filmpje |

1000 jaar vleesvervangers

Er was een tijd dat Meneer Wateetons elk faux vleesproduct uitprobeerde. Nieuwe nepvlees hamburger? ‘Toch even proberen.’ Eerste vegetarische ‘steak’: ‘reuze benieuwd wat ze ervan gebakken hebben’. Vegan worstje mét ‘darm’, interessant. Niet om af te kraken, niet om obligate ‘als je geen vlees eet waarom moet je dan zo nodig nepvlees’-redenen, maar gewoon, uit nieuwsgierigheid. Soms was het bagger, soms was het goed.

Inmiddels kan hij het nauwelijks meer bijhouden. Dat kan zijn leeftijd zijn. Maar ook het feit dat de vegavleesproducten sneller in de schappen verschijnen dan Meneer kan verteren, laat staan beschrijven. En hij maakt al zoveel slordigheidsfoutjes. De afgelopen Culiperslunch bestond voor misschien wel de helft uit vegan producten en vleesvervangers. De promobox met producten die hij eens in de paar maanden krijgt van PR bureau Kroon op het Werk: vleesvervangers galore, met oa. de redelijk goede producten van Meatless farm en Blue Butcher. Zelfs Stegeman heeft zich, blijkens de foodybox, op de vervangers gestort. Hun product: een groenteburger. Jawel, zo eentje die je in 1992 voor het eerst op je bord trof. Met maiskorrels erin, zeg maar. Innovatief en smakelijk als altijd, daar bij Stegeman.

Drieduizend jaar geleden werd er ook al geprobeerd om vlees na te maken met plantaardige producten. Niet helemaal van het technisch niveau van vandaag de dag, maar de ‘vleesvervanger’ was al ruim voor 1992 populair. Grist laat het zien in een geinig, hapklaar filmpje dat niet meer dan 2 minuten van je tijd in beslag neemt. Precies de tijd die je nodig hebt om één kant van een groenteburger bruin bakken.


Eén reactie op “1000 jaar vleesvervangers
  1. Ben sinds juli 2020 voor 90% vegetariër met het gezin. (We eten enkel nog vlees op verplaatsing of op speciale gelegenheden). Heb dit een jaar of 20 geleden ook al eens geprobeerd. Maar de vleesvervangers zijn er echt heel goed op vooruit gegaan. Ik kan nu echt genieten van een stuk gebakken seitan of een beyond meat burger. De vorige keer dat ik dit probeerde was er gewoon veel minder keuze waardoor je smaakpalet heel beperkt was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Festival van de slager: masterclass Erik Waagmeester en Meneer Wateetons

Leer een varken uitbenen! Van 17 tot en met 22 april is het de Week van de Slager. Met maar liefst 3x Erik Waagmeester en Meneer Wateetons: live masterclass varken uitbenen en twee challenges.


Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
04 mrt
Curaçao – Fermentation for chefs and food professionals (2-days) Meerdere dagen | € 524.95

06 mrt
Curaçao – workshop vegetable fermentation and fermented hotsauces 18:00 tot 22:00 uur | € 155

08 mrt
Curaçao – sausage making workshop 18:00 tot 22:00 uur | € 155

09 mrt
Curaçao – Head to tails workshop 15:00 tot 22:00 uur | € 207

16 mrt
Daglange workshop “Kop tot Staart Varken” – op locatie 12:00 tot 22:00 uur

18 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

19 mrt
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp