Meneer eet uit, Over worst, recept, uit eten, worstbijbel |

Meer Slowaakse klassiekers

Slowaaks lekker eten

“Is het lekker?” vraagt vriendin Wateetons. “Ja” antwoordt meneer. “Althans, Slowaaks lekker.” Naar Slowakije ga je voor de natuur, de ruimte en misschien voor de wijn. Je gaat duidelijk niet voor het eten. De keuken is boers, onverfijnd en niet bijster gevarieerd. Maar gegeten moet er toch, en als je jezelf in de Slowaaks lekker-stand zet valt er best wat te genieten. De kosten van uit eten gaan liggen niet erg hoog. Een voorgerecht als een soep kost een euro of drie tot vijf. Een hoofdgerecht zeven a acht. Meest opvallend zijn de wijnprijzen. Een 100 ml glas, iets minder dan je bij ons krijgt, kost soms maar 80 cent en dan drink je een terraswijn van het niveau ‘we hebben Chardonnay of Sauvignon blanc’. Meer dan 1,50 ben je sowieso nooit kwijt. Het bier komt per halve liter en bevat 10-12% alcohol. Anders heet het limonade.

De soepen. Slowaken houden van soep. Gevulde soep, hartige soep, rijke soep. Een kom is een maaltijd op zich, zeker met de twee dikke snedes brood die je erbij krijgt. De Slowaken zien dat anders, en wezen ons minzaam op de tekst ‘bijgerechten kunnen alleen besteld worden bij een hoofdgerecht’ toen we de soepkom wilden supplementeren met slechts wat aardappelpannenkoekjes. (We zijn nog altijd aan de lijn). “Soep is soep”. Dus namen we een extra voorgerecht: aardappelkoekjes. Dat kon wel.

Favorieten zijn knoflooksoep (Cesnaková Polievka), helder (meestal) of romig, aardappelsoep (Zemiaková Polievka) en zuurkoolsoep (Kapustnica). De knoflooksoep bevat zonder uitzondering een complete bol knoflook per kom, terwijl de laatste het moet doen met drie sliertjes kool. Daar staan dan wel weer een paar worsten en een halve voorhand van een rund tegenover. De soepen in dit land zijn écht – onslowaaks- lekker. Vooral met aardappelkoekjes.

Goulash: vriendin Wateetons keek er niet naar uit. Ze lust alles, behalve paprika. Geen goulash voor haar. De Slowaakse goulash (Gulášová Polievka) bleek echter te bestaan uit louter stoofvlees in een dikke saus, zeer hoog op smaak gebracht met onder andere kruidnagel, en licht pittig. Erbij slechts drie sneden gestoomd wit brood, een soort gigantische ongevulde bapaos. We aten ze in de bergen van hert, in de stad van rund. Bijna Onslowaaks lekker.

Gebakken kaas. Die kan zowel bestaan uit de eerder beschreven piepkaas, en dus zout en omgesmolten of een enorme klont goudse kaas met paneermeel die net iets te afgekoeld ter tafel komt. Erbij: dunne frietjes (ook afgekoeld of te kort gebakken of – een mens mag dromen- allebei) met een mierzoet aangemaakte salade en tartaar saus. Onslowaaks vies. Vyprážaný syr heet het, maar vergeet dat maar weer snel. Een recept wil je ook niet. Echt.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Wild Winter BBQ voorgerecht: wildpluk forel

Nou, dat wordt thuis uit eten, deze kerst. Weet je wat, maak dit jaar je kerstmenu sowieso maar lekker buiten. Een winterBBQ. Gezellig en lekker, zeker met een mooie whisky erbij. Ik heb het voorgerecht alvast voor je getest.


varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 feb
Live online workshop Tempeh maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

16 feb
Live online workshop ‘kroketten en bitterballen maken’ – meekookeditie 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

23 feb
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop roodflora kaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

09 mrt
Live online workshop miso maken 20:30 tot 22:00 uur

16 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop as gerijpte geitenkaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

18 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend