Meneer probeert: twee soorten skyr

Meneer probeert: twee soorten skyr


Wist je dat Nederlanders van alle Europeanen de meeste yoghurt eten? Per jaar wordt er 22 kilogram aan de ontbijttafel genuttigd. Ook in kwark en boter zijn we koplopers. Nederland is een zuivelland. En, die zuivel is in beweging. Melk , yoghurt en kwark zijn niet langer anonieme bulkproducten. De hippe consument wil volvette melk van Jerseykoeien, koopt skyr en ayran en heeft keuze uit drie soorten kefir bij Albert Heijn.

Meneer kocht twee merken Skyr, een van de Lidl (€0,69) en bij de biowinkel van de Weerribben (€2,69) en proefde die.

 

Skyr (spreek uit: skir) is een van oorsprong IJslands melkproduct. Het is een soort magere kwark. Net als kwark is het gestremd, en dus eigenlijk een zeer zachte kaas. De fermentatie vindt plaats door Streptococcus salivarius subsp. thermophilus en Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Dat zijn de ‘gewone’ bacteriën die je ook kent van je pak magere ontbijtyoghurt. Skyr bevat behoorlijk wat eiwit (10+ g per 100 g) en is vetarm.

Lidl Skyr 
Vrij stijf en wit. De smaak  is sterk kwarkachtig, met veel ‘droogheid’ en ‘ruwheid’ op de tong. Het is tamelijk zuur met een hint van iets citroenigs. Eigenlijk is vond meneer het een vrij saai product dat nauwelijks van magere kwark te onderscheiden is.

Weerribben skyr
Onvergelijkbaar met die van de Lidl. De Skyr van de Weerribben is gladder en zachter, meer yoghurtachtig. De kleur is aanmerkelijk geler. Het bevat iets meer vet dat misschien bijdraagt aan het mondgevoel dat behoorlijk romig is. Toch is het vetgehalte niet meer dan 1.5 g /100 ml. Het heeft veel meer smaak dan de Lidl skyr, complexer, voller, rijker. Ook hier: iets citroenachtigs.

Het dient opgemerkt dat meneer nog nooit ‘echte’ skyr heeft geproefd en hij dus niet weet hoe het hoort te smaken. Maar, van deze twee heeft de Weerribben skyr absoluut zijn voorkeur. Die is drieeneenhalf keer zo duur als die van de Lidl. Dat dan weer wel.

 

Geef een reactie