experimenteerdrift |

Wateetons Wetenschap: blijft een banaan langer vers als je het steeltje inpakt? – test 2

Het begon met een opmerking van dochter Wateetons: “Wist je dat als je het steeltje van een banaan inpakt in aluminiumfolie, hij dan langer vers blijft?”. Meneer ging terstond aan de slag en concludeerde na tien dagen timelapsen dat dochter Wateetons het mis had. En dat zijn eigen proefopzet misschien ook wat te wensen over liet. Hij schreef er hier over.

Om wederzijdse beïnvloeding van de testbananen uit te sluiten, en zowel het verschil in effect van alufolie en plasticfolie te onderzoeken, verzon hij een nieuwe proefopzet. Drie bananen, één waarvan het steeltje niet was ingepakt (controle), één met alufolie en één met plasticfolie. Door de bananen in te pakken in een plastic ziploc zorgde meneer ervoor dat ze elkaar niet beïnvloedden. Andermaal plaatste hij er een timelapse camera op die elke 10 minuten een foto nam. 322 uur, een kleine twee weken later zette hij hem weer uit.

De uitkomsten

  • In een plastic zak, zonder externe invloeden rijpen bananen heel anders. Iets langzamer om te beginnen. Het duurde ruim dertien dagen voor de bananen echt overrijp raakten, tegen ongeveer 12 voor de oningepakte variant. Er ontstonden geen bruine plekjes van buiten, maar de bananen werden alleen zacht van binnen. Lange tijd leek er dus helemaal niets te gebeuren, maar na afloop waren de bananen van binnen tot een vieze prut gereduceerd.
  • Er was vrijwel geen verschil te zien in rijping tussen de condities: de ingepakte bananen rijpten even snel als de oningepakte, en alufolie of plastic maakte geen noemenswaardig verschil.

Overdenkingen

Ook test 2 pakt dus negatief uit. Vooralsnog ziet het er niet erg positief uit voor dochter Wateetons’, en op het internet veelvuldig gepropageerde, advies om de steel van bananen in te pakken om ze langer vers te houden.  Maar, beide proefopzetten waren wat artificieel. Bananen bewaar je in de praktijk nooit los. Blijkbaar hebben ze vriendjes nodig om te rijpen. Meneer zal dus nog een laatste maal de camera ter hand nemen en nog een keer twee weken zijn dressoir opofferen aan de wetenschap. Proefopzet drie bestaat uit drie trossen bananen, twee met ingepakte steel (plastic en alufolie) en een controle. De trossen worden van elkaar gescheiden met behulp van een plastic ziploczak, waarbij aan elke ziploc één appel is toegevoegd om de fruitmand te simuleren. In deze opzet kunnen de bananen rijpen onder invloed van hun soortgenoten en de appel. Deze opzet heeft, meneers inziens, de grootste ecologische validiteit. Mocht u een betere opzet hebben, dan hoort hij het graag. Hij moet nog langs de groenteboer.

Meer Wateetons Wetenschap: https://wateetons.com/tag/wateetons-wetenschap/


0 reacties op “Wateetons Wetenschap: blijft een banaan langer vers als je het steeltje inpakt? – test 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…


Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
17 jul
Besloten – Wateetons Werkplaats – workshop quiz zomer 2024 20:30 tot 21:30 uur

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp