ah shit, experimenteerdrift, zelf maken |

No stir ghee noisette

Tijdens de cursus ‘Vlees Bereiden‘ maakten uw held en zijn Robert ghee. Stukje vetstoffen naar de deelnemers toe. Four kilo’s of butter melted, twenty jaws dropped.

Maar dan kom je thuis met zeker anderhalve kilo botervet vol met neergeslagen melkeiwitten. Duur, calorierijk, en veel. Wat moet een meneer daarmee? Beurre Noisette maken dan maar.

Wat is dat eigenlijk, wikipedia?

Beurre noisette (French pronunciation: [bœʁ nwazɛt], literally: hazelnut butter, loosely: brown butter)[1] is a type of warm sauce used in French cuisine. It can accompany savoury foods, such as winter vegetables,[2] pasta,[3] fish, omelettes,[4] and chicken.[5] It is also used in making French pastry. It is notable for its deep yellow, almost brown colour, and nutty scent and flavour from the heating process.

Ah, ok.

Meneer heeft tijd noch concentratie voor het roeren in een pan en daarbij de temperatuur nauwkeurig in de gaten houden. Hij is gekke Henkie niet. Daar heeft hij hulpmiddelen voor. Hij noemt slechts ‘een-nieuwe-oven-die-ook-op-een-lage-temperatuur-kan‘. Hij schepte derhalve de boterklont in een ovenschaal, zette zijn oven op 125 graden en ging wat voor zichzelf doen. Een uurtje later was de boter gesmolten, heur kleur van goudgeel naar zomersbruin geëvolueerd en meneers keuken karamelgeurig: No Stir Noisette. ‘t Is allemaal zo makkelijk.

Om redenen die hij niet meer terug kan halen filterde hij vervolgens de boter en gooide het bezinksel, de bruine basis van zijn beurre weg. Zo maak je  heel geen Beurre Noisette meneer!

Nu heeft hij dus heel veel bakjes eh.. ‘Ghee Noisette’? Ook lekker. Ook geurend. Ook zacht bruin. Maar wat moet hij ermee?


0 reacties op “No stir ghee noisette

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


petfles worst omhulsel

Alternatief worstomhulsel: een petfles

Een petfles kan alles. Van het brouwen van cider en kombucha tot het vangen van rivierkreeftjes. Je kunt er ook worst in maken. Lees meer…

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
17 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

22 mrt
Live online workshop “écht krokante zoete aardappelpatat maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

05 apr
GRATIS live online workshop “kimchi maken” 20:30 tot 22:00 uur | € Gratis

19 apr
Live online workshop “knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

08 mei
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

10 mei
Live online workshop “wecken en inmaken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

02 jun
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend