meneer leest een boek |

Kookboekenweek 2018 – Meneer leest een boek – Mooncake het bakboek – Jonneke de Zeeuw

Het is kookboekenweek. Meneer Wateetons bespreekt deze week daarom elke dag een recent kookboek.  Al deze boeken staan ook in zijn digitale boekenkast, die bovendien (heel) langzaam gevuld wordt door zijn back catalog.

Meneer doet meestal een jaar of anderhalf over een boek. En dan nog bestaan de laatste maanden uit paniekerig op zijn keyboard rammen en nachtenlang naar het plafond staren. Jonneke de Zeeuw kreeg de vraag in drie maanden een kookboek in elkaar te zetten. Het koude zweet breekt meneer uit bij die gedachte. En, naar hij begrijpt, Jonneke ook. Jonneke is van Mooncake, een prettig ongewoon culinair blog. Ongewone vormgeving, ongewone receptkeuze en een ongewoon lage postfrequentie. Dat gaat haar goed af. Zo won ze een foodblog van het jaar-prijs, heeft een videocolumn op de site van de Volkskrant en organiseert foodtours langs onontdekte culinaire pareltjes. En nu is er dus een bakboek. Toen meneer er voor het eerst over hoorde -hij vermoed zo’n drie maanden geleden- voelde hij een lichte teleurstelling. Ook al een bakboek. Wat gewoon. Maar nu heeft hij het in handen en, guess what, het is gewoon een ongewoon bakboek.

Mooncake post geen eigen materiaal. Ze brengt onondekte pareltjes aan het licht en laat die schitteren: bijzonder eettentjes en restaurantjes, van nieuw Nederlandse oorsprong. Zo ook in het boek. Het is verdeeld in 17 hoofdstukken: een voor iedere thuisbakker die ze in het boek belicht. De lezer krijgt eerst wat achtergrondinformatie over de bakcultuur van het land van oorsprong van degene de centraal staat. Van Argentinië naar Marokko, tot Rusland, de Antillen, Indonesië en Algerije. Iedere thuisbakker geeft drie of vier recepten weg. Deze zijn zeker niet standaard. Van bolo di pitachio tot medovik en fantacake. Enige herkenning bij deze namen? Nee? Zo zijn er nog 46. Allemaal nieuw-Nederlandse recepten. Het geeft de lezer een inkijkje in de nieuwe bakcultuur van ons nieuwe land en verbreed zo je binnenlandse culinaire horizon.

Zoals de rijsttafel, broodje döner, (Turkse) pizza en roti zich zelfs in de keuken van de meest verstokte PVV-er hebben gevestigd, zo zullen onze en hun kinderen straks op een verjaardag Marokkaanse appeltaart serveren of  jalebi trakteren. Er zijn recepten voor ieder niveau beschikbaar. Voor beginnende je-bent-net-uit-huis-en-begint-te-bakken koks tot drie-generaties-lang-bakkende-oma koks. Zelfs de vormgeving is ongewoon. Ook voor de auteur trouwens die pas bij het verschijnen van het boek ontdekte dat de drukker haar kenmerkende Doemaar-groen had vervangen door Doemaar-roze. De fotografie is ‘mooi-van-lelijkheid’: snoeihard ingeflitst, compleet met een reflectie in het raam en al. Je moet er van houden, maar gewoon is het zeker niet.

Kortom, Mooncake het Bakboek is een nu nog een ongewoon bakboek: het bakboek van het nieuwe Nederland. Maar over minder dan een generatie is het waarschijnlijk een gewoon Nederlands bakboek geworden. 

Tequila – appelflappen
Mexico

Voor 10 personen
Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 150 g sultana rozijnen
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 4 (licht)zure appels, bijvoorbeeld elstar, jonagold of granny smith
  • 4 tl lichte basterdsuiker + extra om te bestrooien
  • 1 tl kaneel
  • 200 ml tequila, wit of goud, scheutje limoensap (optioneel)
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • vanille-ijs, als dessert (optioneel)
  • limoen, om te decoreren (optioneel)

Extra nodig
Bakkwast (optioneel)

Wel de rozijnen circa 15 minuten in een ruime hoeveelheid warm water.

Verwarm de oven voor tot 220C. Plaats de plakjes bladerdeeg los van elkaar op je werkblad en laat in circa 10 minuten ontdooien tot kamertemperatuur.

Giet de rozijnen af. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes. Doe de appelblokjes in een kom, voeg de gewelde rozijnen, suiker, kaneel en tequila toe en meng. Voeg eventueel wat limoensap toe.

Leg in het midden van elk bladerdeegplakje een flinke schep van het appelmengsel. Bestrijk de zijkanten van de plakjes met wat water. Vouw het plakje diagonaal, zodat het appelmengsel in een driehoek zit. Druk de randen zachtjes aan, zodat ze aan elkaar plakken.

Klop het ei los en bestrijk de bovenkant van de appelflappen. Bestrooi met wat suiker en bak in 15 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Laat even afkoelen en serveer.

Tip
Serveer de appelflappen als dessert met wat vanile-ijs, extra tequila en lichte basterdsuiker en decoreer met een partje limoen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Meneer leest een boek: ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’

Recensie: In ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’ ontrafelen Eke Mariën, bekend van Cook en Chemist en Annemarie Coopman, andermaal, de wetenschap achter het koken.


Gratis workshop boek Meneer Wateetons

Tijdelijk gratis online workshop bij aanschaf boek van Meneer Wateetons

Ontvang in de maand december 2021 bij aanschaf van een boek van Meneer Wateetons, niet alleen een handtekening, maar ook een gratis bijpassende online workshop van Meneer zelf!

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

06 dec
Live online workshop “hotsauces maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

20 dec
Live online workshop “mozzarella maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

31 jan
Live online workshop “likeuren maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

05 feb
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

14 feb
Culicollab: Christian Weij & Meneer Wateetons – zuurdesembrood 20:00 tot 22:00 uur
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp