Je probeert eens wat: kalettes

Je probeert eens wat: kalettes


 

Een rare groente die meneer nog nooit had gezien. Gewoon bij de Lidl, in een zakje.  Waren het uitgelopen spruiten? Waren het mini-boerenkoolstruikjes?

Maar, wat is het?
Ja, meneer dat waren het precies: boerenkoolspruitjes. ‘Kalettes’ heetten ze.

Volgens de onvermijdelijke website:

De inspiratie achter Kalettes® kwam uit de wens om een soort boerenkool groente die veelzijdig , gemakkelijk te bereiden was en zag er prachtig uit te maken. Het resultaat is een echt nieuw groente met fantastische smaak die de beste smaken uit spruitjes en boerenkool combineert , wat resulteert in een frisse mix van zoet en nootachtig.

Een bladzijde verderop blijkt de inspiratie toch anders:

De inspiratie achter het idee voor Kalettes® kwam uit het verlangen om een spruit te creëren met een mildere smaak, die veelzijdig is en er aantrekkelijk uit ziet. Het resultaat is een gloednieuwe groente, die er uit ziet als een kleine kool met groene, gerafelde blaadjes en paarse strepen.

Hoe het ook zij, de groente is ook daadwerkelijk een kruising tussen boerenkool en spruitjes waar de Britse veredelaar Tozer Seeds 15 jaar aan werkte. De Nederlandse site spreekt overigens van een kruising tussen bloemkool en spruiten, maar meneer heeft meer vertrouwen in de Engelse site die ‘kale’ noemt

Meneer zag ze vorige week voor het eerst liggen bij de Lidl, maar de micro-boerenkooltjes zijn al sinds 2010 op de Britse markt en liggen volgens de website ook al enige tijd in de schappen van de AH en de Hoogvliet. Maar daar komt hij nooit. Hij is duidelijk geen early adopter

Wat moet je er eigenlijk mee?
Volgens de website kun je ze stomen, roerbakken, koken, blancheren en, als je het stronkje eraf snijdt zelfs rauw eten. Op de website vind je een aantal recepten. Meneer besloot ze te roerbakken met wat knoflook en een beetje zelfgemaakte ‘nduja (teringpittige worst van bijna 100% vet), en te serveren met wat gerookte kip en wat drupjes avocado-misocrème. 

Maar meneer, wat vind u ervan?
Allereerst een pro-tip: spoel ze eerst even af. Tip 2: easy on the ‘nduja, die is écht teringpittig. De kalettes zien er best geinig uit, en met mate kun je ze goed gebruiken om je bordje visueel op te leuken. Dan zou ik ze blancheren en niet roerbakken. Het mondgevoel neigt meer naar boerenkool daar naar spruitjes, en de smaak zit er daadwerkelijk tussenin. Roergebakken vond meneer het geen groot succes, ze voelden wat te ruw in de mond. Te hard voor boerenkool, te weinig crunch voor spruitjes. Zijn nieuwe favoriete groente gaat het waarschijnlijk niet worden. 

 1. 1
  reactie via Facebook

  Dat Meneer ze niet gefermenteerd heeft valt me toch wat tegen. Je kan er lekkere kimchi van maken (pro tio van Yvette van Boven).

 2. 4
  reactie via Facebook

  Fijn deze recensie! Heb tot nu toe wat aarzelend om deze zakken heengedraaid en niet gepakt. Uitdaging is nu om er wel wat lekkers mee te maken!

 3. 15
  Erik

  Ik heb naar aanleiding van de comments hier, de kalette-kimchi gemaakt. Echt fantastisch! Beste zelfgemaakte kimchi ooit!

  Intussen kwam ik er achter dat er in Plenty More van Ottolenghi een recept voor risotto met “spruitjes” staat, maar op de foto gebruikt Otto ook flower sprouts.
  (En niet bang worden van “risotto met spruitjes”, er staat letterlijk in de begeleidende tekst dat iedereen daar twijfels bij heeft, maar dat het recept geweldig is. Ik heb het zelf ook nog niet gemaakt ivm. twijfels dus ik kan er niets over zeggen)

Geef een reactie