recept |

Burn baby burn en Van Dam

Dit stuk verscheen ooit in de ter ziele gegane rubriek ‘tools’ in Elle Eten, het nimmerst ter ziele gaande culiblad van de planeet.

Grote koks zijn juist in eenvoudige dingen het beste, vond wijlen Johannes van Dam. Dus bestelde hij het altijd als hij een restaurant recenseerde: crème brûlée of crema catalana, een dessert van slechts wat room of melk, ei en vanille met er bovenop een glashard laagje gekarameliseerde suiker. Dat karamelliseren moet razendsnel gebeuren zodat de custard eronder niet opwarmt. Wee de kok die Van Dam een warme crème brûlée voorzette. De ideale tool voor dat snelle karamelliseren is een gasbrander of crème brûléebrander.

Groot of klein.
Globaal heb je twee soorten, kleine navulbare exemplaren met ingebouwd reservoir of losse branders die je op een gasfles kunt draaien. Zeker als je hem voor meer dan alleen suiker karamelliseren wilt gebruiken (zie hieronder) heb je meer aan die laatste variant. De losse gasflessen zijn te koop in kookwinkels, horecagroothandels en zelfs bij de Action.

Kost dat?
De kleintjes vind je voor ergens tussen de 7,50 en €35 en de losse branders kosten ongeveer drie tientjes. De gasflessen heb je voor minder dan drie euro.

Wat zit erin
De meeste branders verbranden butaan. Het brandt schoon, zodat er geen teerresten op je product terecht komen.

Meer toepassingen
Maar ja, hoeveel crème brûlée kan een mens op? Gelukkig kan je brander nog veel meer. Geef kleur aan je sous vide gegaarde vlees, blaker er je paprika’s mee, ontsteek je BBQ zonder rookwalm, kleur je meringues, kickstart de open haard en verwijder onkruid en oude verflagen.

Sigaret
Als je echt tof bent, steek je er ook je sigaret mee aan. Maar laat het Van Dam niet zien. Als hij ergens een nog grotere hekel aan had dan warme crème brûlée of crema catalana dan waren het rokende koks.

Ps. minder multifunctioneel, maar puur voor crème brûlée wel vaak geprefereerd -ook door Van Dam-: de salamander. Meneer gebruikt er wel eens eentje tijdens zijn workshop Koken met Vuur en het is inderdaad een vetgaaf ding, als je niet meer dan drie porties hoeft te karameliseren. En een beetje leuk verf afbranden kun je ook wel vergeten.


0 reacties op “Burn baby burn en Van Dam
  1. Is het geen crema catalana? Ik lees bij ‘Pauline’s keuken’ dat crème brûlée meestal wordt gemaakt met slagroom en vervolgens au bain marie wordt gegaard in de oven. Terwijl crema catalana wordt gemaakt met melk en ingedikt wordt op het vuur met behulp van een beetje maizena.

  2. Is het geen crema catalana? Ik lees bij ‘Pauline’s keuken’ dat crème brûlée meestal wordt gemaakt met slagroom en vervolgens au bain marie wordt gegaard in de oven. Terwijl crema catalana wordt gemaakt met melk en ingedikt wordt op het vuur met behulp van een beetje maizena.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.


Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

18 apr
Workshop Fermenteren – op locatie 18:30 tot 23:00 uur | € 119

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp