meneer leest een boek, recept |

Kookboekenweek 2018. Meneer leest een boek: SIMPEL – Yotam Ottolenghi

Het is kookboekenweek. Hoera en hoezee. Meneer bespreekt deze week daarom elke dag een recent kookboek. Al deze boeken staan ook in zijn digitale boekenkast, die bovendien (heel) langzaam gevuld wordt door zijn back catalog

Yotam Ottolenghi, de Israëlisch-Britse kok, staat bekend om zijn vegetarische gerechten met de keuken uit het Midden-Oosten als inspiratiebron. Hij is eigenaar van verschillende restaurants in Londen en in 2008 bracht hij zijn eerste kookboek uit.  Vorig jaar maakte hij een gesuikerd zijstapje met SWEET, een boek met zoete recepten waar Meneer nog kiespijn van heeft en dat opvallend ‘on-Ottolenghiaans’ was. Geen sumak. Geen oranjebloesem. Wel behoorlijk complexe recepten. Dit jaar verscheen zijn zevende en gaat Ottolenghi op de makkelijke tour met SIMPEL. Ottolenghi en simpel. Meneer is benieuwd.

Het boek bevat 140 recepten. De gerechten zouden met minimale moeite maximale vreugde op moeten leveren. De omslag van het boek legt uit waar het woord SIMPEL voor staat: Snel, Ingrediënten; Minder dan 10, Maak van tevoren, Provisiekast, Eenvoudiger dan u denkt en Lui. Daar zullen de vertalers hun hoofd vast over gebroken hebben. Alle gerechten worden gekenmerkt door een of meerdere van deze elementen. Het duurde alleen even voor Meneer dat doorhad. Hij voelde zich direct behoorlijk bekocht toen hij zag dat het eerste recept uit 11 ingrediënten bestond. En de bladzijde die hij daarna opensloeg telde er maar liefst 17. OTTOLEUGENS. Maar wat blijkt: bovenaan ieder recept staat een aantal gekleurde bolletjes met een of meerdere S I M P E L letters. Bij deze gerechten stond geen letter I, dus meer dan 10 ingrediënten mag. Aha! Als je het op die manier gaat bekijken, blijken er ineens bar weinig gerechten echt SIMPEL te zijn. De meesten zijn SIM of IMP, SI of IMPL. Als je dit idee doorhebt, blijft ademen, stopt met gefrustreerd ingrediënten tellen en rustig verder kijkt, valt er toch nog veel moois te ontdekken.

Het boek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken: brunch, rauwe groenten, gare groenten, rijst, granen en peulvruchten, noedels en pasta, vlees, vis en desserts. De typische Ottolenghi smakencombinaties vind je in veel gerechten terug . Wat dacht je van geroosterde aardbeien met sumak en yoghurtcrème, of een stoofpot van inktvis en paprika, IM-ele runder entrecote met harissa, paprika en citroensaus, chilivis met tahin, of een IMEL-e langzaam bereide lamsschouder met munt en komijn.

Bijna alle recepten passen op een bladzijde. Lekker overzichtelijk en laagdrempelig. Het fijne is dat veel ingrediënten in de gemiddelde keuken wel terug te vinden zijn. Als je ook nog een beetje thuis bent in de Midden-Oosterse keuken en de basis daarvan in huis hebt, hoef je voor veel recepten alleen nog maar even langs de plaatselijke supermarkt te gaan. Achterin het boek worden nog maaltijdsuggesties gedaan, van doordeweeks avondmaal tot feestmaal voor het weekend: een x-aantal gangen menu samengesteld uit perfect op elkaar afgestemde gerechten uit het boek. Een leuke toevoeging.

Meneer heeft precies drie recepten gevonden die volgens de Ottolenghi-classificatie SIMPEL zijn, wat een wat een teleurstellende hoeveelheid is als je het boek koopt op de titel. Maar vergeleken bij wat het vorige boek van Ottolenghi, is de receptuur inderdaad simpel(er).

Gebraden voorjaarskip met ingemaakte citroen uit SIMPEL van Yotam Ottolenghi

(classificatie: IML)

Ingrediënten:

 • 70 gram boter op kamertemperatuur
 • 3 eetlepels tijmblaadjes
 • 3 tenen knoflook, fijngehakt
 • 1  kleine ingemaakte citroen, grof gehakt zonder pitten
 • rasp van 1 citroen en 1,5 eetlepel sap
 • 1 hele scharrelkip
 • zout en peper

Bereiding:

 1. Verhit de oven voor op 190 graden.
 2. Maal alle ingrediënten met 1,5 theelepel zout minus de kip in een keukenmachine tot een pasta.
 3. Maak het vel van de borst los en smeer er royaal de pasta onder, strijk de rest over de bouten.
 4. Leg de kip in een middelgrote braadslee, besprenkel met citroensap en 0,5 theelepel zout en gemalen peper.
 5. Braad grofweg 70 minuten in de oven, terwijl je hem om de 20 minuten bedruipt tot het vocht helder is als je met de punt van een klein mes in het vlees prikt en de huis goudbruin in.
 6. Haal de kip uit de oven en laat 10 minuten rusten voor je hem serveert.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Meneer leest een boek: ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’

Recensie: In ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’ ontrafelen Eke Mariën, bekend van Cook en Chemist en Annemarie Coopman, andermaal, de wetenschap achter het koken.


Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp