Science sunday: COViD-19 x voedselveiligheid, neussproei en hoe was je handen

Science sunday: COViD-19 x voedselveiligheid, neussproei en hoe was je handen


Het is Science Sunday op Wateetons.com. Althans dat denkt hij. Uren, dagen, maanden, jaren, Vliegen als een schaduw heen. Science Sunday is het enige terugkerende thema op dit blog dat Meneer Wateetons daadwerkelijk weet vol te houden. Buiten ‘Ah shit‘ natuurlijk. Net het thema waar hij zelf niet op zit te wachten. Enfin, COVID-19 is het onderwerp vandaag, met waar mogelijk een link met voedsel.

Verder: blijf binnen, blijf uit elkaars buurt, was je handen en we zien elkaar wel op een schermpje, tijdens meneer Wateetons’ online workshops. Doe mee, al was het maar voor de gezelligheid.

Maar hoe zit het met COVID-19 en voedselveiligheid?

Kun je het krijgen van besmet voedsel? Weten we al iets over de afdodingstemperatuur van het virus? Kan ik nog wel Chinees bestellen? J. Kenji-López Alt beantwoordt op Serious Eats al je vragen over COVID-19 en voedselveiligheid. Hij is ook maar een kok dus dat doet hij samen met Ben Chapman, a food safety specialist van de North Carolina State University. Alle uitspraken worden ondersteund door doorklikbare referenties naar wetenschappelijke studies.

Hoe ver komen die druppels eigenlijk, als je niest?

De mythbusters (I miss you) zochten het een klein decennium geleden al voor je uit in meerdere afleveringen: neusniessproei en de beste manier om die tegen te gaan. Terug te zien op youtube. Het geluid is niet geweldig maar de inhoud is goed. Verontrustend ook. Check die meters (1 feet is ca 30 cm) Overigens, verkies altijd het advies van een arts en het RIVM boven een filmpje op youtube, hoe leuk of informatief ook. Ook boven een blogpost van een culinaire schrijver in zijn badjes, hoe subtiel verleidelijk die ook open hangt.

Was je handen

Was je handen. En doe het goed. Aankomende dinsdag organiseert meneer een online workshop droge worst maken en daar doceert hij sinds jaar en dag dat je gedurende de duur van ‘twee keer happy birthday to you’ moet blijven wassen. Maar als je dan alleen je palmen extra lang hebt geschrobd heb je er nog niet veel aan. Check het waarom in dit heel duidelijke filmpje hieronder.

Geef een reactie