cadeautjes, filmpje, Over Drank, zelf maken |

Timelapse: snippers DIY houtlagering

Het zal waarschijnlijk bij toeval ontdekt zijn dat drank bewaard en vervoerd in houten tonnen er lekkerder uitkwam dan het erin ging. Zo gaan die dingen. Dat lekkerder worden komt doordat stoffen in het hout de geur en smaak van de drank beïnvloeden. Ze worden vaak omschreven als kokos, kruidnagel en vanille. Eikenhouten vaten zijn niet goedkoop. Als je die uitgemolken en beschimmelde tuincentrumexemplaren negeert kost een standaardmaat vat je zo 500 euro. De kosten zijn niet je enige probleem: die standaardmaat is 225 liter. Gelukkig is er een oplossing voor de krappe beurs cq kruipruimte: houtsnippers. Eenvoudig te krijgen en bovendien snel effect. Je haalt ze gewoon bij brouwwinkels, of desnoods de barbecueafdeling van het tuincentrum of de kookwinkel waar ze worden verkocht om op te roken. Er zijn ook verhakselde sherry, port en whiskyvatensnippers op de markt. 

Dit schreef meneer in Over Drank (2016). Best een leuk boek eigenlijk. Enkele weken geleden krijg hij een mailtje over ‘snippers’, een subprojectje van de designers van spek.amsterdam. Of meneer zin had om hun flesjes met versnipperde houtvaten te proberen in de smaken rum en whisky. Drank naar keuze erbij en wachten maar. Leuk idee. En even wachten, dat betekent bij Meneer Wateetons altijd: Timelapse!

315 uur en 1891 frames later had hij twee flesjes gekleurde drank.  Eigenlijk moeten ze langer staan, een week of 8 minimaal. De smaak kon nog wel wat dieper. Maar de schoonmaakster eist dat meneer zijn dressoir vrij maakt om te poetsen. De drank met whisky snippers had een onaangenaam bittertje, die met rum was al wel lekker. Meneer laat ze, buiten het zicht van de camera nog een paar weken op kleur en smaak komen.

Snippers -gin, rum en whisky. €12,50 per fles. Zelf drank toevoegen.


0 reacties op “Timelapse: snippers DIY houtlagering
  1. Ik heb al eerder commentaar gegeven op dit soort marketing/designerbureau projectjes, dus laten we het er maar op houden dat ik niet de doelgroep ben. Maar ik blijf me verbazen dat men 12,50 voor een glazen fles en een handje houtsnippers durft te vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend