Wateetons Wetenschap short report: champignons wassen

Wateetons Wetenschap short report: champignons wassen


Meneer leerde het van zijn moeder, zoals jullie leerden van jullie moeder, en die weer van die van haar: champignons moet je niet wassen maar afborstelen omdat ze anders te veel vocht opnemen en niet goed meer bakken.

Meneer doet dat dus al zijn hele leven braaf. Hij had ooit zelfs een speciaal champignonborsteltje in zijn bestekla. Moederskindje.

Maar nu is hij halverwege de 40, en een meneer met een huis, een bedrijf, grijze haren in zijn baard en een eigen kind en vraagt hij zich op vrijdagavond af: klopt dat eigenlijk wel?

Hij nam 145 gram champignons, spoelde ze – dwars door het brandende gevoel van schuld en verraad heen- onder de kraan af, depte ze droog met keukenpapier en woog ze opnieuw: 148 gram. Een verwaarloosbare gewichtsstijging van 2.2%. Een scherpe lezer zal misschien opmerken dat je ook het verlies aan vuil moet aftrekken, maar zoals de foto toont waren het erg schone champignons.

Kortom: wassen van champignons zorgt in dit volledig onwetenschappelijke onderzoek in verwaarloosbare mate voor een toename van vocht. Toekomstig onderzoek kan zich richten op replicatie, andere paddenstoelsoorten, de duur van het wassen, of dat zwarte vuil wel paardenpoep is, of je slechte ogen krijgt van lezen in het donker en of God bestaat.

 1. 1
  reactie via Facebook

  Ik doe ze al jarenlang afspoelen. Nooit verschil gemerkt qua vocht in vergelijking met afborstelen (heb ik vroeger wel eens gedaan)

 2. 3
  reactie via Facebook

  Hoho maar het was wel pas echt empirisch verantwoord geweest als je gewassen en ongewassen had gebakken daarna! Wellicht maakt het laagje water dat in de buitenkant zit wel degelijk verschil bij het bakken? (ik wil nog niet geloven dat ik besodemieterd ben door mn moeder, je merkt het)

 3. 7
  Ien

  Altijd onzin gevonden dat niet mogen wassen. Krijg maar eens zelfgezochte cantharellen schoon zonder water.
  Gewoon snel wassen, uitlekken en even op een schone theedoek. Maar zulke dingen zijn hardnekkig in culiland. Ik ben lui van aard en dan ga je gewoon je eigen gang hè

 4. 8
  reactie via Facebook

  ja ach ik merk ook nooit verschil… champignons was ik niet, maar wilde paddestoelen houd ik wel kort onder de kraan, anders krijg ik de dennennaalden en ander vastgekoekte prut er niet af en sponszwam wordt ondergedompeld in een zoutbadje tegen de beestjes…

Geef een reactie