boodschappen |

Je probeert eens wat: kalettes

 

Een rare groente die meneer nog nooit had gezien. Gewoon bij de Lidl, in een zakje.  Waren het uitgelopen spruiten? Waren het mini-boerenkoolstruikjes?

Maar, wat is het?
Ja, meneer dat waren het precies: boerenkoolspruitjes. ‘Kalettes’ heetten ze.

Volgens de onvermijdelijke website:

De inspiratie achter Kalettes® kwam uit de wens om een soort boerenkool groente die veelzijdig , gemakkelijk te bereiden was en zag er prachtig uit te maken. Het resultaat is een echt nieuw groente met fantastische smaak die de beste smaken uit spruitjes en boerenkool combineert , wat resulteert in een frisse mix van zoet en nootachtig.

Een bladzijde verderop blijkt de inspiratie toch anders:

De inspiratie achter het idee voor Kalettes® kwam uit het verlangen om een spruit te creëren met een mildere smaak, die veelzijdig is en er aantrekkelijk uit ziet. Het resultaat is een gloednieuwe groente, die er uit ziet als een kleine kool met groene, gerafelde blaadjes en paarse strepen.

Hoe het ook zij, de groente is ook daadwerkelijk een kruising tussen boerenkool en spruitjes waar de Britse veredelaar Tozer Seeds 15 jaar aan werkte. De Nederlandse site spreekt overigens van een kruising tussen bloemkool en spruiten, maar meneer heeft meer vertrouwen in de Engelse site die ‘kale’ noemt

Meneer zag ze vorige week voor het eerst liggen bij de Lidl, maar de micro-boerenkooltjes zijn al sinds 2010 op de Britse markt en liggen volgens de website ook al enige tijd in de schappen van de AH en de Hoogvliet. Maar daar komt hij nooit. Hij is duidelijk geen early adopter

Wat moet je er eigenlijk mee?
Volgens de website kun je ze stomen, roerbakken, koken, blancheren en, als je het stronkje eraf snijdt zelfs rauw eten. Op de website vind je een aantal recepten. Meneer besloot ze te roerbakken met wat knoflook en een beetje zelfgemaakte ‘nduja (teringpittige worst van bijna 100% vet), en te serveren met wat gerookte kip en wat drupjes avocado-misocrème. 

Maar meneer, wat vind u ervan?
Allereerst een pro-tip: spoel ze eerst even af. Tip 2: easy on the ‘nduja, die is écht teringpittig. De kalettes zien er best geinig uit, en met mate kun je ze goed gebruiken om je bordje visueel op te leuken. Dan zou ik ze blancheren en niet roerbakken. Het mondgevoel neigt meer naar boerenkool daar naar spruitjes, en de smaak zit er daadwerkelijk tussenin. Roergebakken vond meneer het geen groot succes, ze voelden wat te ruw in de mond. Te hard voor boerenkool, te weinig crunch voor spruitjes. Zijn nieuwe favoriete groente gaat het waarschijnlijk niet worden. 


0 reacties op “Je probeert eens wat: kalettes
  1. Ik heb naar aanleiding van de comments hier, de kalette-kimchi gemaakt. Echt fantastisch! Beste zelfgemaakte kimchi ooit!
    Intussen kwam ik er achter dat er in Plenty More van Ottolenghi een recept voor risotto met “spruitjes” staat, maar op de foto gebruikt Otto ook flower sprouts.
    (En niet bang worden van “risotto met spruitjes”, er staat letterlijk in de begeleidende tekst dat iedereen daar twijfels bij heeft, maar dat het recept geweldig is. Ik heb het zelf ook nog niet gemaakt ivm. twijfels dus ik kan er niets over zeggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?


Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp