Mevrouw Gasteetons vangt kreeftjes met een schepnet en een bos dille

Mevrouw Gasteetons vangt kreeftjes met een schepnet en een bos dille


Deze diashow vereist JavaScript.

Mevrouw Gasteetons is terug! Dit maal met een schepnetje en een bos dille.

De Amerikaanse rivierkreeft heeft zich in de Europese wateren gevestigd met medeneming van een akelige ziekte (kreeftenpest), waar hij wel immuun voor is, maar de inheemse rivierkreeft niet. Dat betekent het einde van onze eigen Europese rivierkreeft. Met onze Blonde Geert roept Mevrouw Gasteetons daarom: “Minder, minder, minder!” Dus ging zij, gewapend met het schepnet van haar zoon, aan de slag in de strijd tegen deze invasieve exoot. Eigen kreeft eerst!

Vangen bleek gemakkelijk. In de half uurtje tijd had ze al 25 stuks in haar mand. ’s Avonds schijnt het vangen overigens nog gemakkelijker te gaan als je met een zaklamp in het water schijnt. Toen Mevrouw dat laatst wilde proberen, was er helaas geen enkele rivierkreeft meer te bekennen. Kennelijk houden ook zij er een seizoenspatroon op na, de slechte karakters op pootjes.

In haar studentenjaren vér in de vorige eeuw had Mevrouw in Zweden kennis gemaakt met het vangen en opeten van deze kreeftjes. Daarom verzon zij iets waardoor haar vangst zo veel mogelijk lijkt op wat IKEA in de diepvries heeft liggen. Zout en dille: lekker!

Recept

 • Spoel de rivierkreeftjes af en laat ze even zwemmen in de met koud water gevulde spoelbak van je keuken. Een Laatste Avondmaal, zeg maar.
 • Breng 3 liter water aan de kook met 6 fikse eetlepels zout en 3 eetlepels suiker en leg er daarna de rivierkreeftjes in porties van 5 tot 10 in. Haal ze er meteen uit als ze morsdood zijn en dus niet meer bewegen. Dat duurt hooguit een minuut, niet langer.
 • Breng het water opnieuw aan de kook en leg er een bos dille (turksewinkelgrootte) in. Houd het water ongeveer 15 minuten heel zachtjes tegen de kook aan.
 • Draai de warmtebron uit en voeg alle kreeftjes toe.
 • Laat de kreeftjes 15 minuten in het water zwemmen (nou ja) en haal ze er daarna uit.
 • Pel de kreeftenstaartjes, doe ermee wat je wil en verwerk al het afval en wat van het gezeefde kookvocht tot een feestelijke bouillon.

Pssst: een bouwtekening voor een rivierkreeftjesval vind je in Meneer en Sjoerd Mulders Handboek voor de Vinex-jager.

 

 1. 4
  reactie via Facebook

  Ik weet toevallig dat de sliot bij mijn ouders vol zit of zat. Ze zullen niet lang leven (of geleefd hebben) Ze zijn meegekomen met het zand waar de sloot is behandeld.

Geef een reactie