Nieuw op starterculturen.nl het ‘aan mijn lijf geen polonaise’ – droge worst starterpakket

Nieuw op starterculturen.nl het ‘aan mijn lijf geen polonaise’ – droge worst starterpakket


Pff. Dat gedoe met fermenteren, warm ophangen, pH meten, of een keuze voor een snelle starter of een trage en een hoge of lage temperatuur. Jou niet gezien. Veel te ingewikkeld. En een lezer ben je ook niet echt.

Geef niks. Of, een beetje. Meneer schrijft verdorie niet 500 bladzijden voor zichzelf.

Maar ok, er is gelukkig goed nieuws voor je: het ‘aan mijn lijf geen polonaise’ supereasy droge worst starterspakket op meneers sidebitch starterculturen.nl Met dit pakket lukt je droge worst altijd! Iets minder authentiek maar wel een stuk eenvoudiger. We hebben er zelfs al een basiskruidenmix voor je ingedaan.

Bij dit pakket ‘fermenteer’ je met een rijpingsmiddel voor rauwe worst met specerijen en extracten op basis van Gdl voor een snijvast droog resultaat. Het ondersteunt en versnelt de rijping, omkleuring en de vorming van de typische droge worst aroma’s.  De verzuring is dus niet afhankelijk van bacteriën maar gebeurt chemisch en gewoon in de koelkast. Zo heb je er geen omkijken naar en sluit je elk risico uit.

Kenmerken

 • Geen fermentatie nodig door gebruik rijpingsmiddel
 • Supermakkelijk
 • 100% veilig
 • Met twee soorten darm voor veel variatie
 • Bevat al kruiden en specerijen, maar je kunt er nog makkelijk een eigen draai aan geven met smaakmakers naar wens
 • TIJDELIJK: gratis trage starter (RAPS DUO 50) bij dit pakket, bedoeld voor worsten met GDL. Zo lang de voorraad strekt. Zie onderin voor de instructies. Deze starter geeft geen verzuring, die komt van het rijpingsmiddel, maar geeft wel zonder enige moeite extra aroma. Let op, de starter loopt tegen zijn houdbaarheidsdatum aan. Niet nog maanden in de vriezer laten liggen. De starter bederft niet, maar wordt wel minder krachtig. Gebruik voor de zekerheid maar een dubbele hoeveelheid. 

Inhoud

 • 1 zak nitrietpekelzout
 • 1 zak salviandazout
 • 1 tube varkensdarm
 • 2 meter runderdarm
 • 1 zakje rijpingsmiddel
 • een rolletje rolladetouw
 • TIJDELIJK: gratis trage starter (RAPS DUO 50) bij dit pakket.

Instructie

 1. Maal je vlees
 2. Meng 25-30 gram nitrietpekelzout per kilo door het vlees als je varkensdarmen gebruikt, of 25-30 gram salviandazout als je runderdarmen gebruikt
 3. Meng vervolgens ook 10-12 gram rijpingsmiddel per kilo door het vlees
 4. Optioneel: voeg extra smaakmakers toe, 2-3 gram per specerij per kilo
 5. Optioneel:  voeg 1 gram (dubbele hoeveelheid wegens korte houdbaarheid) RAPS DUO 50 opgelost in een beetje water toe (zie punt 10)
 6. Meng alles zeer goed door elkaar
 7. Stop in je darmen, varken of rund.
 8. Bewaar de worsten 2-3 dagen in de koelkast 
 9. Droog ze op een koele, iets vochtige plek zo lang als je lekker vindt (meestal tot ze ongeveer 1/3e gewicht hebben verloren). In runderdarmen duurt het wat langer.
 10. Optioneel kun je je worst extra rijpingsaroma meegeven deze mix te combineren met een milde starter als Primal SK soft, RAPS DUO 50 of RAPS Classic. Een ideale combinatie tussen veilig en lekker. Je volgt de instructie hierboven, maar
  1. Je voegt een starter toe aan het vlees  (zie punt 5)
  2. de eerste 3-5 dagen van het drogen hang je de worst bij kamertemperatuur.
  3. Dat is alles. 

+Er zijn nog geen reacties

Laat jouw reactie achter

Geef een reactie