Meneer eet uit, uit eten, van alles |

Slowakije: het ijs

In Bratislava, of enig middelgroot dorpje daarbuiten, kun je geen 300 meter lopen zonder op een schepijstentje te stuiten. Slowaken houden van ijs. Buiten de allergrootste touristengebieden kost een bolletje slechts €0,60. Aan slagroom doen ze niet en spikkels kun je ook wel vergeten. Softijs heeft meneer evenmin nog gespot. Ook op een kwaliteitshoorntje van koek hoef je niet te rekenen, je krijgt standaard zo’n voorgevormd el cheapo exemplaar en pas als je 30 cent extra bereid bent te betalen krijg je een mooier hoorntje, die dan soms wel in bijvoorbeeld chocolade of non-descripte rode zoetigheid is gedoopt. Dat maakt het gebrek aan spikkels of chocodip een beetje goed.

Šmolko, spot de smurf

Zoals op veel plekken in Europa is de variatie aan smaken bij de meeste aanbieders groot. De presentatie is weelderig, dikke lagen chocolade, fruit of noten bovenop de bakken waar je in je bolletje nooit wat van terugvindt. Zelfs op de meest populaire plekken van Bratislava -waar iedereen uitstekend Engels spreekt- ontbrak consequent de vertaling van de smaken, maar met de plaatjes, versieringdeductie en een dosis yolo kom je een eind. De kwaliteit is aardig, maar niet bijzonder. Beter dan in Bosnië, slechter dan in Italië.

De Slowaken houden opvallend veel van smurfenijs. Waar dit bij ons in de kinderhoek gepositioneerd is bestelt hier zakenman tot voetbalmoeder zonder schroom een bolletje šmolko. Onze gids in Bratislava kon het ook niet uitleggen. “Slovaks love their šmolko!” Meneer Wateetons – voetbalmoeder van het jaar 2008- probeerde een bolletje: een ondefinieerbare mix van vanille, banaan en malaga. Maar bovenal opvallend onblauw, en niet één stukje smurf.

Meer over meneers eetavonturen in Slowakije.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

nieuwe site wateetons

Nieuwe Wateetons site

In 2006 startte meneer Wateetons nietsvermoedend een culinair blogje. 15 jaar later bestaat het nog steeds, met 3000+ posts, 8 boeken, honderden workshops en één Meneer. En, een nieuw design dat beter recht doet aan de vele producten van Ome Meneer Wateetons.


Kookatelier OpOost

Culinaire tips voor een bezoek aan Texel

Foodwriter Meneer Wateetons kreeg voor een bezoek aan Texel tientallen culinaire tips. In deze post zet hij ze allemaal op een rij.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
11 sep
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

25 sep
Culicollab: Joël Broekaert & Meneer Wateetons – Instagram live over bonen 20:00 tot 21:00 uur

04 okt
Culicollab: Meneer Wateetons & Robert Verweij: de snelkookpan 20:30 tot 22:00 uur | € 14.99

07 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

11 okt
Live online workshop “azijn maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend