Tip: meneer eet uit bij Escoffier in Rotterdam

Tip: meneer eet uit bij Escoffier in Rotterdam


Deze diashow vereist JavaScript.

… nou ja, een beetje dan. De goede man is dood sinds 1935. Wat nog leeft is zijn nalatenschap. Hij verwierf grote faam dankzij zijn boek “Le Guide Culinaire” uit 1903. Met dit baanbrekende werk bestaande uit 5000 nauwkeurige recepten legde hij het fundament voor de modernisering van de Franse kookkunst. Het is nog steeds gewoon te koop. Je kunt zeggen dat hij ‘het recept’ heeft verzonnen, met exacte hoeveelheden en systematische stappen. Daarvoor bestonden er wel kookboeken maar dat was meer van het type ‘combineer dit met dat en de rest verzin je zelf maar’.  Escoffier was de bedenker van veel nu nog bekende gerechten as de Tournedos Rossini, de Pêche Melba, de Poire Belle Hélène en de Crêpe Suzette. Zelfs de melbatoast is van zijn hand. 

Zo’n grootheid moet je af en toe eren. Van 13 tot 23 november brengen zes sterrenchefs, allen werkende voor de restaurants van Bilderberg, daarom in Rotterdam een ode aan Auguste Escoffier. Speciaal voor deze week hebben ze een historisch menukaart samengesteld met zes van hun favoriete Escoffiergerechten. Meneer mocht ze afgelopen week alvast proeven bij The Park in Rotterdam en dat was heel tof. Hij at nog nooit zo veel sterren bij elkaar. Op het menu stonden onder andere een paté en croute als amuse, een salade a la Russe van Erik van Loo**, een tong in champagnesaus van Tony Berentsen* (een van de 126 bereiding van tong in L’Escoffier), een mooi klassiek gerechtje van Veluws hert, spruitjes, kastanje en knolselderij en een pêche melba van Stefan van Sprang**. Klassieke gerechten die de tand des tijds hebben doorstaan, in een modern jasje: wat minder saus, wat minder veel en hedendaags opgemaakt zonder de traditie uit het oog te verliezen. Ook aan de aankleding was gedacht, van het tafelzilver tot de bloemen en de tenues van de obers.  Alle aanwezigen instagramden zich het leplazarus.   

Mis het niet, het menu wordt maar tien dagen geserveerd en alleen in Rotterdam.

13 – 23 november 2017

The Park

Westersingel 70
3015 LB Rotterdam

Yo. Meneer gaat vaker uit eten.

+Er zijn nog geen reacties

Laat jouw reactie achter

Geef een reactie