Mevrouw Gasteetons’ goed gedrag zonder drank

Mevrouw Gasteetons’ goed gedrag zonder drank


Mevrouw Gasteetons heeft begin augustus een Goed Voornemen geformuleerd: minder drinken. Alcohol wel te verstaan. En dus komt ze met een non-alcoholisch, verkoelend drankje. Waarom nu pas, zo aan het begin van de herfst, zal de oplettende lezer zich afvragen. Mevrouw heeft werkelijk géén idee.

Onderstaand recept kan natuurlijk best in een pannetje op het vuur gemaakt worden, maar Mevrouw doet het liever met haar Instant Pot. Bij de tijd is ze niet, bij de pinken wel.

Hibiscussiroop

Jaren geleden bracht Meneer Gasteetons een zak vage bloemknoppen mee uit Egypte. Google bestond net, zodat die knoppen gegoogled konden worden. Ge-altavistaad klinkt toch een stuk minder.

Het bleken gedroogde hibiscusbloemen te zijn. Erg spannend allemaal, maar na vijf jaar was er nog steeds niks mee gedaan. Dus gingen ze hup, de vuilnisbak in. Een Bokashi-emmer had ze toen ook nog niet. Wat een leven. Je zou er van gaan drinken. Later, toen er op internet recepten met deze bloemen verschenen, kregen de Gasteetonsjes natuurlijk hevige spijt. Gelukkig hoeft meneer G. tegenwoordig voor een zak hibiscusbloemen niet meer naar Egypte.

Ingrediënten:

  • 2 citroenen
  • 50 g gemberwortel
  • 100 g gedroogde hibiscusbloemen
  • 500 g suiker
  • 1 l water

Was en snijd de citroenen en de gember in zo dun mogelijke plakjes. Schillen hoeft niet.

Doe alle ingrediënten in de Instant Pot.

Zet de IP op 10 minuten High Pressure en laat daarna de druk vanzelf verminderen (Natural Pressure Release). Dat laatste is wel een dingetje. Haal je meteen de druk eraf, dan is de kans aanwezig dat je een vrolijk & hip polkadotplafond krijgt.

Giet de siroop via een zeef en trechter in een glazen fles, draai het deksel erop en laat omgekeerd afkoelen.

Voeg naar smaak toe aan (bruis)water of thee. Of drank. Maar dat is in huize Gasteetons nu een tikje No Go.

Geef een reactie