boodschappen, cadeautjes |

Meneer proeft: 5x vegan ijs

Plotseling stond het in het supermarktvriesvak: vegan ijs. Nee, vegan light ijs. Dat is ijs waar alles uit gehaald is wat het lekker maakt. Dat kan niks zijn, toch? Meneer was intrigued, by lack of a better uitdrukking. Hij dankt zijn messcherpe sixpack aan permanent aan de lijn zijn, is fan van voedingstechnologische trucjes en met de hoeveelheid dierlijk materiaal die hij er professioneel doorheen jaagt kan een dagje vegan of vegetarisch door de weeks geen kwaad. Alleen geen room, geen vet en geen suiker, knappe jongen die daar iets eetbaars van weet te maken. En dan schreeuwt de verpakking hem ook nog eens ‘glutenvrij’ tegemoet. 

Meneer probeerde twee merken: Perfect World (te koop bij de Jumbo) en Alpro (vond meneer bij de Plus).

Wat zit er dan wel in?

Perfect world

Perfect world komt in drie smaken: Double Choc Chip, Pistachio en Raspberry Ripple.  Volgens de ingrediëntendeclaratie bestaat het ijs vooral uit water, zoetstof, kokosmelk en vezel. Daarna komen de smaakingrediënten als frambozensap, amandelen, chocolade of pistache. Die zijn wel allemaal echt. De lijst wordt afgesloten door een rij stabilisatoren, voedingszuren en smaakstoffen. De voedingswaarde is ca 110-130 kc per 100 gram.  De meeste roomijssoorten herbergen 1,8x zoveel: rond de 220 kc per 100 gram. Perfect World ijs bevat dus zo’n 45% minder kc dan roomijs.

Alpro
Alproijs maakt ijs in de smaken vanille, kokos, amandel zeezout karamel, en hazelnoot chocolade. Wel suiker dit keer, op de derde plek na water en vezels, gevolgd door een mix aan oliën en vetten en een rijtje stabilisatoren. In de amandel zeezout karamel zit 4% amandel, in de vanille 0,03% vanillezaadjes. De hazelnoot chocolade en kokos heeft meneer nog niet geprobeerd. Met rond de 160-180 kc per 100 gram is dit de wat minder magere van de twee, het bevat 23% minder kc dan standaard roomijs. 

En, hoe smaakt het?

Perfect world
Double Choc Chip
Vriendin: “Ik vind deze vooral lekker door de stukjes chocola. Ik ben normaal niet zo van het chocoladeijs maar deze is erg lekker”. Het ijs doet misschien wat droog aan in de mond. De chocoladesmaak is erg overtuigend, lekker pure chocolade waarbij niet bespaard is op de chunks. Vriendin Wateetons zet hem op 3.

Pistachio
“Ew, ew” reageert vriendin bij de eerste hap. “Ik vind deze niet lekker. Een beetje bitter” Meneer mist een beetje het filmende vetgevoel in de mond, maar vindt het behoorlijk overtuigend naar pistache smaken. Misschien zelfs iets te veel. Het kuipje blijft het minst aangeroerd.   

Raspberry Ripple. 
“Echt een prima ijsje” concludeert meneer na de eerste hap. Een fijn combinatie van een wat rasperige bevroren frambozen coulis en de zachte substantie van het het ijs. Sowieso een overtuigende frambozensmaak. Lekker fris. Op no 2 in de eindlijst van vriendin Wateetons.

Alpro 
Vanille
Vriendin Wateetons: “Zoetstofachtig, en ik weet niet zeker of ik vanille proef”. Meneer daarentegen vindt het een heel behoorlijk vanille ijsje met een verbazingwekkend goede vetervaring. Het blijft wel vanille-ijs natuurlijk. Toch een beetje de vanillevla onder de ijssmaken.

Amandel zeezout karamel
Vriendin en meneer hebben nog een appeltje te schillen met producenten die zeezout-karamel smaak op de markt brengen met de zoutervaring van een rijstwafel. Ze maakten zich dus op voor een vernietigend oordeel, maar legde hun hooivorken weer te ruste. Ze vermoeden dat er gezouten amandelen in zitten.  Het ijs zelf heeft niet zo veel smaak, je moet het vooral van de behoorlijk ruim aanwezige karamel en amandelen hebben. Dit is de topper volgens vriendin Wateetons.

Conclusie

Uit een magere mix van water, vezels en zoetstoffen hebben beide producenten verbazingwekkend knappe producten weten te maken.  Dat heeft blijkbaar wat gekost, want goedkoop zijn ze niet, een euro of 5 per bakje. Geen van tweeën bevatten dierlijke bestanddelen. In het ijs van Perfect World zitten ook nog eens heel weinig calorieën, dat van Alpro zit qua kc tussen de concurrent en standaard roomijs in. De schepbaarheid van beide ijssoorten is prima en ook de vulling is heel behoorlijk. In twee van de drie ijssmaken van Perfect world misten uw testers een beetje romigheid in het mondgevoel, waar Alpro dan weer opvallend goed in is geslaagd. De smaken zijn behoorlijk overtuigend. Maar de beste test is natuurlijk of uw testpanel ook na het beoordelen de kuipjes uit de vriezer haalden. Welnu, ze kwamen vrijdag in huis en bij schrijven van dit stuk op maandagochtend zijn Amandel Zeezout, Rapsberry Ripple en Double Choc Chip voor twee derde op. En meneer heeft nog steeds een sixpack.

Disclaimer: het Perfect World ijs kreeg meneer opgestuurd van een PR-bureau.


0 reacties op “Meneer proeft: 5x vegan ijs
  1. Leuk stukje en inderdaad altijd interessant wat ze voor voedingstechnologische kunstjes uit kunnen halen om dit tot een goed, of in ieder geval lekker product te maken.
    Maar ik blijf me altijd afvragen wie dit soort producten nou structureel koopt. Zonder uitzondering wissel je de dierlijke producten danwel de calorieën in voor een lijst met kunstmatige toevoegingen waar ook moord en brand over geschreeuwd wordt.
    Begrijp me niet verkeerd, ikzelf heb geen problemen met dierlijke producten óf E-nummers, maar ik eet dan ook de gewone ijsjes mét calorieën. Maar de doelgroep waarop dit soort producten gericht zijn is vaak zo kieskeurig dat ik betwijfel of dit ooit een hardloper gaat worden in de supermarkt. Misschien maar goed dus dat deze toch al in de vriezer staat…

    1. Ik heb daar nog wel eens een technoloog van de Vegetarische slager wat gefrustreerd over horen spreken. Veel overtuigend vegavlees willen maar geen gluten, e-nummers, of smaakstoffen blieven . Een onmogelijke opgaaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?


Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp