Wateetons wetenschap |

Science sunday: COViD-19 x voedselveiligheid, neussproei en hoe was je handen

Het is Science Sunday op Wateetons.com. Althans dat denkt hij. Uren, dagen, maanden, jaren, Vliegen als een schaduw heen. Science Sunday is het enige terugkerende thema op dit blog dat Meneer Wateetons daadwerkelijk weet vol te houden. Buiten ‘Ah shit‘ natuurlijk. Net het thema waar hij zelf niet op zit te wachten. Enfin, COVID-19 is het onderwerp vandaag, met waar mogelijk een link met voedsel.

Verder: blijf binnen, blijf uit elkaars buurt, was je handen en we zien elkaar wel op een schermpje, tijdens meneer Wateetons’ online workshops. Doe mee, al was het maar voor de gezelligheid.

Maar hoe zit het met COVID-19 en voedselveiligheid?

Kun je het krijgen van besmet voedsel? Weten we al iets over de afdodingstemperatuur van het virus? Kan ik nog wel Chinees bestellen? J. Kenji-López Alt beantwoordt op Serious Eats al je vragen over COVID-19 en voedselveiligheid. Hij is ook maar een kok dus dat doet hij samen met Ben Chapman, a food safety specialist van de North Carolina State University. Alle uitspraken worden ondersteund door doorklikbare referenties naar wetenschappelijke studies.

Hoe ver komen die druppels eigenlijk, als je niest?

De mythbusters (I miss you) zochten het een klein decennium geleden al voor je uit in meerdere afleveringen: neusniessproei en de beste manier om die tegen te gaan. Terug te zien op youtube. Het geluid is niet geweldig maar de inhoud is goed. Verontrustend ook. Check die meters (1 feet is ca 30 cm) Overigens, verkies altijd het advies van een arts en het RIVM boven een filmpje op youtube, hoe leuk of informatief ook. Ook boven een blogpost van een culinaire schrijver in zijn badjes, hoe subtiel verleidelijk die ook open hangt.

Was je handen

Was je handen. En doe het goed. Aankomende dinsdag organiseert meneer een online workshop droge worst maken en daar doceert hij sinds jaar en dag dat je gedurende de duur van ‘twee keer happy birthday to you’ moet blijven wassen. Maar als je dan alleen je palmen extra lang hebt geschrobd heb je er nog niet veel aan. Check het waarom in dit heel duidelijke filmpje hieronder.


2 reacties op “Science sunday: COViD-19 x voedselveiligheid, neussproei en hoe was je handen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Science sunday: floëembanaan, marskombucha en schimmelvoer

In deze editie van Science Sunday: hoe de banaan in de afgelopen 7000 jaar onherkenbaar is veranderd, hoe je op Mars wel kombucha kunt eten maar niet kunt drinken en hoe schimmels de toekomst van ons eten vormen.


Science sunday: Holotypic Occlupanid Research Group

Soms stuit je op een veld van wetenschap waarvan je niet wist dat het bestond. Meneer Wateetons ontdekte onlangs de studie der occlupaniden.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

24 apr
Live online workshop “balkenbrij, zure zult en hoofdkaas maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

15 mei
Live online workshop “groente charcuterie maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

16 mei
Workshop “snacks maken” – op locatie 18:30 tot 22:00 uur | € 119
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp