Laatste observaties uit Slowakije

Laatste observaties uit Slowakije


Uw vanlife helden zijn weer thuis en zitten vertrouwd vol stress achter de laptop. Heerlijk. Met een persisterende knoflookwalm en 12 flessen Tokay om de werkweek het hoofd te bieden denken zij terug aan het mooie Slowakije. Naast de reeds beschreven observaties en ervaringen vielen hen nog een aantal zaken op:

 • Bij de maaltijd eet drinkt men graag melk, vol of karnemelk. 
 • Mangalica vlees is hier populair, bij veel charcuterie wordt het er specifiek bij vermeld.
 • De bediening is overwegend traag, trager, traagst.
 • De Slowaken houden van brood. Groenteboeren of slagers zijn er niet zoveel, maar bakkers vind je veel vaker. Niet zoveel als in Frankrijk of Bosnië, maar in ieder geval relatief vaak. Veel zoete vullingen: jam, zuivel of maanzaad, en redelijk wat hartig: kaas, knoflook. Veel.
 • In diezelfde supermarkt pak je je broodjes met gereedliggende plastic handschoentjes.
 • Nergens in dit land vind je zoute boter.  
 • Wat je wel vindt: knoflook. Een maaltijd -nee, een hap- zonder knoflook is geen eten, dat is inademen.
 • De charcuterie beperkt zich tot gerookte buikspek, gerookte rugspek en gerookte kinnebak. Worsten maken ze dan weer heel veel. Veelal gerookt, vaak met Hongaarse paprika. Van schimmel houden ze niet.
 • Er is weinig kleine detailhandel. Veel grote winkels, enorme franchises, shopping centra naast de snelweg, maar kleine winkeltjes zie je niet veel.
 • Het dagelijkse spelletje van uw wateetonsen: “Zoet of hartig?” Aan de buitenkant van de meeste broodjes zie je niet of het zoet of hartig is. Dan neem je een grote hap, in de veronderstelling in krokante suiker te bijten en word je verrast met twee eetlepels knoflook. Je ziet een kaasvulling en het blijkt een zoete kwarkachtige substantie. Zelfs na drie weken beten meneer en vriendin en nog regelmatig naast.
 • Wel strudel, maar geen bretzel. Als je dan lekkere dingen deelt met de buren, wees dan alsjeblieft een beetje compleet. Ja?
 • Over de kaas hebben we het gehad. Er is ook weinig import te vinden. Een mooi schimmelkaasje of een gewassenkorstkaas kun je wel vergeten hier.
 • Openbare toiletten moet je gebruiken terwijl je met een hand de deurklink vasthoudt, of schijt hebben, want er zitten geen sloten op de deur. Dit wordt echter gecompenseerd door de opvallende properheid. 

Geef een reactie