No stir ghee noisette

No stir ghee noisette


Tijdens de cursus ‘Vlees Bereiden‘ maakten uw held en zijn Robert ghee. Stukje vetstoffen naar de deelnemers toe. Four kilo’s of butter melted, twenty jaws dropped.

Maar dan kom je thuis met zeker anderhalve kilo botervet vol met neergeslagen melkeiwitten. Duur, calorierijk, en veel. Wat moet een meneer daarmee? Beurre Noisette maken dan maar.

Wat is dat eigenlijk, wikipedia?

Beurre noisette (French pronunciation: [bœʁ nwazɛt], literally: hazelnut butter, loosely: brown butter)[1] is a type of warm sauce used in French cuisine. It can accompany savoury foods, such as winter vegetables,[2] pasta,[3] fish, omelettes,[4] and chicken.[5] It is also used in making French pastry. It is notable for its deep yellow, almost brown colour, and nutty scent and flavour from the heating process.

Ah, ok.

Meneer heeft tijd noch concentratie voor het roeren in een pan en daarbij de temperatuur nauwkeurig in de gaten houden. Hij is gekke Henkie niet. Daar heeft hij hulpmiddelen voor. Hij noemt slechts ‘een-nieuwe-oven-die-ook-op-een-lage-temperatuur-kan‘. Hij schepte derhalve de boterklont in een ovenschaal, zette zijn oven op 125 graden en ging wat voor zichzelf doen. Een uurtje later was de boter gesmolten, heur kleur van goudgeel naar zomersbruin geëvolueerd en meneers keuken karamelgeurig: No Stir Noisette. ‘t Is allemaal zo makkelijk.

Om redenen die hij niet meer terug kan halen filterde hij vervolgens de boter en gooide het bezinksel, de bruine basis van zijn beurre weg. Zo maak je  heel geen Beurre Noisette meneer!

Nu heeft hij dus heel veel bakjes eh.. ‘Ghee Noisette’? Ook lekker. Ook geurend. Ook zacht bruin. Maar wat moet hij ermee?

Geef een reactie