meneer leest een boek |

Meneer leest een boek: kaaskenner word je zo

kaaskenner word je zo

Het is boekenweek. Stap daarom deze week eens een (kook)boekenwinkel binnen, want dat zijn fijne plekken met enthousiaste medewerkers. Voor meneer is het een mooie aanleiding om de allengs hoger wordende stapel ongelezen en/of ongereviewde kookboeken die hem teleurgesteld aanstaart door te werken én de ernstig verwaarloosde digitale Wateetons kookboekenkast verder te vullen.

Series. Ze lusten er in kookboekenland wel pap van. De kookbijbels van Carrera, de ‘Hete’ BBQ-serie, de oude culinaria reeks of meneers eigen ‘Over Worst, Rook, Drank, en Charcuterie‘. Aan de kookbijbel serie heeft hij natuurlijk ook meegewerkt. Het geeft herkenbaarheid, appelleert aan de behoefte om een verzameling compleet te hebben, en misschien denkt de koper ‘als er meerdere van uitkomen dan moet het wel goed zijn’. Niets mis mee natuurlijk. Goodcook, ooit begonnen als een serieuitgever bij uitstek, maar inmiddels ook heel sterk in eigen en origineel werk, brengt de ‘…kenner wordt je zo’-reeks uit. Whiskykenner word je zo, bierkenner, cocktailkenner. wijnkenner, koffiekenner. Nogal hoog op de drank dus. Fris en modern vormgeven, niet te duur, niet te dik. Neem je zo mee, of geef je makkelijk cadeau. Enige tijd geleden kwam de eerste vast voedsel variant uit de reeks uit: kaaskenner word je zo. Want bij zoveel drank moet je wel wat in je maag hebben.

Het boek bestaat uit vier secties: de Herkomst, geschiedenis en productie, vervolgens een Lijst van 400+ kaassoorten uit de hele wereld, daarna Terroir en geografie: 20 landkaarten waar de eerder beschreven kazen op gemarkeerd staan en tenslotte proeven en genieten: hoe krijg een kaas zijn smaak, kaasplankjes en tastings.

In het eerst deel leer je beknopt over oa. de melkveerassen, voer, kleur van de melk, de verschillende stappen van kaasmaken en een indeling naar 11 kaasgroepen: witschimmelkaas, gewassenkorstkaas, geaderde kaas, smeltkaas etc. Alles wordt kraakhelder vormgeven met frisse icoontjes, veel kadertjes en duidelijke illustraties. Heel modern en heel duidelijk.

Voorbeeld van het binnenwerk

De lijst in de tweede sectie neemt verreweg de meeste plek in beslag: 150 van de 267 bladzijden. Per kaasje krijg je info over de melk, het gewicht en het vetgehalte, met een tekeningetje (of mogelijk digitaal bewerkte foto) van de kaas en een paar regels losse info over bijvoorbeeld de geschiedenis, en de smaak. Wat meneer een beetje mist is dat de informatie uit de eerste sectie, waaronder de 11 kaasgroepen niet terugkomt in deze kaasinfo. Verder is dit niet het deel dat je gaat doorlezen. Je gebruikt het om als je een kaasje hebt gekocht eens te bladeren of hij erin staat. Lastig met dit soort informatie is altijd dat je als boekenmaker gedwongen wordt veel kazen (wijnen, whisky’s) in te zetten, anders krijg je het commentaar: ‘niet compleet’. Daardoor wordt de info die je er vervolgens per kaas bij kunt plaatsen net te summier is om er echt wat van te leren. Cue commentaar “weinig informatief”. You can’t win. Van Nederland staan alleen de meest prototypische kazen erin: Edam, Gouda, dat soort werk. “Niet compleet”. Kijk, ook gij Wateetons, ook gij. Als je meer wilt weten over Nederlandse kaas moet je misschien een ander boek kopen.

De navolgende sectie plaatst elk van de 400 kazen nog een keer op de kaart en biedt min of meer dezelfde informatie maar dan geografisch. En in het laatste deel leren we (nu pas?) hoe een kaas zijn smaak krijgt: bacteriën, gisten, schimmels. Het is een opstapje naar spijs-wijn combinaties: welke kaas past er bij welke wijn, bier, vruchtensap en thee. Niet alleen ‘kaasplankje met rode port’ dus. Het boek eindigt met tips voor klassieke kaasplankjes, met wel héél specifieke kazen dus niet erg praktisch, (inclusief een moeilijke namenplank).

Kaaskenner word je zo is een leuk kaasboekje, met basale informatie die heel duidelijk, modern en aantrekkelijk wordt vormgegeven. Een kenner word je er niet van, maar als je geen idee hebt hoe kaas gemaakt wordt leer je er veel van. Of alle info over de kazen klopt kan meneer niet beoordelen, die lijst van 400 kazen heeft hij ter kennisgeving aangenomen.


0 reacties op “Meneer leest een boek: kaaskenner word je zo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Meneer leest een boek: ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’

Recensie: In ‘Van aardappel tot zeewier: De kunst van lekker koken’ ontrafelen Eke Mariën, bekend van Cook en Chemist en Annemarie Coopman, andermaal, de wetenschap achter het koken.


Gratis workshop boek Meneer Wateetons

Tijdelijk gratis online workshop bij aanschaf boek van Meneer Wateetons

Ontvang in de maand december 2021 bij aanschaf van een boek van Meneer Wateetons, niet alleen een handtekening, maar ook een gratis bijpassende online workshop van Meneer zelf!

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp