meneer leest een boek, van alles |

Meneer leest een boek: SWEET van Yotam Ottolenghi

Het is kookboeken7daagse. Meneer Wateetons bespreekt elke dag een min of meer recent kookboek.

In 2008 verscheen zijn eerste kookboek maar hij vergaarde wereldfaam met Plenty uit 2010, vol met – dat vond ook meneer- verrukkelijke vegetarische cross-over gerechten uit Zuid-Europa-Azië-Midden Oosten. Als je als chef gezegend bent met de Britse, Italiaanse en Israëlische nationaliteit, moet je geen patatbakker worden. Daarna volgden er nog drie kookboeken van Yoram Ottolenghi, en recentelijk: SWEET.

In dit boek keert Ottolenghi terug naar zijn basis. Hij startte zijn carrière als patisseriechef in Londen waar hij begon met drie maanden eiwit kloppen. Dat hij jaren later hier een boek over gaat schrijven is het dan ook vast het advies van zijn therapeut. Zelf wijt hij het aan ‘goddelijk ingrijpen.’ Het was namelijk absoluut niet zijn bedoeling ook bekend te worden om zijn reuzenmeringues. Hij maakt er geen geheim van gek te zijn op zoet en schaamt zich niet voor de hoeveelheden suiker die in de recepten van SWEET zijn verwerkt. “Niets kan ons zo opmonteren en ons zo’n geluksgevoel geven als bijvoorbeeld volmaakt luchtig biscuitgebak dat op smaak is gebracht met kruiden en citrus, of een met poedersuiker bestoven superkruimelig koekje rechtstreeks uit de oven. Die momenten, waarop we de lof zingen van de zoete dingen van het leven, vervullen ons met vreugde.” schrijft hij.

Deze tekst was voor Meneer –de zoetheid zelve- reden genoeg om in dit boek te duiken. De inhoudsopgave is veelbelovend; oneindig veel koekjes, cakes en taarten, tot nagerechten en andere zoete snoeperijen, waarvan er ook nog aardig wat recepten glutenvrij en/of notenvrij zijn. Bij toeval, dat wel. Pretty sweet stuff dus, waar maar liefst drie jaar aan gewerkt is. Dit zie je terug in de goed doordachte en uitgebreide, gedetailleerd recepten en de doorwrochte uitleg over ingrediënten en technieken achterin het boek. De recepten zijn niet eenvoudig en meer geschikt om indruk te maken in het weekend dan voor een snel koekje op dinsdagavond . De foto’s zijn aantrekkelijk, maar rechtoerechtaan. Gewoon een goed stuk gevulde speculaas met een kopje koffie, *klik*.

Wie rekent op Yotamiaanse Zuid-Europa-Midden-Oosten cross-over zoetigheid zal misschien teleurgesteld zijn: jojokoekjes met geroosterde rabarberglazuur, pecan sneeuwballen, poederdonsjes, teacakes met blauwe bessen en amandelen, Guinnesscakejes met chocolade en Baileys, kokos-chocoladecake zonder bloem…. Geweldige recepten, maar de labneh, pistache, sumak, saffraan en oranjebloesemwater spelen in SWEET een bijrol.

Een heerlijk bakboek om in je boekenkast te hebben, van te leren en om weekenden mee door te brengen, maar niet zo verschrikkelijk Ottolenghi. En breid in ieder geval je zorgverzekering in 2018 uit met extra tandartsdekking .

 


0 reacties op “Meneer leest een boek: SWEET van Yotam Ottolenghi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Meneer leest een boek: ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’

Recensie: In ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’ ontrafelen Eke Mariën, bekend van Cook en Chemist en Annemarie Coopman, andermaal, de wetenschap achter het koken.


Gratis workshop boek Meneer Wateetons

Tijdelijk gratis online workshop bij aanschaf boek van Meneer Wateetons

Ontvang in de maand december 2021 bij aanschaf van een boek van Meneer Wateetons, niet alleen een handtekening, maar ook een gratis bijpassende online workshop van Meneer zelf!

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp