experimenteerdrift, recept, zelf maken |

Mevrouw Gasteetons over droog

Mevrouw Gasteetons – uw vaste wateetons gastpostenaar– is niet zo van het kant-en-klaar: waarom zou je makkelijk doen als het ook moeilijk kan? [Een vrouw naar meneers hart – MW] Een paar jaar geleden besloot ze daarom eens zelf groentebouillonblokjes te maken. Dat bleek nogal een gedoe want daartoe moest een groentesmurrie in een ijsblokjesvorm ingevroren worden. Haar toch al overvolle vriezer werd er alleen nog maar overvoller van.

Dat moest handiger.

Lui én zuinig als ze is, kocht ze bij de blauwe supermarkt een aantal zakjes voorgesneden soepgroente, voorzien van een 35%-kortingssticker want over de datum. Over rot, zou je kunnen zeggen. Hup! In de voedseldroger met een bosje kruiden uit eigen tuin: salie, rozemarijn, oregano en tijm. Peterselie en laurier hadden er ook bij gekund, bedacht ze later. Die groeien nota bene ook in haar tuintje. Maar laat u vooral inspireren door uw tuintje, balkon of vensterbank. Een nachtje drogen leverde subtiel knisperende groentetjes en kruiden op. Nu komt het er op aan dat zo fijn mogelijk te malen. Experimenteer met je foodprocessor, het miniblendertje van je keukenmachine of het bakje van je staafmixer. In elk geval is het handig na de eerste maling de boel te zeven, en de grovere flubbertjes opnieuw fijn te malen. Zo nodig een tweede keer. Hoe fijner, hoe beter. Nu is de truc de juiste hoeveelheid zout toe te voegen. Wat haar tot nu toe het meest bevalt, is ⅓ van het gewicht aan de gedroogde groente en kruiden toe te voegen aan zout. Dat moet uit te rekenen zijn.  In de laatste maalronde voeg je dit zout toe.

Erg lekker is ook een paar paddenstoelen mee te drogen. Die zorgen voor nog meer umami. Mevrouw heeft overigens altijd een potje met fijngemalen, gedroogde paddenstoelen in haar keukenkastje staan. Een schepje van dat spul doet wonderen bij alles. Je toko verkoopt vast wel zakjes gedroogde shiitakes voor een scheet en drie knikkers (niet meemalen). Dat is vermoedelijk goedkoper dan zelf verse shiitakes drogen. En makkelijker. Waarbij makkelijker hier gelezen moet worden als ‘iets minder heel veel werk’.

En nu?

Reken voor bouillon een fikse eetlepel op een beker heet water. Wie een heldere bouillon wil, zeeft na een paar minuten wellen het mengsel. Wie dat niet wil, doet dat niet. Mevrouw Gasteetons laat de mensen graag vrij. Maar eigenlijk kan deze waanzinnige smaakmaker in en over álles: van de gekookte aardappels tot je gekookte zondagse eitje . Dat zien we je met een bouillonblokje niet doen.

pssst. Eerder experimenteerde Meneer Wateetons al eens met het maken van bouillonpoeder van gefermenteerde groente en miso.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp