uit eten |

Bosnië bites 3: de kaart

“Je moet gewoon goed kijken, dan ontdek je meestal wel hoe het werkt”. Meneer komt langzaam op de leeftijd dat hij met vochtige ogen de wijze lessen van zijn vader citeert. Dit Cruijffiaanse pareltje sloeg vooral op opengeschroefde televisie of gevalletjes hetwaterwordtnietwarm. Meneer past deze levenswijsheid nog vaak toe. Goed kijken, de draadjes des levens volgen en de verklaring openbaart zich vanzelf.

Het zich thans aandienende levensprobleem: van de kaart in de etablissementen die Meneer en vriendin hier in Bosnië aandoen ontbreekt consequent de Engelse vertaling. Maar door goed te kijken en af en toe op je bek gaan -dat vertelde vader er dan weer niet bij- kom je een heel eind: pivo is blijkens de vele reclames bier en veliki, srednji en mali zeggen iets over portiegrootte, al weet meneer nog niet wat. Bosanska betekent gewoon Bosnisch want bosanska kafa is de uitgebreide koffie met de Turksfruitige zoetigheid lokum die je hier veelvuldig drinkt. De med die langs de kant van de weg overal te koop wordt aangeboden blijkt honing, meestal met een liter 40% rakija ernaast. ‘Svinjetina’ is natuurlijk varkensvlees en dan zijn piletina en teletina vermoedelijk kip en kalf, of andersom. 50-50 kans. Gelukkig lust meneer ze allebei.

Zo breidt meneer door goed te kijken en het draadjesvlees te verbinden langzaam zijn culinaire vocabulaire uit. En ach, als hij er een keer naast zit en toch een gezinsformaat stoofpot blijkt te hebben besteld, met een salade die louter bestaat uit een bord tomaat en twee literflessen bier dan is de schade niet meer dan een euro of 8. Met z’n tweeën.

“Goed kijken – en doordrinken” zo wil ik graag dat mijn dochter mij herinnert.


0 reacties op “Bosnië bites 3: de kaart
  1. Wel grappig dat dat wat wel vertaald is dan ook weer geen vertaling is maar een heel ander product dat zowel van naam als product niets met de rest van de kaart te maken heeft.

  2. Ik hoop dat Meneer het Servische woord voor Rijden onder invloed nog niet heeft hoeven ontdekken?
    Opvallend overigens die prijzen, ik weet niet precies wat de wisselkoers tussen de Bosnische en Kroatische munt is maar Bosnië is overduidelijk veel goedkoper. Heeft misschien ook wel met het toerisme te maken, maar het verschil is groot!

    1. Een mark is ongeveer 50 eurocent. ‘t is werkelijk spotgoedkoop hier. Minus de diesel leven we hier op zo’ n 20 euro per dag, met z’n tweeën.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Meneer eet uit: ontbijten in het Double Tree by Hilton. Over stockfoto, slechtste koffie en grootste aanbod.

Eens in de zoveel tijd stappen dochter en meneer Wateetons een nietsvermoedend hotel binnen om daar het ontbijt te testen. Zodra ze gespot worden is het natuurlijk alle hens aan dek, paniekerige obers en snelsnelsnel alle worstjes rechtleggen. Van de week bezochten uw ontbijtstrijders het Double Tree by Hilton in Amsterdam en stapten in verwarring weer naar buiten.


Tagines en de loden kaaklijn

Meneer reist nu een kleine twee weken door Marokko. Culinair worden er een aantal thema’s zichtbaar, zoals daar zijn ‘brood’, ‘geroosterd vlees’ , ‘streetfood’ en ‘tagine’. Stoofgerechten of een gebakken eitje bij het ontbijt, ze worden geserveerd in een tagine.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
17 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

05 apr
GRATIS live online workshop “kimchi maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

19 apr
Live online workshop “knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 mei
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

10 mei
Live online workshop “wecken en inmaken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

13 mei
Powerworkshop worst maken – op het pizzaloversfestival 12:00 tot 13:00 uur

02 jun
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend