Meneer eet uit, op jacht, uit eten |

Meneer eet uit: ontbijt bij het Waldorf Astoria

Klassieke muziek, grote spiegels en Starbucks op tafel. Meneer en dochter Wateetons ontbijten bij het Waldorf Astoria waar ‘s avonds ** wordt gekookt. Is het ontbijt ook sterwaardig?

Meneer en dochter Wateetons (14) hebben zich tot doel gesteld te ontbijten bij alle tophotels in Amsterdam. Waarom, dat weten ze zelf ook niet meer. Welke precies als tophotel gelden evenmin. Eerder belegden zij hun broodjes en schepten hun scrambled eggs in het W, Art-‘otel, het Victoria hotel (en, net buiten de ring bij de all inclusive in Egypte.)

“Ja hoor, dat kan, mag ik uw naam noteren?” sprak het opvallend plat pratende meisje aan de telefoon. “En heeft u ook een voorletter, Meneer Wateetons? Oh…” Het is een druilerig zaterdagochtend als dochter en meneer het Waldorf Astoria binnen stappen. Nauwelijks te herkennen als hotel trouwens. Gewoon een serie grachtenpanden naast elkaar. De verregende om de stok gewikkelde vlag helpt niet. Binnen: marmer, zuilen, klassieke muziek, een vleugel en knipmessende jongelui in pak. Meneer vreest dat elk moment met een minzame hoofdknik de beveiliging zal worden geïnstrueerd hen – Amsterdam Noord tokkies- eruit te zetten. Hij schikt zijn lamswollen sjaaltje en vraagt in zijn beste ABN naar de ontbijtzaal. Daar wederom grote spiegels, generieke kunst, een jaren ’80 tapijt, hoge plafonds, tafellinnen en opvallend brede fauteuils. De andere gasten: louter Amerikanen, louter New Balance sportschoenen en veel laptops. Er wordt vergaderd – met een Starbuckkoffie- , gefacebookt en de Financial Times gelezen. Dochter en meneer zijn de enige die er een beetje verzorgd uitzien.

Het ontbijt bestaat uit een buffet. Voor €39 mag je daarvan nemen wat je wilt, en kun je ook nog Eggs Benedict, havermout of pancakes bestellen. Voor omelet, French toast of noodle soup moet je bijbetalen. Het buffet omvat wat we dat meestal meemaken: warme eiergerechten- scrambled en gepocheerd-, met worstjes, champignons en tomaten. Natuurlijk of course. De worstjes zijn gemaakt van kalf en varken en heel niet verkeerd. Roerei is een gerecht dat niet lang overeind blijft in een warmhoudbak. We zien het in het uur dat we er zijn niet ververst worden. De gepocheerde eieren laten we ook zitten. Ook die zijn direct uit het water het lekkerst. Ter rechterzijde: de ontbijtgranen. Lekker vette Griekse yoghurt met noten en verschillende smaakyoghurtjes. Verder melk natuurlijk en een reeks ontbijtgranen en ‘superfoods’. Het ziet er allemaal verzorgd uit. Het fruit is perfect in blokjes en plakjes gesneden. Schitterende brunoise ananas: een feest op je bord. Verderop staan de broodjes: een uitgebreide selectie van onder andere mini-ciabattas, wit, bruin, rogge en zuurdesembrood. Waar je normaal zelf je plakdikte mag bepalen is hier alles al voor je gesneden. Verder vinden we wat obligate zoetigheden als croissants, Danish pastries, aardbeientartelletjes en chocoladebroodjes en een selectie zoete smeerseltjes en hagelslag. Dochter Wateetons beoordeelt de croissants als “goed, maar geen echte roombotercroissants”. Ze missen de Franse vetheid. Desondanks neemt ze er twee. Op de laatste tafel staat het hartig beleg en de rauwkost. Overduidelijk geen groothandelham of massamortadella maar echte slagersproducten. De Reypenaerkaas ligt er wel een beetje uitgedroogd bij. Meneer neemt een mini-ciabatta met ham en mortadella. Het beleg smaak uitstekend, maar de ciabatta mist wat spekkigheid. De boter op tafel, met zo’n papiertje met een logo erop, ik moet die ook eens laten drukken – is gewoontjes.

De bediening belt geen een keer naar de beveiliging, hoewel ze wel vrij lang naar meneers l.o.v.e.h.a.t.e. face-tattoo staren. Het water wordt netjes aangevuld, de borden afgeruimd en de heerlijke handgemaakte cappuccino bestaat de eerste keer uit een fraaie kerstboom en de tweede keer uit een ‘donderwolk’ of ‘warrige haardos’. Het zal wel kunst zijn. Dochter W neemt de pancakes, die zo zowel cripsy als luchtig als cake zijn en worden geserveerd met maple syrup en slagroom met vanille zonder suiker.

Na afloop krijgen we de bon: €98,-, dat is geen twee keer €39 vertelt onze rekenmachine ons. “De prijzen zijn net gewijzigd” legt het meisje uit. Ah, bij het Waldorf Astoria kennen ze ook de klassieke btw-verhogingstruuc.

Meneer rekent uit dat hij zo’n 1250 kilocalorieën heeft gegeten. De rest van de dag heeft hij geen honger meer en ‘s avonds beperkt hij zich tot gegrilde groente en wat magere eiwitten. Hij is natuurlijk wel gewoon aan de lijn.

Conclusie

Voor een hotel dat een **-restaurant huisvest is het ontbijt verre van bijzonder. Gewoon een hotelontbijt, met mooi gesneden fruit en goede producten, maar volledig zonder verrassing of spanning. Voor wat je ervoor krijgt is de prijs absurd hoog, het hoogste wat we tot nu toe betaald hebben.

Conclusie Dochter Wateetons
Eindcijfer: een 7
Het beste: de croissants, het fruit
Het minste:  de prijs

Conclusie Meneer Wateetons
Eindcijfer: een 7
Het beste: goede worstjes, prachtig gesneden fruit, goede cappuccino
Het minste: de prijs-kwaliteit

Waldorf Astoria
Herengracht 542-556
1017 CG Amsterdam
Ontbijt: €49
6:30 – 10:30

Meer Meneer eet uit. (Niet over gerapporteerd dus, maar het ontbijt bij het W is fantastisch en het Art’otel is een lust voor het oog).


0 reacties op “Meneer eet uit: ontbijt bij het Waldorf Astoria
  1. Wat een tof idee zeg, ontbijten buiten de deur! Meteen bij W gekeken, ontbijt je dan bij hun of bij 1 vd inpandige clubs? The dutches ziet er nl ook gaaf uit. Dit staat niet duidelijk op hun website. Ik voel een leuke uitdaging aankomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Kookatelier OpOost

Culinaire tips voor een bezoek aan Texel

Foodwriter Meneer Wateetons kreeg voor een bezoek aan Texel tientallen culinaire tips. In deze post zet hij ze allemaal op een rij.


Onsvanlife Hongarije vlog 2

Onsvanlife Hongarije vanlife vlog 2

In dit tweede Hongarije onsvanlife vlog bezoeken Arianne en Meneer twee van de vier wijngebieden van Hongarije, maakt Arianne kennis met rauwe ganzenlever, en Meneer met darmkrampen.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

18 sep
Live online workshop “natto maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

21 sep
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur | € 199

16 okt
Live online workshop “rook- en knakworst maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp