Meneer ontbijt uit: in de all-inclusive in Egypte

Meneer ontbijt uit: in de all-inclusive in Egypte
Het is nog maar enkele weken geleden dat meneers ontbijt bestond uit een kop Boschnische koffie op een éénpitsbrandertje met een droge boterham op de bumper van zijn Volkswagenbus. In het staartje van de zomervakantie kan hij kiezen tussen zes soorten koffie en acht soorten zoetigheid die door een leger aan knippende bediendes voor hem is klaar gezet.

Dochter en meneer Wateetons zijn in Egypte. In een resort. In een all-inclusive resort. Een nieuwe ervaring voor meneer. Eentje waarvan hij niet had gedacht die ooit te zullen meemaken. Maar dochter Wateetons is 13 en houdt van zwembad, snorkelen, lekker weer en chillen. Dat kan hier. Met links, rechts en onder 500 km woestijn is dat ook gelijk het enige dat hier kan. Oh ja, en eten en drinken. Waaronder ontbijten, om te beginnen. 

“Ik geloof niet dat dit me gaat bevallen” was de eerste gedachte toen meneer zich op de ochtend na zijn aankomst aan het ontbijt zette. Shaferbakken met gekookte eieren, uitgedroogde pannenkoekjes en Egyptische bonen. De metalen deksel met het label ‘beef sausage’ durfde hij niet op te tillen. Hij deed het toch -als dat puistje waar je van weet dat je er vanaf moet blijven- en werd onmiddellijk verteerd door spijt en verdriet. Elke jam blijkt fruitsap-jello. De saladebar bestaat uit liefdeloos gesneden hompen groenten met azijn en maisolie als dressing. Eerste persing, dat wel. Het brood is droog als de woestijn die het resort omringt. De kaas- en worstselectie heeft de kleur van beton, de koffie komt uit de automaat en de fruitselectie bestaat uit uit een met een hamer in stukken geslagen sinaasappel en citroen.

Nee, dat ging hem niet bevallen. Maar na enkele dagen ontwikkel je een all-inclusive survival tactiek: vroeg ontbijten zodat het brood flauw, maar wel nog betrekkelijk vers is. Een vers omeletje laten maken door Mustafa de eierkok. De pannenkoekjes kapen voor ze in de shaferbak belandem en het beleg ervan beperken tot suikerrietsiroop die ze ‘black honey’ noemen.  En als je toch te laat wakker wordt dan blijkt dat met alleen een bakje yoghurt in de ochtend je het prima trekt tot de lunch. Die is namelijk opvallend prima, maar daarover later meer. Yoghurt met zoetigheden. Egyptenaren houden van cake, koek en gebak. Bijna de helft van het ontbijtassortiment bestaat uit zoet. Vooruit, het koekje met geel erop smaakt ongeveer hetzelfde als het cakeje ernaast met een streep, maar ze zijn wel allebei smakelijk.

Eindoordeel meneer Wateetons: een 4
Beste: de zoetigheden en de yoghurt is lekker dik en zuur
Slechtste: de allerlelijkste boterhamworst en kaas op deze planeet en de volgende

Eindoordeel dochter Wateetons: een 4
Beste: de croissantjes zijn goed
Slechtste: uitgedroogde pannenkoekjes die naar niks smaken

 1. 1
  reactie via Facebook

  Volgende keer naar Turkije meneer, wij hebben daar zo bizar culinair gegeten moet wel zeggen was 5 sterren en ultra inclusief dat wel!

 2. 2
  Rick

  Pffft…. ik heb gelukkig betere all inclusive ervaringen. Dan weer niet in Egypte, en ook niet voor dat geld. Maar als ik dan toch ga eet ik liever twee weken best goed, dan dat ik voor dat geld 26 weken belabberd eet.
  Gelukkig schrijf je dat de lunch beter is, dus daar ben ik dan benieuwd naar. Ik zou van dit buffet alleen de zoetigheden genomen hebben die er, inderdaad, het beste nog uitzien.

 3. 3
  reactie via Facebook

  #waitforit – ze zijn in Egypte ook goed in recycling. Na een paar dagen valt je op dat je het avondeten ‘smorgens gesneden en vermomd gewoon weer in een schaal (vaak koud) terug vindt. Van upcycling helaas geen sprake.

 4. 4
  Henk

  Beste heb ik gegeten in turkije bijna 20 jaar geleden.
  All inclusive, maar ik heb gegeten op de markt samen met het personeel van het hotel.
  Zulk lekker lamsvlees en salades heb ik helaas nergens meer mogen proeven.
  De drank is raar genoeg overal wel goed te doen.

Geef een reactie