uit eten |

Bosnië bites 4: burek

Die ćevapi hé. Die eten ze hier dus de hele dag. En ze is iedereen. Er zijn complete ćevapi-restaurants, ‘Ćevabdžinica‘ genaamd. Op de kaart: ćevapi en verder niks. Meneer kan zich niet herinneren een nationaal gerecht te hebben meegemaakt dat daadwerkelijk zo massaal wordt gegeten. En om nou te zeggen dat het bijzonder is. 5,10 of 15 kebabworstjes in een broodje. Geen saus, geen saladebar, geen opmaak, alleen wat rauwe ui en eventueel een kwak kajmak (een zuivelproduct gemaakt van de vellen van gekookte melk. Lekkerder dan het klinkt). Vooruit, het brood zelf is waanzinnig – een soort bbq-ciabatta- en de kebabs zijn ook zeker niet vies. Maar al met al toch een beetje saai. Meneer verbaast zich ook over de hoeveelheden die men naar binnen werkt. Los Wateetons hebben meestal aan de kleinste al genoeg. Samen. Terwijl links en rechts zesjarige kinderen een dozijn van die dingen tjappen. Meneer heeft nu drie keer ćevapi gegeten en dat was wel weer. Voor vandaag in ieder geval.

Next step derhalve: Burek. Een meestal ovale ring van bladerdeeg gevuld met vlees. Of aardappel (krompiruša), spinazie/kaas (zeljanica) of kaas (sirnica) Dat zijn zo’n beetje de variaties. Er overheen naar wens een klodder zure room en erbij een beker yoghurt. De Bosniër houdt van duidelijkheid. Je koopt ze in elke pekara (bakker) of in een – you guessed it- ‘buregdžinica’ een burek-bar. Eet ze bij voorkeur, of exclusief wat meneer betreft, direct uit de pan/oven. Afgekoeld worden ze zompig en zacht. En uiteraard in absurde volumes! Minder dan een pond is voor baby’s en bejaarden. Meneer en vriendin namen bij een Sarajevoiaanse buregdžinica van elke variant een reepje: 250 gram, samen. #fitgirl4life. Onze favoriet: de klassieke vleesburek, gevolgd door aardappel, kaas en tenslotte de nikserige spinazie. En een beker yoghurt bij de maaltijd, dat moet meneer vaker doen. Vriendin W. ziet dat anders. #kokhals4life


0 reacties op “Bosnië bites 4: burek
  1. Ben je al in de markthal geweest? En ik weet niet op welke dag maar er zijn soms ook ‘cvarci’ beschikbaar daar.

  2. Daarom is het voor veel mensen zo fijn om weer thuis te zijn.
    Hun vertrouwde hapjes en weer watertandend uitkijken naar de vacantie

  3. Ik begrijp dat bij vriendin wateetons, de yoghurt verwordt tot hoe in IJsland de muziek klinkt: björk. Dan maar Skir 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Meneer eet uit: ontbijten in het Double Tree by Hilton. Over stockfoto, slechtste koffie en grootste aanbod.

Eens in de zoveel tijd stappen dochter en meneer Wateetons een nietsvermoedend hotel binnen om daar het ontbijt te testen. Zodra ze gespot worden is het natuurlijk alle hens aan dek, paniekerige obers en snelsnelsnel alle worstjes rechtleggen. Van de week bezochten uw ontbijtstrijders het Double Tree by Hilton in Amsterdam en stapten in verwarring weer naar buiten.


Tagines en de loden kaaklijn

Meneer reist nu een kleine twee weken door Marokko. Culinair worden er een aantal thema’s zichtbaar, zoals daar zijn ‘brood’, ‘geroosterd vlees’ , ‘streetfood’ en ‘tagine’. Stoofgerechten of een gebakken eitje bij het ontbijt, ze worden geserveerd in een tagine.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp