Ik heb veel worsten gezien maar…

Ik heb veel worsten gezien maar…


Check dit waanzinnige, edoch schandalig slecht gemonteerde en gekmakend van commentaar verstoken filmpje over het maken van Koreaanse groente-bloedworst. Vermoedelijk is het een variant van de Koreaanse Sundae worst met een minimum aan bloed en extra veel groente. Happy healthy sundae zeg maar, vegan zelfs als je door je oogharen kijkt.

Wat is Koreaanse sundae worst

…. koeien- of varkensdarmen gevuld met seonji (bloed), gehakt, rijst en groenten. Een heerlijk voedsel dat wordt geconsumeerd tijdens speciale gelegenheden, festiviteiten en grote familiebijeenkomsten. Na de Koreaanse oorlog, toen vlees schaars was in de periode van naoorlogse armoede, vervingen rijstnoodles de vleesvullingen in Zuid-Korea. Sundae werd een goedkope straatsnack die werd verkocht in snackbars, straatstalletjes en op traditionele markten.

Het recept is moeilijk te achterhalen uit dit filmpje, aangezien het niet duidelijk is welke kruiden en welke groente ze gebruiken. Er gaat in ieder geval groente, bloed, gestoomde rijst en rijstnoodles in. Andere recepten bevatten minder groente, maar bloed, (kleef)rijst en/of noodles zijn wel altijd een onderdeel. Food Insider heeft een ander filmpje waarin ook varkensbuik en varkenssnuiten in de worst gaan met smaakmakers als koffie (!), bruine suiker, gember, steranijs, kruidnagel, ui, lenteui en Chinese ‘jujube’, een bes. Chowhound houdt het bij gember, knoflook, lenteui, sesamzaad en sesamolie. Eigenlijk lijken er verder weinig regels te zijn over wat wel en niet in de sundae mag. Er zijn regionale varianten met onder andere zeevruchten of vis, en Koreaans-Russische en zelfs Noord-Koreaanse recepten (met gepocheerde autoband).

Ook Korea lijkt het Meneeriaanse adagio te hanteren: ‘er zijn geen regels voor worst, je stopt erin wat je lekker vindt’. Zijn worstarmpjes rijken ver.

(Pro-tip: altijd doorvragen wat je kinderen bedoelen als ze zeggen ‘zullen we een sundae halen’.)

Meer leren over worst maken?

Tijdens de online on demand workshop leer je de theorie en praktijk van het maken van verse worst. Wat gaat er in een worst, waar haal je de ingrediënten, wat zijn de belangrijkste valkuilen en wat voor grappige dingen kun je doen met darmen.  Je zult leren dat je weinig materialen nodig hebt en dat alle ingrediënten makkelijk te krijgen zijn. Na afloop van de workshop ben je voortaan in staat je eigen worsten te maken!
Nu, slechts €7,99!

Meneer Wateetons leert je hoe je zelf braadworst, gekookte worst, leverworst, bloedworst, droge worst en zelfs vegetarische worst kunt maken, en hoe je die worsten het lekkerst kunt bereiden aan de hand van bijzondere recepten.

  1. 2
    Fréderique Reijnierse-Kortekaas

    Mooie worstvuller trouwens. Ik miste wel het hop hop hop hop hophophop bij het worst knopen.
    Dat bloed kan je vervangen door bietensap voor de kleur.
    MENGKOUD is blijkbaar geen issue hier??

Geef een reactie