Mevrouw gasteetons maakt no waste sinaasappelen met de Instant Pot

Mevrouw gasteetons maakt no waste sinaasappelen met de Instant Pot


Deze diashow vereist JavaScript.

Mevrouw Gasteetons is erg van de no waste. Want waarom zou je iets weggooien als je het ook gebruiken kan? Het scheelt bovendien heel wat loopjes van de vierde verdieping naar de afvalcontainer op de begane grond. Mevrouw is ook liever lui dan moe.

Koffieprut verandert dus in oesterzwam. Kippenkarkas wordt bouillon. Ander keukenafval gaat in de bokashi-emmer. Daar zal ze nog weleens een blogje aan wijden. Maar eerst een recept hoe je suffe sinaasappelschillen kan transformeren tot oranjesnippers. Met de Instant Pot want dat scheelt uren. En het is een fijne excuus om haar lievelingsapparaat uit de kast te trekken. Alleen jammer dat de oliebollen- en Christmaspuddingtijd nét voorbij is. Briljante vonkjes van Mevrouw doen duidelijk niet aan timemanagement.

Oranjesnippers

Ingrediënten

 • 6 sinaasappels
 • 2 cups suiker (ongeveer 400 gram)

Bereiding

Boen de sinaasappels schoon of laat ze meedraaien in de vaatwasser op een spaarprogramma. Snijd ze in tweeën en pers alles uit. Bewaar het sap. Zonde om weg te gooien. Snijd de helften nogmaals door de helft en snijd zo veel mogelijk vruchtvlees van de schillen. Laat het wit lekker zitten. Snijd de schillen in reepjes van ¾ cm breed. Doe de reepjes in de IP en giet er zo veel water bij dat ze nét onder staan. Zet de IP 10 minuten op HP (high pressure) en daarna op QPR (quick pressure release).

Giet de inhoud van de pan in een vergiet en laat de reepjes uitlekken. Doe 2 cups suiker en 1 cup water in de IP. Zet de IP op SAUTÉ en kook al roerend de suikerstroop tot alle suiker is opgelost. Doe de reepjes bij de stroop en zet de IP 10 minuten op HP (high pressure) en daarna op NPR (natural pressure release). Giet als de druk van de pan is, de reepjes af in een vergiet. Bewaar de stroop voor andere doeleinden (impregneren van cake bijvoorbeeld).

Laat de reepjes drogen tot ze niet meer plakken maar nog wel buigzaam zijn. Dat kan door ze te drogen

 • op de verwarming (slowfood);
 • in de voedseldroger (gadget!);
 • in de oven: 15 minuten op 200 graden (fastfood).

Bewaar ze in een afgesloten bakje. Gebruik ze in het beslag voor oliebollen of een Christmaspudding. Oh, wacht. Oké, dompelen in gesmolten pure chocolade en dan laten drogen is ook een optie.

Gezond want fruit. Duurzaam want no waste. Vega want geen dier. Vegan want idem. Lactosevrij want geen lactose. Pindavrij want geen pinda. Glutenvrij want geen gluten. Je snapt gewoon niet dat er nog íéts in zit.

Nu alleen nog iets verzinnen voor de waste sinaasappelsap. 

 1. 2
  Frederique

  Gewoon opdrinken… Sinaasappelwijn, daarna door fermenteren naar sinaasappelazijn… sinaasappellikeur (sinacello). Lekker sinaasappel sorbetijs. Of gewoon lekker door je eigen yoghurtjes mengen
  De keuze is reuze.

 2. 4
  Yvonne

  Hoe smaken ze? Ik sta altijd te hannessen met 3 keer opkoken in ruim water om bitterheid kwijt te raken, is dat zinloos? En ik sta te hannessen met pannetjes, want geen IP…

Geef een reactie