Wat maak je van twee liter moedermelk (1): slagroom?

Wat maak je van twee liter moedermelk (1): slagroom?


Of meneer misschien interesse had in 2 liter overproductie. Uit de vriezer. Wat kennen jullie me toch goed. Natuurlijk!

Nu hebben moedermelk en meneer nog wat met elkaar te stellen. Het is, om te beginnen, hopeloos slecht gestandaardiseerd spul. Zelfs binnen één voeding kan de samenstelling flink verschillen. Voormelk, achtermelk, breek me de bek niet open. Geen wonder dat er nauwelijks commerciële markt voor is. Verder bevat het heel weinig eiwit. Meneer heeft in zijn jonge jaren nog wel eens moedermelkkaas gemaakt, maar daar moest melkpoeder bij om het een beetje te laten stremmen. Geen onaardig kaasje overigens. Suiker bevat het dan weer enorm veel. Raar spul, meneer is blij dat hij inmiddels sinds een paar jaar vast voedsel eet.

Slagroom?

Nu heeft hij dus weer een paar liter tot zijn beschikking. Tijd voor nieuwe experimenten. Wat hem opviel was dat de melk ongehomogeniseerd uit de vriezer kwam (ook dat nog). Aan het oppervlak bevond zich een dikke laag witte room. Dat biedt mogelijkheden. Meneer schepte het er zo goed en zo kwaad vanaf, voegde wat poedersuiker toe en zette de garde op zijn staafmixer. Drie minuten later was het lekker schuimig, maar slagroom was het niet.

De score

Moedermelk test 1: slagroom. Mislukt.

Hebben jullie suggesties voor volgende tests?

  1. 3
    Titatallina Van Den Hoed

    Moedermelk wordt iets stabieler als je het even kookt en daarna snel koelt. Ik had een allergisch kind en deed de moedermelk wel door haar babyhapjes. Heb er ook wel eens een pannenkoek van gepoogd te bakken, maar dat was niet echt een succes.

  2. 4
    Rosa Schogt

    Ben heel nieuwsgierig wat er gebeurt als er een yoghurtstarter bij gaat. Wij hebben je yoghurtstarters thuis in de vriezer naast de moedermelk liggen, maar durven het mengen niet aan (ook omdat er geen 2 liter overproductie is). Ze lijken in bevroren toestand trouwens erg veel op elkaar, ‘t is opletten wat we ontdooien…

Geef een reactie