Hans, een traantje en vragen aan jullie worstmakers

Hans, een traantje en vragen aan jullie worstmakers


“Ik verkoop kennis” antwoordt meneer meestal als men hem vraagt of hij niet ook een worst-, vissaus- of charcuteriemakerij gaat beginnen. Of “hij verkoopt kennis” zegt hij feitelijk. Als het om de derde persoon gaat moet je consequent zijn. Dus schrijft hij nog maar een boek en geeft een workshop. Helemaal tevreden. Het produceren laat hij graag aan anderen over. Waar hij wel heel gelukkig en trots van wordt is dat anderen dat wel doen, met een van zijn boeken in de hand.

Recent dronk hij een kop koffie met Hans. Hans, 50+, met een prima lopend internationaal bedrijf, maar die na een paar Wateetons workshops en de bouw van een droogkast een paar worstjes aan vrienden liet proeven, er na enthousiaste reacties voorzichtig eens een keertje mee op de markt ging staan, en nu ongeneeslijk besmet is door het worstvirus. Dusdanig zelfs dat 2020 het jaar wordt waarin hij er zijn werk van wil gaan maken. Meneer pinkt dat een traantje weg om zoveel enthousiasme en zo veel durf.

Verdraaid lekkere worsten ook nog, trouwens. Italiaanse stijl, dus vrij grof en tamelijk zacht, maar met innovatieve smaken zoals de limoen-kardemom die meneer probeerde. Gemaakt met een starter en runderdarmen van starterculturen.nl. Nog een traantje sist op zijn stalen kaaklijn.

Hans heeft nog geen website, maar staat als Hans Worst op verschillende markten in Haarlem. Ja, hij zoekt ook nog een iets minder uitgekauwde naam. [update december 2019: al was het maar omdat er sinds 2002 al een andere Hans Worst is die hotdogs verkoopt in Rotterdam].

Een worstmakerij beginnen heeft natuurlijk wel wat voeten in de aarde. Personeel, ruimte, dinges. Dus bij deze een aantal vragen aan u, de charcuterieminnende crowd:

  • Zijn er toevallig anderen die in de regio Haarlem-Amsterdam iets dergelijks van plan zijn?
  • Hebben jullie weet van een -deels- leeg staande slagerij of andere productieruimte in die regio?
  • Zijn er onder jullie amateur worstmakers die misschien niet zo ver willen gaan als Hans, maar wel komend jaar overwegen een of twee dagen per week professioneel met worst en vlees bezig te zijn in plaats van alle de dagen te vullen met projectmanagement cum suis?

Hans hoort het graag via: Hansworst64@gmail.com

Geef een reactie