boodschappen, Over Rot |

Meneer probeert: twee soorten skyr

Wist je dat Nederlanders van alle Europeanen de meeste yoghurt eten? Per jaar wordt er 22 kilogram aan de ontbijttafel genuttigd. Ook in kwark en boter zijn we koplopers. Nederland is een zuivelland. En, die zuivel is in beweging. Melk , yoghurt en kwark zijn niet langer anonieme bulkproducten. De hippe consument wil volvette melk van Jerseykoeien, koopt skyr en ayran en heeft keuze uit drie soorten kefir bij Albert Heijn.

Meneer kocht twee merken Skyr, een van de Lidl (€0,69) en bij de biowinkel van de Weerribben (€2,69) en proefde die.

 

Skyr (spreek uit: skir) is een van oorsprong IJslands melkproduct. Het is een soort magere kwark. Net als kwark is het gestremd, en dus eigenlijk een zeer zachte kaas. De fermentatie vindt plaats door Streptococcus salivarius subsp. thermophilus en Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Dat zijn de ‘gewone’ bacteriën die je ook kent van je pak magere ontbijtyoghurt. Skyr bevat behoorlijk wat eiwit (10+ g per 100 g) en is vetarm.

Lidl Skyr 
Vrij stijf en wit. De smaak  is sterk kwarkachtig, met veel ‘droogheid’ en ‘ruwheid’ op de tong. Het is tamelijk zuur met een hint van iets citroenigs. Eigenlijk is vond meneer het een vrij saai product dat nauwelijks van magere kwark te onderscheiden is.

Weerribben skyr
Onvergelijkbaar met die van de Lidl. De Skyr van de Weerribben is gladder en zachter, meer yoghurtachtig. De kleur is aanmerkelijk geler. Het bevat iets meer vet dat misschien bijdraagt aan het mondgevoel dat behoorlijk romig is. Toch is het vetgehalte niet meer dan 1.5 g /100 ml. Het heeft veel meer smaak dan de Lidl skyr, complexer, voller, rijker. Ook hier: iets citroenachtigs.

Het dient opgemerkt dat meneer nog nooit ‘echte’ skyr heeft geproefd en hij dus niet weet hoe het hoort te smaken. Maar, van deze twee heeft de Weerribben skyr absoluut zijn voorkeur. Die is drieeneenhalf keer zo duur als die van de Lidl. Dat dan weer wel.

 


0 reacties op “Meneer probeert: twee soorten skyr
    1. Misschien is de basis ongepasteuriseerde volvette melk. Ik voorvoel een skyr experiment met Weerribben skyr. En ja, voor Over Melk is wel nodig dat volledig in beeld is wat de basis is van IJslandse skyr 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Rotzooi festival op 2 en 3 juli (met oa sandor Katz)

Op 2 en 3 juli is de vijfde editie van het ROTZOOI fermentatiefestival, op het Smaakpark in Ede. Met lezingen, workshops, en een markt (en Sandor Katz).


Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
11 nov
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

28 nov
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen

07 dec
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 dec
Workshop droge worst maken – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 99.00

10 dec
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

14 dec
GRATIS live online workshop “vegan frikandellen maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

21 dec
Live online workshop “paté en croûte maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend