Wateetons Wetenschap short report: champignons wassen
Voor Na
Meneer leerde het van zijn moeder, zoals jullie leerden van jullie moeder, en die weer van die van haar: champignons moet je niet wassen maar afborstelen omdat ze anders te veel vocht opnemen en niet goed meer bakken.
Meneer doet dat dus al zijn hele leven braaf. Hij had ooit zelfs een speciaal champignonborsteltje in zijn bestekla. Moederskindje.
Maar nu is hij halverwege de 40, en een meneer met een huis, een bedrijf, grijze haren in zijn baard en een eigen kind en vraagt hij zich op vrijdagavond af: klopt dat eigenlijk wel?
Hij nam 145 gram champignons, spoelde ze – dwars door het brandende gevoel van schuld en verraad heen- onder de kraan af, depte ze droog met keukenpapier en woog ze opnieuw: 148 gram. Een verwaarloosbare gewichtsstijging van 2.2%. Een scherpe lezer zal misschien opmerken dat je ook het verlies aan vuil moet aftrekken, maar zoals de foto toont waren het erg schone champignons.
Kortom: wassen van champignons zorgt in dit volledig onwetenschappelijke onderzoek in verwaarloosbare mate voor een toename van vocht. Toekomstig onderzoek kan zich richten op replicatie, andere paddenstoelsoorten, de duur van het wassen, of dat zwarte vuil wel paardenpoep is, of je slechte ogen krijgt van lezen in het donker en of God bestaat.
0 reacties op “Wateetons Wetenschap short report: champignons wassen”
Geef een reactie
Misschien vind je dit ook leuk

Hoe bewaar je je kombucha SCOBY? Eindelijk (verrassend) antwoord van de wetenschap!
Hoe bewaar je je kombucha scoby als je op vakantie gaat, verhuist, of gewoon kombucha even helemaal zat bent… eindelijk antwoord van de wetenschap

Sojabonen gezond? Wel met een beetje hulp van microben
Ontdek waarom gefermenteerde sojabonen gezonder zijn dan gekookte sojabonen. Van tempeh tot miso – zo maakt fermentatie het verschil in voedingswaarde en verteerbaarheid.

agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?
Schrijf je nu in.
Wateetons wilde weekend
Ik doe ze al jarenlang afspoelen. Nooit verschil gemerkt qua vocht in vergelijking met afborstelen (heb ik vroeger wel eens gedaan)
Ik borstel ze altijd onder de kraan
Hoho maar het was wel pas echt empirisch verantwoord geweest als je gewassen en ongewassen had gebakken daarna! Wellicht maakt het laagje water dat in de buitenkant zit wel degelijk verschil bij het bakken? (ik wil nog niet geloven dat ik besodemieterd ben door mn moeder, je merkt het)
TMFKATMIL heeft u dat geleerd toch?
ik haal het velletje er af .