Science sunday: kicking the habit, 70 of 90 en de fasen van water

Science sunday: kicking the habit, 70 of 90 en de fasen van water


Het is science sunday, meneer zit met zijn dagelijkse fix op de bank. De handjes gedesinfecteerd. Terwijl de aromatische waterdamp zijn geurreceptoren prikkelt en de cafeïne hem laat denken dat het wel mee valt met de oververmoeidheid verzamelt hij foodscience nieuws van de afgelopen weken. Lees je mee?

Na 6-10 koppen per dag cold turkey gaan

Cafeïne is de meest gebruikte psychoactieve drug ter wereld. Zoals alle goede dingen in deze wereld kun je het maar beter met mate consumeren. Redacteuren Jess Boddy en Claire Maldarelli van Popular Science deden dat, met zes tot tien koppen niet helemaal, met gevolgen voor verstoorde slaap, hartkloppingen, nervositeit en meer. Dus besloten ze te ‘detoxen’, oftewel helemaal te stoppen met koffie drinken gedurende twee weken en dit te filmen.

Meneer zelf drinkt twee medium mokapotjes per dag. Reizende door Marokko merkte hij dat dat het niveau van ‘verslaafd’ oversteeg toen bleek dat zijn eerste behoefte bij ontwaken a) een kop koffie scoren was óf b) de kop van vriendin Wateetons eraf slaan. In goed overleg besloten we tot die eerste. Via Boingboing.

Meer alcohol is meer kill. Toch?

Handjes wassen, desinfecteren, we weten het nu wel. Alcohol desinfecteert. Meer alcohol desinfecteert meer. Je zou dus denken dat alcoholoplossingen met een hoger percentage krachtiger zijn om ziektekiemen te doden? Toch niet. Een micro-bioloog legt het uit.

Nerdporn: de fases van water

Wat een verrukkelijk plaatje. Chefsteps legt het nog een keer uit. De verschillende fasen van water, hun overgangen en waar je elk voor gebruikt dan wel hinder van ondervindt. Kun jij voor elk (nog) een voorbeeld noemen?

Geef een reactie