boodschappen, Over Rot |

Meneer probeert: twee soorten skyr

Wist je dat Nederlanders van alle Europeanen de meeste yoghurt eten? Per jaar wordt er 22 kilogram aan de ontbijttafel genuttigd. Ook in kwark en boter zijn we koplopers. Nederland is een zuivelland. En, die zuivel is in beweging. Melk , yoghurt en kwark zijn niet langer anonieme bulkproducten. De hippe consument wil volvette melk van Jerseykoeien, koopt skyr en ayran en heeft keuze uit drie soorten kefir bij Albert Heijn.

Meneer kocht twee merken Skyr, een van de Lidl (€0,69) en bij de biowinkel van de Weerribben (€2,69) en proefde die.

 

Skyr (spreek uit: skir) is een van oorsprong IJslands melkproduct. Het is een soort magere kwark. Net als kwark is het gestremd, en dus eigenlijk een zeer zachte kaas. De fermentatie vindt plaats door Streptococcus salivarius subsp. thermophilus en Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Dat zijn de ‘gewone’ bacteriën die je ook kent van je pak magere ontbijtyoghurt. Skyr bevat behoorlijk wat eiwit (10+ g per 100 g) en is vetarm.

Lidl Skyr 
Vrij stijf en wit. De smaak  is sterk kwarkachtig, met veel ‘droogheid’ en ‘ruwheid’ op de tong. Het is tamelijk zuur met een hint van iets citroenigs. Eigenlijk is vond meneer het een vrij saai product dat nauwelijks van magere kwark te onderscheiden is.

Weerribben skyr
Onvergelijkbaar met die van de Lidl. De Skyr van de Weerribben is gladder en zachter, meer yoghurtachtig. De kleur is aanmerkelijk geler. Het bevat iets meer vet dat misschien bijdraagt aan het mondgevoel dat behoorlijk romig is. Toch is het vetgehalte niet meer dan 1.5 g /100 ml. Het heeft veel meer smaak dan de Lidl skyr, complexer, voller, rijker. Ook hier: iets citroenachtigs.

Het dient opgemerkt dat meneer nog nooit ‘echte’ skyr heeft geproefd en hij dus niet weet hoe het hoort te smaken. Maar, van deze twee heeft de Weerribben skyr absoluut zijn voorkeur. Die is drieeneenhalf keer zo duur als die van de Lidl. Dat dan weer wel.

 


0 reacties op “Meneer probeert: twee soorten skyr
    1. Misschien is de basis ongepasteuriseerde volvette melk. Ik voorvoel een skyr experiment met Weerribben skyr. En ja, voor Over Melk is wel nodig dat volledig in beeld is wat de basis is van IJslandse skyr 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Kombucha reanimatie. Kun je een verwaarloosde SCOBY tot leven wekken?

Meneer Wateetons, het type dat vol enthousiasme met honderd projectjes begint om ze vervolgens weer allemaal te verwaarlozen, probeert een jaar lang uitgedroogde kombucha SCOBY tot leven te wekken.


Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 feb
Live online workshop Tempeh maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

16 feb
Live online workshop ‘kroketten en bitterballen maken’ – meekookeditie 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

23 feb
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop roodflora kaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

09 mrt
Live online workshop miso maken 20:30 tot 22:00 uur

16 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop as gerijpte geitenkaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

18 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend