meneer leest een boek |

Meneer leest een boek: Het Zeeuwse Mosselboek – Bart van Olphen

Het is nog stééds kookboeken7daagse. Er komt geen eind aan. Meneer gaat dus stug door met het recenseren van recente kookboeken.

Dikke matties met Jamie Oliver, een instagramaccount met 70k+ volgers, een Engelse uitgave van zijn Bart’s Fish Tales, een pop-up restaurant in Scheltema, een eigen mossellijn én een nieuw boekje. Lekker bezig, Bart van Olphen. “Iets meer dan een jaar geleden kwam ik erachter dat veel ‘Zeeuwse mosselen’ helemaal niet uit Zeeland komen. Parmaham komt toch uit Parma en Champagne uit de Champagnestreek?” schrijft hij. Nu had dat iets meer dan een jaar geleden wel een reden: gif. Daarnaast schijnen ook veel buitenlandse mosselkwekers hun schelpen graag als Zeeuws te verkopen. Op zich niks mis mee, maar niet Zeeuws. Bart ging op zoek naar mosselkwekers die hun mosselen ook daadwerkelijk – van zaadje tot gevulde schelp- in de Oosterschelde laten kweken. Die brengt hij nu, in samenwerking met het Zeker Zeeuws keurmerk, op de markt onder zijn Fish tales-merk. Mooie verpakking van zijn én onze huisdesigner Tijs -maar wij hadden hem eerst – Koelemeijer en hop, naar de Albert Heijn.

“Mosselen op smaak gebracht met wat selderij, ui en knoflook is heerlijk, maar er is nog zo veel meer mogelijk met die mooie schelpen uit de Oosterschelde” schrijft Bart. Dus bracht hij een boekje uit met 40 mosselrecepten, ‘Het Zeeuwse mosselkookboek’ getiteld. Je kunt maar duidelijk zijn.

Toegegeven, ook meneer kookt zijn mosselen als een ieder. Fijngesneden groente, bodempje wijn, even opkoken en pulken maar. Maar dankzij het boekje weet hij nu ook dat je mosselen kunt verwerken tot mosselsoufflé, rauwe mosselen, mosseltartaar, Peruaanse mosselen (ceviche), Normandische mosselen, Spaanse mosselen (paella), Marokkaanse mosselen (met couscous), Mexicaanse mosselen (quesadilla), Thaise mosselen (in curry), Griekse mosselen, Pasta met mosselen, mosselen in dillesaus, mosselen op brood, gegratineerde mosselen, pizza met mosselen en mosselen met mosselen.  Mossel all the things! Dat zijn veel verschillende mosselbereidingen, ongeveer 39 meer dan meneer er kende. Leuk voor de variatie. Meneer maakte een Peruaans recept met limoenrasp, rode ui, peper en korianderblad en dat was lekker. Alleen, erg geïnspireerd komen de recepten niet over. Vervangt mossel door kip, kalkoen of garnalen en je hebt hetzelfde boekje Griekse kip, pasta met kip, kip in dille saus, gegratineerde kip… kip met mosselen schijnt trouwens ook heel lekker te zijn.

Tussen de recepten lees je interviews met Zeeuwse mosselvissers, die door de bekende fotograaf David Loftus bovendien fraai geportretteerd zijn, net als de prominent geplaatste pakken Fish Tales mosselen. Dat laatste is gelijk het tweede deel van meneers kritiek op ‘Het Zeeuwse Mosselkookboek’. Het is een reclameboekje, een vrij opzichtige zelfs. Voor Bart’s Fish Tales, voor Bart zelf en voor Zeker Zeeuws. Dat mag. Reclameboekjes kunnen, net zoals het Zeeuws Mosselkookboek, best leuk zijn, maar vraag er geen €17,50 voor maar geef het gewoon weg bij aankoop van een pak mosselen.


0 reacties op “Meneer leest een boek: Het Zeeuwse Mosselboek – Bart van Olphen
  1. Griekse mosselen? Is dat dat je na het eten alle schalen weg mag gooien? Dat doe ik altijd al eigenlijk, daar heb ik geen kookboek voor nodig…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Gratis workshop boek Meneer Wateetons

Tijdelijk gratis online workshop bij aanschaf boek van Meneer Wateetons

Ontvang in de maand december 2021 bij aanschaf van een boek van Meneer Wateetons, niet alleen een handtekening, maar ook een gratis bijpassende online workshop van Meneer zelf!


nomnomnom dorothy porker recensie

Meneer leest een boek: nomnomnom

Lees de recensie van nomnomnom van Dorothy Porker, door foodwriter Meneer Wateetons. “felle kleuren, volle smaken, vette teksten en compleet unieke -vaak humoristische- foodstyling.”

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
16 sep
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

05 okt
GRATIS live online workshop “grillworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

08 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 179.00

12 okt
Live online workshop “bier brouwen voor beginners” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

26 okt
Live online workshop “‘nduja maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

16 nov
GRATIS live online workshop “mexicano’s maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend