recept, zelf maken |

Weekendvermaak: gevulde donuts maken

Zaterdagmiddag. “Wat zullen we eens gaan doen?” Dochter Wateetons heeft de vooruitkijkcapaciteiten van meneer geërfd. Voor voorstellingen, pretparken en anderszins zijn we dus te laat. We gaan het gewone riedeltje af: naar strand (te koud), naar het zwembad (doe maar morgen), een museum (‘neeh’), gamen (vanavond), bioscoop (niks leuks) of even de stad in voor een donut (vorige week al gedaan). Maar die donut is wel een goed idee. Wat Dunkin’ Donuts kan, kunnen wij ook. Een korte recept- en voorraadkastcheck onthult dat we alles al in huis hebben. Aangezien we geen enkele donutmaakervaring hebben, gaan we voor een dubbele geladen exemplaar: met glazuur én vulling.

Recept voor een stuk of 10 walgelijk calorierijke creamfilled-vanillaglazed donuts

Materialen

 • Keukenmachine of mixer
 • Frituurpan of pan met hete olie
 • deegzak of koekjesspuit met een dun spuitmondje. Die laatste ligt bij de Action voor weinig eurogeld.

Tijdsbestek tussen briljant idee en vinger achterin de keel

 • ca 2 uur

Begin met het deeg, dat moet rijzen.

Gistdeeg

 • 90 ml volle melk
 • 25 gram boter
 • 250 gram bloem
 • 45 gram kristalsuiker
 • 1 ei
 • half zakje instant gist
 • half stokje vanille (of een chemische variant, ‘t zijn wel donuts natuurlijk)

Bereiding

Verwarm de melk met het schraapsel van de vanille en smelt er de boter in. Graad of 50, niet warmer. Haal van het vuur. Meng in de keukenmachine 200 gram van de bloem, de suiker, het zout en het gist en voeg al draaiende de warme melk en toe. Klop op middelhoge snelheid enkele minuten tot een glad mengsel. Voeg de rest van de bloem toe en klop nog een minuut. Het blijft licht plakkerig. Laat afgedekt ca. 45 minuten rijzen tot het verdubbeld is. 

Maak ondertussen de vulling. 

Custard vulling

 • 125 volle melk
 • 2 eidooiers
 • 45 gram kristalsuiker
 • 2 eetlepels maizena
 • 15 gram zachte roomboter
 • schraapsel van een half vanillestokje

Bereiding

Klop dooiers met de suiker en maizena tot een glad papje. Verhit de melk met de vanille tot ongeveer 50 graden en voeg het dooierpapje toe. Roer goed en verhit vervolgens zachtjes, al kloppend tot het dik wordt. Laat dan nog een minuutje zachtjes, al roerend pruttelen. Doe in een platte ondiepe bak en dek af met plasticfolie (direct op de custard) en koel terug. Je hebt trouwens ook gelijk vanillevla gemaakt, voor als dessert.

Verder met de donuts

Rol de deegbal uit op een bestoven werkvlak tot een plak van ca 1 cm dik en steek er rondjes uit. Die van ons waren 8 cm doorsnee en dat leverde prima eenpersoons donuts op. Besmeer een stuk bakpapier met wat olie en leg er de uitgestoken deegrondjes op. Laat nog een half uurtje afgedekt rijzen. 

Verhit olie tot 180 graden en frituur de donuts  met z’n tweeën of drieën tegelijk 1-2 minuten aan elke kant. Laat uitlekken op keukenpapier. Laat helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. Maak als ze volledig afgekoeld zijn het glazuur.

Vanilleglazuur

 • 45 gram roomboter, gesmolten
 • 150 poedersuiker
 • half zakje vanillesuiker
 • 2 eetlepels heet water

Klopt met de hand de gesmolten boter met de suiker en vanillesuiker en voeg vervolgens al kloppend het water toe.

Bestrijk de afgekoelde donuts met glazuur. Het mag best een dikke laag zijn. Vul nu een koekjesspuit, deegzak of anderszins met de afgekoelde custard. Kies voor een dun en lang spuitmondje. Steek met kracht in de donut en blaf al terugtrekkende vol met lauwe bud. 

We gebruikten trouwens dit opvallend complete boekje als leidraad.


0 reacties op “Weekendvermaak: gevulde donuts maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp