cadeautjes, worstbijbel |

Will it blend? Meneer proeft worst en burgers met 40% groente

Er stond in een doos in de gang. Jaja, een doos in de gang. Daarin vier worsten, vier hamburgers en een handje andere ingrediënten met receptkaarten. Zo’n een-beetje-van-jezelf-een-beetje-van-Hello-Fresh-doos. Alleen deze doos was van Gro. En de worsten en hamburgers waren een beetje van vlees en een beetje van paddenstoelen.

Whut.

De veelzijdige oesterzam

‘Blend is de trend’ las meneer in het persbericht. In de VS in ieder geval. Een deel vlees en een deel plantaardig materiaal. Nu doen we dat altijd al wel. Een beetje vocht voor de sappigheid, een beetje aardappelzetmeel voor de binding. Paprikapoeder is ook een groente, toch? De burgers en worsten die meneer in zijn doos vond bestonden echter uit maar liefst 40% planten: oesterzwammen. Die komen dus van Gro, die deze paddenstoelen groeien op restanten koffiedrap en zo iets uit niets weet te maken. Circulaire economie. Hartstikke mooi. De veelzijdige oesterzwam, bekend om zijn vlezige bite en milde smaak, veranderen ze zo in vegetarische bitterballen, ragoutbroodjes, chips en kroketten. Prachtig.

Will it blend?

En nu dus een blended burger en worst. 60% rundvlees, 40% oesterzwam. Want, zo is het argument, minder vlees eten is goed voor de planeet en goed voor jou. Allebei waar natuurlijk. Een vleesproduct op de markt brengen zodat mensen minder vlees eten is dan wel een beetje vreemd. En het standaard commentaar dat er -zowel uit vegetarische als vleesetende kringen- op vleesvervangers gegeven wordt (‘waarom moet je een iets vegetarisch eten dat op een worst/hamburger/etc lijkt, je kunt toch ook gewoon lekker vegetarische koken’) zal hier nog wel veel luider klinken. Dit is dan ook geen product voor vegans of voor vegetariërs, en misschien zelfs niet voor flexitariers, maar voor de niet al te creatieve AVG kok ‘die toch iets goeds wil doen’, zonder er iets voor op te willen geven. 40% minder vlees is toch 40%. Hop, BBQ aan, broodje eromheen, extra mayo erop en smullen maar. Goed bezig Michael!

Meneer is niet tegen vleesvervangers. Hij is zelfs niet tegen blended producten. Hij behoort niet tot de doelgroep, maar die doelgroep is groot en als die doelgroep voortaan altijd blended burgers eet in plaats van supermarktburgers, of blended worsten in plaats van supermarktworsten dan is dat winst. Liever zou hij zien dat ze allemaal een cursus bij hem deden, één keer per week hun eigen topworsten uit de Worstbijbel maakten, en de rest van de week heerlijk vegetarisch kookten. Maar dat is niet realistisch. En dus 40%=40%.

Maar is 40% wel 40%?

Een uitstekende opmerking ooit in de commentaren: die resterende 60% vlees uit de burger bestaat niet uit ribeye, entrecote of kogelbiefstuk. Het bestaat uit alles wat er over blijft als je alle verkoopbare delen van het rund eruit gesneden hebt. De afsnijdsels, de taaie delen. De supermarktburger is de reststroom van het rund. Worden er daadwerkelijk 40% minder runderen geslacht als iedereen blended burgers en worsten gaat eten? Niet als je daarnaast gewoon ribeyes en brisket op de BBQ gooit. Meneer is wel benieuwd naar de cijfers hierachter. Misschien vergist hij zich. Hij kan ze zelf niet vinden.

Hoe smaken de blended burgers?

Meneer, rebel die hij is, gooide de receptkaarten terzijde -take that Jean Beddington- wierp burger en worst op de Bastard en serveerde ze aan vriend Wildeavonturen, dochter Wateetons en zichzelf. Geen blinde opzet gewoon een ‘moet je kijken wat ik nou heb gekregen, wat vind je ervan’-opzet. Het testpanel was unaniem: deze blended supermarktburgers en -worsten waren op geen enkele manier te onderscheiden van echte supermarktburgers en worsten. De vorm, de bite, de smaak, de textuur, de kleuring. Allemaal perfect. Hoogstens ietsje minder vet, maar niet droger. Echt heel knappe supermarktburgers en -worsten. Een zelfgedraaide burgers is natuurlijk lekkerder en het verscheurt zijn hart dat er nog mensen zijn die genoegen nemen met foelie en nootmuskaat in hun worst. Maar dit product is niet voor meneer of jullie, zijn lezers. Dat hadden we al vastgesteld. Als de rest van Nederland in de supermarkt zou moeten kiezen tussen een blended worst of reguliere dan is er qua smaak en textuur geen er geen enkele reden om voor de echte te gaan. Echt ontzettend knap gedaan.

Waar koop je de blended burgers en worsten?

Ze liggen bij de Jumbo, die altijd voorop loopt op dit vlak.

Hoe maken ze die burgers en worsten dan?

Daarover zal meneer in een volgende post schrijven, als hij de worst heeft gekopieerd.


2 reacties op “Will it blend? Meneer proeft worst en burgers met 40% groente
  1. Maar, eh… oesterzwammen zijn toch geen groente? Tenzij de evolutionair-biologen de boel op basis van DNA analyse weer eens omgegooid hebben natuurlijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Festival van de slager: masterclass Erik Waagmeester en Meneer Wateetons

Leer een varken uitbenen! Van 17 tot en met 22 april is het de Week van de Slager. Met maar liefst 3x Erik Waagmeester en Meneer Wateetons: live masterclass varken uitbenen en twee challenges.


Hongaarse droge worst

De bekendste Hongaarse droge worsten

Worstmaker Meneer Wateetons beschrijft én proeft de beroemdste Hongaarse droge worst soorten. Van Gyulai, tot Csabai tot Téliszalámi kolbász.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp