op jacht, Over charcuterie, workshops |

Wat een weekend, wat een weekend!

We zeggen het elke keer, maar dit was misschien wel het allermooiste Wateetons Wilde Weekend ooit.

Vrijdag

Met twaalf helden en heldinnen vertrokken we vrijdagochtend naar Dalsland, Zweden waar niets meer is dan bomen, stenen en meren. Daar hing een hert op ons te wachten, met niet meer dan een gaatje erin. Nog warm. De eerste taak van de vers gearriveerde deelnemers, hun stadskleren nog aan, was het beestje te ontdoen van ingewanden en huid. Een heftige ervaring, maar leerzaam en mooi. De rest van de avond mochten ze bijkomen bij de maaltijd en de open haard, terwijl onze gastheer zijn collectie Zweedse whisky’s liet proeven.

Zaterdag

De zaterdag stond in het teken van het hert. Waar zitten al die vleesonderdelen die je alleen kent uit de koelvitrine van de slager? En bestaat er ook zoiets als een hertenbavette of een hertenhaas? Met uitleg van Meneer Wateetons moesten de deelnemers eigenhandig mes, zaag en knipschaar hanteren om van het dier vlees te maken: het uitbenen. Ook dit was weer leerzaam en mooi om te doen. ‘s Middags werd een deel van het vlees omgetoverd tot verse en droge worst en mochten voor de lunch de eerste delen op het grillrooster boven het open vuur. De lunch bestond uit niet meer dan vers gebakken broodjes, het mooiste eigenhandige uitgebeende hertenvlees, zelfgedraaide mayonaise, zonneschijn en houtrook in je ogen. De rest van de middag werden hamburgers gedraaid, stoofpotten gemaakt en biefstukken geroosterd voor de avondmaaltijd.De ene dappere vegetariërs ging nog maar een rondje hardlopen. En appeltaartjes natuurlijk, van appels uit de tuin. Met rode wangetjes leerden de deelnemers die avond alles over gin, en proefden vijf soorten waaronder twee gemaakt tijdens eerdere Wateetons Wilde Weekenden. Lekker, maar met ruimte voor verbetering, was het oordeel.

Zondag

Zo geschiedde, zondagavond stond in het teken van het zelf stoken van gin op basis van de botanicals die die ochtend waren geplukt in het bos: waaronder lijsterbes, jeneverbes, wilde gagel, dennennaalden, rozebottel en dilletoppen. Tijdens die wandelingen vonden ze ook veel cantharellen, boleten en gele stekelzwammen. Zweden is in september prachtig, groen en rijkelijk gevuld met natuurlijk lekkers. Verder was het koken, koken, koken op deze derde Wilde Weekend dag: paddenstoelenstoof, wildkroketten, hertenchili, hertenstoof, zelfgerold bladerdeeg, pulled hert uit de dutch oven, gerookte hertenbiefstuk, gepofte aardappelen uit het houtvuur, tarte tatin met zelfgeplukte appels en roze slagroom met amandel. Je probeert eens was. Zelfgedraaide mayonaise natuurlijk, bij elke maaltijd. Sowieso. De hottube werd opgestookt en weer geleegd omdat men de stop kwijt raakte en niet meer kon terugvinden (hij lag op-de-bodem mensen, MW). Netten werden uitgezet en binnengehaald. De eerste fles Calvadal, de eerste en enige Zweedse calvados werd ontkurkt en goed bevonden en er werd – na de tweede run gin van 75%- geprobeerd vuur te spugen. Good times. En verbrande lippen en vergiftingsverschijnselen.

Maandag

Maandag, tenslotte, stond in het teken van afscheid, afscheid van de natuur met een laatste wandeling en pre-lunch barbecue aan een meertje. Afscheid van Zweedse delicatessen met een blikje surstromming en afscheid van het Wilde Leven door nog eenmaal te doen alsof we jagers zijn, met een windbuks en een metalen doel. Dat zijn we niet, moesten we concluderen waarna we in de auto stapten en met rode oogjes, zongebruind en naar de rook stinkend richting het vliegveld reden. Onderweg: een eland. Op de valreep.

De stewardess wilde ook wel een keertje mee.

Ga mee, laatste kans dit jaar. 4-7 oktober

Jij ook? Het novemberweekend is vol, dus dit jaar gaan we, bij voldoende aanmeldingen nog één keer: vrijdag 4 tot 7 oktober. We hebben nog maar een paar aanmeldingen nodig om definitief te gaan. Je wilt dit. Je gaat er geen spijt van krijgen. Echt. En anders moet je nog minstens een jaar wachten voor je weer kunt. Je krijgt nog €50 korting ook. Meld je aan bij meneer Wateetons via meneer@wateetons.com


3 reacties op “Wat een weekend, wat een weekend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

varkensaspic

Varkensaspic recept

Een mooie varkensaspic, zeker als deze op natuurlijke wijze gemaakt is, is een kunststukje en een smaakexplosie. Check het filmpje en recept.


nduja van de xenos

Haast je: ‘nduja is nu te koop bij de Xenos

‘Nduja. We hebben er hier ter plaatse vaker over verhaald. Het is de gedroogde smeerworst uit de krochten van de hel. Een foodhype zelfs. Hij komt uit Calabrië, Italië en is hier en daar te koop bij gespecialiseerde (online) delicatessewinkels. En sinds kort dus ook bij…. de Xenos.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
07 okt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

11 okt
Live online workshop “azijn maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

27 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

28 okt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

01 nov
Live online workshop “cider maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

11 nov
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

13 nov
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend