomgaard, haven, hei, kust & meer’. Het oorspronkelijke Engelse werk mist deze ondertitel zodat we er niet achter komen of dat ‘meer’ nou slaat op een ‘grote waterplas die omsloten is door land’ of dat hij wil zeggen dat het lijstje culinaire inspiratiebronnen nog langer is dan deze vijf. Er staat wel een recept in voor forel…

Lastig.

Gelukkig zijn de recepten van de hoofdchef van The River Cottage de helderheid zelve. Veel salades, met zelden meer dan drie hoofdingrediënten waar bovendien redelijk goed aan te komen is. Denk aan ‘in boter gebakken gerstevlokken & prei’, of ‘eekhoorntjesbrood met aardpeer & bieslook’ en ‘peren met krokante kool & lardo’. Het zijn geen maaltijden, maar gerechten. Je maakt er twee of drie, serveert ze op grote schalen en nodigt een paar vrienden uit. Brood en olijfolie erbij en de flessen wijn op tafel. Of je vult ze aan met een mooie roast uit de oven. Dat werk. De recepten zijn eenvoudig, helemaal River Cottage-style. Bij het eerste doorbladeren vond Meneer ze zelfs ronduit simpel. Tot hij er een paar proefde. Bij zijn homebase Boergondineren waar het boek werd gepresenteerd kreeg hij bijvoorbeeld ‘gegrilde little gem met komkommer, witte bonen en tahin’ geserveerd. Op het eerste oog gewoon wat bij elkaar gepleurde ingrediënten, maar crazy lekker. De ‘foccacia met spekblokjes en rozemarijn’ was ook al zo goed.

Die avond maakte hij, steeds enthousiaster wordend de ‘gebakken peer met geroosterde rode ui & krokante linzen’. Linzen kort koken, en daarna bakken in olijfolie, ui carameliseren in de oven, een peer bakken in wat boter en alles een beetje losjes bij elkaar gooien met wat citroensap erover. Meer is het niet. Maar, dat zoete van de peer, het gecarmeliseerde van de ui, de knapperige linzen en een klein beetje frisheid van de citroen!

Dodelijk simpel, dodelijk lekker.

 

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 jun
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

05 jul
Live online workshop “fried chicken maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 sep
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

11 okt
Live online workshop “azijn maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

13 nov
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend