ah shit, experimenteerdrift, zelf maken |

No stir ghee noisette

Tijdens de cursus ‘Vlees Bereiden‘ maakten uw held en zijn Robert ghee. Stukje vetstoffen naar de deelnemers toe. Four kilo’s of butter melted, twenty jaws dropped.

Maar dan kom je thuis met zeker anderhalve kilo botervet vol met neergeslagen melkeiwitten. Duur, calorierijk, en veel. Wat moet een meneer daarmee? Beurre Noisette maken dan maar.

Wat is dat eigenlijk, wikipedia?

Beurre noisette (French pronunciation: [bœʁ nwazɛt], literally: hazelnut butter, loosely: brown butter)[1] is a type of warm sauce used in French cuisine. It can accompany savoury foods, such as winter vegetables,[2] pasta,[3] fish, omelettes,[4] and chicken.[5] It is also used in making French pastry. It is notable for its deep yellow, almost brown colour, and nutty scent and flavour from the heating process.

Ah, ok.

Meneer heeft tijd noch concentratie voor het roeren in een pan en daarbij de temperatuur nauwkeurig in de gaten houden. Hij is gekke Henkie niet. Daar heeft hij hulpmiddelen voor. Hij noemt slechts ‘een-nieuwe-oven-die-ook-op-een-lage-temperatuur-kan‘. Hij schepte derhalve de boterklont in een ovenschaal, zette zijn oven op 125 graden en ging wat voor zichzelf doen. Een uurtje later was de boter gesmolten, heur kleur van goudgeel naar zomersbruin geëvolueerd en meneers keuken karamelgeurig: No Stir Noisette. ‘t Is allemaal zo makkelijk.

Om redenen die hij niet meer terug kan halen filterde hij vervolgens de boter en gooide het bezinksel, de bruine basis van zijn beurre weg. Zo maak je  heel geen Beurre Noisette meneer!

Nu heeft hij dus heel veel bakjes eh.. ‘Ghee Noisette’? Ook lekker. Ook geurend. Ook zacht bruin. Maar wat moet hij ermee?


0 reacties op “No stir ghee noisette

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

01 dec
Live online workshop droge workshop worst maken 20:30 tot 22:00 uur

02 dec
Driedaagse cursus Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend