Wateetons Testkeuken: mevrouw gasteetons vervangt al haar keukentools door de Instant pot. Op een na.

Wateetons Testkeuken: mevrouw gasteetons vervangt al haar keukentools door de Instant pot. Op een na.


Deze diashow vereist JavaScript.

Mevrouw Gasteetons – wateetons’ vaste gastauteur- is erg van de apparaten die haar leven eenvoudiger maken. Zo heeft ze sinds ze op zichzelf ging wonen, een vaatwasser. Koken is leuk, maar voor afwassen geldt: de hel, die is voor anderen. Althans, zo zou Sartre het geformuleerd kunnen hebben.

In de loop der jaren slibde haar keuken dicht door allerlei ontzettend handige, maar ook ruimte verslindende apparatuur: een slowcooker, een rijstkoker, een stoomkoker, een yoghurtmaker en een snelkookpan. Die laatste als enige stekkerloos.

Maar! Een ruim jaar geleden las ze iets over de Instant Pot. Een alleskunner. Hoera! Meteen aangeschaft, want zo is Mevrouw. Na de komst van deze nieuwe gadget verdwenen door verkoop en schenking aan minder bedeelden alle bovengenoemde ruimtevreters en prijkt alleen nog de Instant Pot op de plank.

Wat kan deze geweldenaar? Zo’n beetje alles, behalve afwassen. Maar daar heeft Mevrouw dus al die vaatwasser voor. Hogedrukkoken, rijst koken, yoghurt in grote hoeveelheden maken, sauteren, slowcooken, stomen, noem maar op. En dat allemaal, op dat slowcooken na, in recordtempo.

Stoofvlees? Niks uren laten sudderen, want 40 minuten op de hogedrukstand levert een pan vol met het lekkerste stoofvlees ooit. Peulvruchten hoeven niet meer te worden voorgeweekt: 20 minuten op hogedruk en je megaload aan kikkererwten is klaar. Risotto is dankzij de Instant Pot voor dummies. En heb je toevallig witte rijst en hardgekookte eieren voor een gadogado nodig, dan doe je die twee zaken sámen in de pan. Na 4 minuten hogedruk heb je prachtige rijst én hardgekookte eieren die ook nog eens heel gemakkelijk te pellen zijn. Heeft te maken met die druk of zo. Artisjokken: normaal moet je die weet-ik-hoe-lang koken en krampachtig zorgen dat ze onder water blijven. Gedoe tot de max. In de Instant Pot: zet ze op het rekje, giet er 1 cup water bij en stoom ze in 8-10 minuten op High Pressure. En de yoghurtmodus is ideaal voor yoghurt, maar ook voor het laten rijzen van deeg. De slowcookmodus heeft Mevrouw eerlijk gezegd pas één keer gebruikt, namelijk voor het maken van geweldige confits de canard. Want waarom zou je het langzaam willen als het ook snel kan? De Instant Pot wordt in huize Gasteetons dus bijna dagelijks gebruikt. Die Groningse gasbel kan daarom wel op slot.

Mevrouw heeft nog altijd nachtmerries van de gewone snelkookpan van haar moeder vanwege dat angstaanjagende gesis. Ooit schoot bovendien het ventiel tegen het plafond. Een culi-extremist, die pan. De Instant Pot heeft daarentegen een heel beschaafd sisje over zich en aangezien hij automatisch afslaat, hoef je er ook niet bij te blijven als hij aan het werk is. Tijdens het koken van onderstaand recept lag Mevrouw bijvoorbeeld in bad. Zonder hoge druk.

Recept voor de beste snert ooit

 • 1 prei
 • 1 ui
 • 1 winterpeen
 • 1/4 knolselderij
 • 1 aardappel
 • 400 gr spliterwten
 • 1 varkenspoot in stukken
 • 2 schouderkarbonades
 • 1 laurierblaadje
 • 3 takjes bladselderij
 • 1 rookworst
 • zout en versgemalen peper

Bereiding

Maak de groentes schoon en snijd in plakjes of blokjes.

Doe ze in de pan met de spliterwten, varkenspoot, karbonades, het laurierblaadje en 2 liter water.

Zet de Instant Pot op SOUP. Dat programma duurt 30 minuten.

Draai, als het programma is afgelopen, het ventiel op VENTING. Of niet, maar dan duurt het langer voor de druk van de pan af is en het deksel er afgehaald kan worden.

Vis de varkenspoot en het laurierblaadje eruit, roer de soep goed door en breng op smaak met zout en peper. Voeg ook de fijngehakte bladselderij en de in plakjes gesneden rookworst toe. Die gaart vanzelf in de nog hete soep.

Het blauw-gele warenhuis (RIP, Ingvar!) verkoopt handige STABIL stoominzetten. Drie van die exemplaren passen precies in de binnenpan van de 6-liter-IP. Wel even de haak aan de achterkant eraf slopen.

ps. je Instant Pot avonturen delen met anderen? Er bestaan meerdere facebookgroepen vol medeenthousiastelingen.

 1. 1
  Edwin de Graaf

  Fijn hoor, een snelkookpan, alleen jammer dat mensen dan recepten specifiek voor 1 fabrikant gaan posten in plaats van generieke recepten die voor alle snelkookpannen werken :).

  Op de hippressurecooking website staan heel veel goede tips en recepten.

Geef een reactie