meneer leest een boek |

Meneer leest een boek: Soepbijbel – Heleen Timmermans

Vroeger schreven personen als Mozes en Ezra een bijbel. Vandaag de dag worden bijbels geschreven door slagers, bakkers, koks en timmermannen. Heleen Timmermans opende in 2005 in België de deuren van haar soepbar Zuppa, waar ze volgens een dagelijks wisselend menu verse soepen serveert. Van traditionele soep met ballen, tot eigentijdse originele smaakcombinaties. Als je soepbar vervolgens tot twee keer toe verkozen wordt tot beste soepbar van Vlaanderen, is het misschien tijd er een boek over te schrijven. Of een bijbel.

De soepbijbel is een uitvoerig naslagwerk, met meer dan 130 recepten verdeeld over 9 hoofdstukken. In het voorwoord adviseert Heleen haar recepten te gebruiken als betrouwbare leidraad, maar moedigt vooral aan je eigen intuïtie en smaak te volgen. “Ga er altijd van uit dat een gerecht bedoeld is zoals je het zelf lekker vindt” schrijft ze. 

Als opener wordt de lezer verblijd met een stukje soepgeschiedenis, maar hieruit blijkt al snel dat niet bekend is wanneer de eerste soep ter wereld is gemaakt. Het zou zomaar weleens Mozes geweest kunnen zijn, of Ezra. We bladeren dus snel door naar het onmisbare soepmateriaal. In handige tekeningetjes van vaste Bijbelillustrator Tijs Koelemeijer wordt uitgelegd hoe de inhoud van je keuken er ongeveer uit zou moeten zien, inclusief de potjes kruiden in de voorraadkast.

Het hoofdstuk How-To’s geeft uitleg over het trekken van bouillons, het pureren en zeven van soepen en vertelt je hoe de perfecte consommé en roux gemaakt kan worden. Daarna volgt een hoofdstuk met basisrecepten waarbij de lijst met ingrediënten vaak langer is dan de beschrijving van het recept zelf. Dit houdt het gelukkig wel overzichtelijk als je eenmaal je benodigdheden bij elkaar gesprokkeld hebt. Vervolgens komen we aan bij de klassiekertjes met groente; de ongezeefde varianten en de crèmesoepen. De foto’s bij de recepten zijn aantrekkelijk. Je krijgt er trek van.

Soepen met vlees, kip, vis en nog meer groenten domineren de volgende hoofdstukken. Genoeg keuze voor iedereen. Over het algemeen zijn het bekende smaakcombinaties, met af een toe een uitschieter van zoetzure linzensoep uit Bombay tot Griekse kippensoep met ei en limoen. Gelukkig is er ook een recept voor oma’s kippenbouillon met letterpasta in een ouderwetse emaille soepkom. Wel jammer dat een recept voor linzensoep die zo lekker is dat je er je  eerstgeboorterecht voor over hebt ontbreekt. #bijbelsgrapje 

Bij het maken van de kippensoep met tomaat en orzo komt Meneer erachter dat Heleen een vrouw van haar woord is. Gebruik de recepten als leidraad maar volg je eigen intuïtie en smaak. Die gedroogde basilicum in zo’n soep kan echt niet. Daar durfde Mozes al niet eens meer mee aan te komen. Dus duik je tuin in voor verse spullen. Los van dat was de soep prima en kon Meneer hem drie dagen later nogmaals als pastasaus gebruiken.

De soepbijbel sluit af met smakelijk smeersels, toppings en bites voor bij de soep. Denk aan biercrackers,  kruidenolie en olijvenkoekjes.

Je hoeft geen groot kok te zijn om de recepten uit de soepbijbel te volgen, maar misschien is dat ook wel de kracht van dit kookboek. Je kunt het op iedere dag van de week uit de kast trekken en gebruiken. En neem de recepten niet te letterlijk en geef er je eigen draai aan. Net als de bijbel.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Meneer leest een boek: ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’

Recensie: In ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’ ontrafelen Eke Mariën, bekend van Cook en Chemist en Annemarie Coopman, andermaal, de wetenschap achter het koken.


Gratis workshop boek Meneer Wateetons

Tijdelijk gratis online workshop bij aanschaf boek van Meneer Wateetons

Ontvang in de maand december 2021 bij aanschaf van een boek van Meneer Wateetons, niet alleen een handtekening, maar ook een gratis bijpassende online workshop van Meneer zelf!

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

18 apr
Workshop Fermenteren – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 119

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp