Over worst |

Verroest kutzout en schimmels in je worst

Keltisch zeezout, sel gris, Hawaiaans zwart zout, fleur de sel en Himalayazout.  Keukenzout is maar saai en bijzondere zouten zijn hip, smakelijk en volgens sommigen ook gezond omdat ze relatief veel mineralen en sporenelementen bevatten. Hoewel dat van die mineralen strikt genomen waar is, is de absolute hoeveelheid die je binnen krijgt bij normaal zoutgebruik dusdanig klein dat je geen enkel positief effect hoeft te verwachten van deze extra ingrediënten. [Blendle-betaallink]

Ook voor de houdbaarheid van je droge worst doen ze niks wat Jozo niet ook kan, en ze zijn absoluut geen vervanger voor nitrietpekelzout. Recent werd zelfs ontdekt dat dit soort hippe zouten niet alleen extra mineralen maar ook schimmelsporen bevatten. Voor de consument die wat van dit zout op zijn eitjes strooit bestaat weinig gevaar – per gram zout werden er gemiddeld 1,7 schimmelsporen aangetroffen. Anders wordt het wanneer het zout gebruikt wordt om voedsel te conserveren. In vleeswaren, gefermenteerde of gepekelde levensmiddelen kunnen de schimmels uit het zout zich vermenigvuldigen en tot bederf leiden. Besmet zeezout verziekte al eerder de gedroogde worst van een Sloveense worstenfabriek.

Gebruik dit soort zouten dus vooral om je verse of kookworst lekkerder, hipper of commercieel interessanter te maken maar ga er niet vanuit dat je er gezonder van wordt – worst eet je vooral omdat het lekker is – en gebruik ze voor de zekerheid maar niet in droge worstsoorten.

ps. Leuk om te lezen, zij het niet 100% correct: ‘Roze himalayazout is gewoon verroest kutzout


0 reacties op “Verroest kutzout en schimmels in je worst
  1. Jozo is gewoon het meest dode zout, dat er op de markt te vinden is. Dodelijk ook voor je smaakpapillen. Er is er maar één die je echt alles over zout kan vertellen en dat is Jeroen van Wieren van voormalig Salsamentum. Angst verkoopt altijd goed…, schimmels in zout lijkt me bijzonder, omdat zowel zout als suiker alle levenskrachten teniet doen. Daarom worden ze voor het conserveren gebruikt.

  2. Jozo is gewoon het meest dode zout, dat er op de markt te vinden is. Dodelijk ook voor je smaakpapillen. Er is er maar één die je echt alles over zout kan vertellen en dat is Jeroen van Wieren van voormalig Salsamentum. Angst verkoopt altijd goed…, schimmels in zout lijkt me bijzonder, omdat zowel zout als suiker alle levenskrachten teniet doen. Daarom worden ze voor het conserveren gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.


nduja van de xenos

Haast je: ‘nduja is nu te koop bij de Xenos

‘Nduja. We hebben er hier ter plaatse vaker over verhaald. Het is de gedroogde smeerworst uit de krochten van de hel. Een foodhype zelfs. Hij komt uit Calabrië, Italië en is hier en daar te koop bij gespecialiseerde (online) delicatessewinkels. En sinds kort dus ook bij…. de Xenos.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge worst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 dec
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop ‘camembert en brie’ maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

10 dec
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – december 2021 Meerdere dagen

15 dec
Live online workshop pâté en croûte maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

22 dec
Live online workshop charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur

14 jan
Wateetons Wilde Winter weekend in Zweden – januari 2022 Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend