Meneer leest een boek: SWEET van Yotam Ottolenghi

Meneer leest een boek: SWEET van Yotam Ottolenghi


Het is kookboeken7daagse. Meneer Wateetons bespreekt elke dag een min of meer recent kookboek.

In 2008 verscheen zijn eerste kookboek maar hij vergaarde wereldfaam met Plenty uit 2010, vol met – dat vond ook meneer- verrukkelijke vegetarische cross-over gerechten uit Zuid-Europa-Azië-Midden Oosten. Als je als chef gezegend bent met de Britse, Italiaanse en Israëlische nationaliteit, moet je geen patatbakker worden. Daarna volgden er nog drie kookboeken van Yoram Ottolenghi, en recentelijk: SWEET.

In dit boek keert Ottolenghi terug naar zijn basis. Hij startte zijn carrière als patisseriechef in Londen waar hij begon met drie maanden eiwit kloppen. Dat hij jaren later hier een boek over gaat schrijven is het dan ook vast het advies van zijn therapeut. Zelf wijt hij het aan ‘goddelijk ingrijpen.’ Het was namelijk absoluut niet zijn bedoeling ook bekend te worden om zijn reuzenmeringues. Hij maakt er geen geheim van gek te zijn op zoet en schaamt zich niet voor de hoeveelheden suiker die in de recepten van SWEET zijn verwerkt. “Niets kan ons zo opmonteren en ons zo’n geluksgevoel geven als bijvoorbeeld volmaakt luchtig biscuitgebak dat op smaak is gebracht met kruiden en citrus, of een met poedersuiker bestoven superkruimelig koekje rechtstreeks uit de oven. Die momenten, waarop we de lof zingen van de zoete dingen van het leven, vervullen ons met vreugde.” schrijft hij.

Deze tekst was voor Meneer –de zoetheid zelve- reden genoeg om in dit boek te duiken. De inhoudsopgave is veelbelovend; oneindig veel koekjes, cakes en taarten, tot nagerechten en andere zoete snoeperijen, waarvan er ook nog aardig wat recepten glutenvrij en/of notenvrij zijn. Bij toeval, dat wel. Pretty sweet stuff dus, waar maar liefst drie jaar aan gewerkt is. Dit zie je terug in de goed doordachte en uitgebreide, gedetailleerd recepten en de doorwrochte uitleg over ingrediënten en technieken achterin het boek. De recepten zijn niet eenvoudig en meer geschikt om indruk te maken in het weekend dan voor een snel koekje op dinsdagavond . De foto’s zijn aantrekkelijk, maar rechtoerechtaan. Gewoon een goed stuk gevulde speculaas met een kopje koffie, *klik*.

Wie rekent op Yotamiaanse Zuid-Europa-Midden-Oosten cross-over zoetigheid zal misschien teleurgesteld zijn: jojokoekjes met geroosterde rabarberglazuur, pecan sneeuwballen, poederdonsjes, teacakes met blauwe bessen en amandelen, Guinnesscakejes met chocolade en Baileys, kokos-chocoladecake zonder bloem…. Geweldige recepten, maar de labneh, pistache, sumak, saffraan en oranjebloesemwater spelen in SWEET een bijrol.

Een heerlijk bakboek om in je boekenkast te hebben, van te leren en om weekenden mee door te brengen, maar niet zo verschrikkelijk Ottolenghi. En breid in ieder geval je zorgverzekering in 2018 uit met extra tandartsdekking .

 

Geef een reactie