Wateetons wetenschap |

Science sunday: zuur, zuur en zuur nieuws

Het is zondagochtend. Een mooi moment om data en feiten in het zonnetje te zetten. Ook al is het vooral zuur nieuws op deze Science Sunday.

Doe mee met het grootste zuurdesem onderzoek ter wereld

Laboratoria zijn geweldig. Ze geven de mogelijkheid tot gecontroleerde, precieze experimenten waardoor we heel nauwkeurig kennis kunnen verzamelen. Een probleem is alleen dat de vertaling van die resultaten naar het dagelijks leven soms lastig is. In hoeverre zeggen die iets over de echte wereld, die messy is en waar talloze invloeden niet netjes uitgesloten kunnen worden? In het Public Science lab van de universiteit van North Carolina bestuderen ze daarom zuurdesem in het wild. Welke organismen spelen een rol? En komen die van het meel, de handen van de bakker of uit de omgeving? En hoe beïnvloedt het voed- en roergedrag de starter?

Dat doen ze dus niet in een lab, maar bij jou thuis. En bij collega thuisbakkers in Texas, Portugal en Indonesië. Jij kunt meedoen met dit wereldwijde onderzoek door een starter te maken volgens hun instructies, te kijken en ruiken wat der gebeurt en dat te rapporteren. Zo kun je als hobbybakker en -fermenteerder een bijdrage leveren aan de wereldwijde kennis over zuurdesem. Tip: de FAQ beantwoordt ook zo’n beetje al je zuurdesemvragen.

Andere zuurdesemvragen stel je tijdens de Fermentatie cursus van Teest en Wateetons, trouwens.

Slecht nieuws voor astronauten

Slecht nieuws voor aspirant astronauten, voor de drank hoef je niet naar het ISS. De twee experimenten die daar zijn uitgevoerd – bier brouwen en whisky rijpen – leverden matig succes op. Check de video. Na het bekijken ontstonden er bij meneer trouwens spontaan vragen over het effect van speed in space. Gek.

Meer info over drank maken op aarde in Meneers handboek Over Drank en zijn online workshops over drank maken en bier brouwen.

Komboecha fermentatie in één oogopslag

Net als zuurdesem is komboecha een vorm van fermenteren waar ontzettend veel processen tegelijkertijd een rol spelen en die bij elke thuisbrouwer anders zijn. Globaal kun je echter wel conclusies trekken, er gisten en bacteriën doen mee en die doen ongeveer onderstaande. Handig.

Meer over zelf komboecha brouwen vind je hier en een – veilige – starter koop je bij starterculturen.nl


Eén reactie op “Science sunday: zuur, zuur en zuur nieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Science sunday: Holotypic Occlupanid Research Group

Soms stuit je op een veld van wetenschap waarvan je niet wist dat het bestond. Meneer Wateetons ontdekte onlangs de studie der occlupaniden.


Groente fermenteren Jodium

Wat is het effect van jodium op het fermenteren van groente?

Een van de vaakst gestelde vragen over het fermenteren van groente: kun je keukenzout met jodium gebruiken of niet? Deze studie geeft eigenlijk (een beetje) antwoord.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
02 feb
Live online workshop Tempeh maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

14 feb
Driedaagse cursus fermenteren Meerdere dagen

16 feb
Live online workshop ‘kroketten en bitterballen maken’ – meekookeditie 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

23 feb
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop roodflora kaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

09 mrt
Live online workshop miso maken 20:30 tot 22:00 uur

16 mrt
Culicollab: Meneer Wateetons x Nils Koster – live online workshop as gerijpte geitenkaas maken 20:30 tot 22:30 uur | € 14.99

18 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend