Chips van de week, experimenteerdrift, recept, zelf maken |

Kroepoek all the things!

Dit artikel verscheen eerder in Elle Eten, het leukste culiblad van Nederland op papier.

Het overleeft de reis nooit ongeschonden. Geknakt in de winterwind achterop de brommer van de bezorger of gewoon, omdat jij je onderweg naar huis niet in kunt houden. En dat terwijl het niet eens echt lekker is: de kroepoek van de plattelands chin-ind. Van oorsprong meer ind dan chin trouwens. Alhoewel, toen de Keuringsdienst van Waarde de kenmerkende lange lappen in 2012 mee naar Indonesië nam herkende niemand ze. De platte vorm lijkt een Nederlandse uitvinding. Lekker vonden ze het evenmin.

De bekendste soort is die van garnalen, de kroepoek oedang. In de toko trof ik ze met garnalenaandeel van 33% tot 4%. Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen welke kant van dit garnalenspectrum die platte plakken weggeefkraak zitten. Geen wonder dat de Indonesiërs ze niet bliefden. Die andere 96% bestaat uit tapiocameel, een naar niets smakend zetmeelpoedertje van de cassavewortel dat je koopt bij diezelfde toko, een beetje zout en soms een eitje. Naast de oedang kent men in Indonesië nog tien-, zo niet honderdtallen andere soorten kroepoek. Bij diezelfde toko vond ik bijvoorbeeld ook vis- en krabkroepoek en sinds kort is er zelfs kroepoek uit Zeeland op de markt, gemaakt van diezelfde tapiocameel en respectievelijk uien (43%) en zeewier (23%). Zeker die eerste is waanzinnig lekker. Blijkbaar kun je dus overal kroepoek van maken. Oedang, schmoedang, kroepoek all the things! En jawel hoor, in de afgelopen weken experimenteerde ik succesvol met zwarte bonenkroepoek, winterse erwtensoepkroepoek, Zeeuwse mosselkroepoek, knalpaarse gefermenteerde bietenkroepoek en braadworstkroepoek.

De bereiding is eenvoudig en steeds hetzelfde. Je kneedt tapiocameel en je fijngepureerde basisingrediënt in gelijke delen met een drupje water tot een net niet meer plakkerig deegje. Een snufje zout en een eitje per kilo basismateriaal mag. Rol dit tot een worst of bal, pak het in in aluminiumfolie en stoom het in één tot twee uur gaar. Het wordt gek gelatineus. Laat goed afkoelen en snij zo dun mogelijke plakken die je vervolgens goed droogt, bijvoorbeeld in een lauwe oven. Die plakken zijn zo eeuwig houdbaar. Frituur ze bij acute braadworstkroepoekbehoefte een paar seconden in olie van rond de 200 graden en klaar. Dat gelatineuze is de truuc, alle dingen gelatineus zijn te kroepoekeren: gooi bijvoorbeeld eens een handje mihoen in de frituur. Ook gedroogde zwoerd ploft mooi tot varkenskroepoek of ‘knabbelspek’ en onlangs trof ik zelfs een luchtig krokantje van een gekookte, gedroogde en dun gesneden hertenpenis in mijn frituurpan. Lang verhaal, don’t ask, iets met drank.  Laten we het ‘kroepik’ noemen. No 334 op de kaart.


0 reacties op “Kroepoek all the things!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Chips van de Week – Boundless chipotle & Lime

Deze week in ‘Chips van de Week’: Meneer Wateetons proeft Boundless chipotle & lime chips. Geactiveerde chips die goed voor je guthealth zijn? Wut? En zijn ze ook lekker?

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) – SOLD OUT Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces – SOLD OUT 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop – SOLD OUT 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp