Een nacht met een Inkbird

Een nacht met een Inkbird


In de keuken, naast meneers koelkast staat een wijnkoeler van anderhalve meter hoog. Er liggen nul flessen wijn in, maar wel tien kilo vlees: verschillende worsten, een vijftien centimeter dikke salami, twee soorten pancetta, een ibério-coppa en een Beemsterlant’s guanciale. Soms zit meneer een uurtje voor de glazen deur. Gewoon een beetje kijken naar deze charcuteriekunst. Het koelsysteem van de wijnkoelkast en een elektrische ontvochtiger zorgen voor de temperatuur en luchtvochtigheid. Voorheen werden die aangestuurd door respectievelijk een schakelthermostaat en -hygrostaat. Dat waren veel loshangende draadjes en losse apparaten. Nu heeft meneer een nieuw schatje: de Inkbird IHC 230. Dat is een gecombineerde thermo-hygrostaat die de temperatuur én de luchtvochtigheid meet en dus zowel een de wijnkoelkast als een ontvochtiger kan aansturen. Met een voeler aan een lange draad hoeft hij zelf niet in de koelkast. Voor minder dan veertig euro ligt hij, via AliExpress, binnen 2 weken op de mat.

Dus niet alleen aanschouwt meneer op zijn krukje zijn collectie vleeswaren, bij elke voorbijgang checkt hij het display van zijn Inkbird, tevreden constaterend dat de waarden alweer netjes binnen de gewenste range liggen. Nu heeft hij een filmpje gemaakt, zodat hij een hele nacht voor de koelkast zitten in anderhalve minuut kan meemaken.

Wat een fantastisch gezicht. Je ziet dat de temperatuur varieert tussen de ongeveer 13 en 15.5 graden Celsius en de luchtvochtigheid tussen de 70 en 77% met uitschieters naar de 64%. Dat laatste komt doordat de luchtvochtigheid flink daalt als de koeler aanslaat. Dat is onvermijdelijk bij het gebruik van een standaard koelkast. Hoe warmer het in huis is, hoe vaker de koelkast logischerwijs aanslaat en hoe vaker de luchtvochtigheid daalt. De inkbird is instelbaar van 5-99% RVL en -40-100 graden Celsius. Je past de waardes binnen een paar seconden aan.

De exacte beschrijving van de bouw van de rijpingskast vind je in Over Worst, Over Rot en de aankomende Worstbijbel.

  • 4
   Meneer Wateetons

   Dat is een goed punt. Hij staat niet in het volle licht, en het merendeel van de worsten/charcuterie hangt
   naar achteren’ maar het is zeker niet donker in de kast.

Geef een reactie