Wateetons wetenschap |

Moet je kip wassen of niet?

Lang geleden werkte Meneer in de zorg, met jongeren die met elkaar in een gezinsvervangend tehuis woonden. ‘Groepsopvoeder’ was hij.

Bij dat opvoeden hoorde ook leren het huishouden doen, omgaan met geld, boodschappen doen en koken. Daar kwam hij voor het eerst in aanraking met het fenomeen ‘kip wassen’. Een van de jongeren, de beste kok, waste haar kip altijd. Met water en azijn.

Ongewassen kip was vies en ongezond bezwoer zij. Meneer had er nog nooit van gehoord. Ergens klonk het vagelijk logisch, en toch ook weer niet. Hij wist het ook niet, als eenvoudige G.O.. Ze kookte best lekker en niemand werd ziek.

Twintig jaar belandt Meneer via een redditpost weer eens in de vleeswasserette. Down de ongewassen rabbithole.

Om met de conclusie te beginnen: je vlees wassen, of het nou kip, rund of varken is, is geen goed idee en het doet meer kwaad dan goed.

Dit zijn de redenen waarom je je kip niet moet wassen:

  1. Het is een ineffectieve manier om bacteriën van je vlees af te krijgen. Als er pathogenen op je kip zitten blijven er na het wassen meer dan genoeg achter om er ziek van te worden. Kortom, het doet niet wat je wilt bereiken.
  2. Het wassen, met name onder de kraan veroorzaakt spetters waar deze pathogenen inzitten, en op messen. snijplanken, en ander voedsel terecht komen. Check dit filmpje voor een illustratie.
  3. Het wassen, met name onder de kraan, geeft ook aerosolen (waarvan iedereen tegenwoordig weet wat het zijn) met bacteriën die zich tot wel een meter rondom je gootsteen kunnen verplaatsen.
  4. De gootsteen, waarin veel mensen hun groente wassen (wat me sowieso een vrij slecht idee lijkt), raakt besmet met pathogenen die zich weer op je groente vestigen.

In de VS spreken de FDA, en CDC zich uit tegen het wassen van je kip/vlees. Ook het voedingscentrum is duidelijk: spoel je kip niet af, ook niet met citroen en azijn.

“Het voedingscentrum is duidelijk:
spoel je kip niet af, ook niet met citroen en azijn.”

Waarom wassen hele volksstammen hun kip toch?

Het lijkt vooral een gewoonte onder mensen die (oorspronkelijk) uit warmere landen komen en lijkt te stammen uit een tijd dat er nog minder toegang was tot koeling waardoor kip en ander vlees sneller te kans liep op oppervlaktebederf, wat je ruikt, en ziet als slijmerigheid.

Ziet er vies uit, maar is niet per se schadelijk. Van bederfbacteriën word je niet ziek. Het wassen zou deze geur en slijmerigheid eraf wassen. Tegenwoordig heeft men ook in Zuid-Europa en de Cariben supermarkten, koelkasten en vacuümverpakking, maar de gewoonte is blijven bestaan. Dat is de hypothese.

Oh ja, en Julia Child deed het ook.

Wat kun je beter doen dan kip afwassen?

Indien gewenst werkt schoonschrobben met keukenpapier beter voor het doel dat je hebt, eventueel slijm van de buitenkant verwijderen. Het is hier in Nederland eigenlijk nooit nodig, maar als je dan toch iets wilt doen, doe dan dat. Bacteriën krijg je er niet mee af, die maak je dood met hitte.

Ja maar, ik was al mijn hele leven kip en ik ben er nog nooit ziek van geworden

Dat weet je niet. Door voedsel overgedragen infecties kunnen een incubatietijd hebben van dagen of zelfs weken.

Dat zou kunnen, miljoenen mensen doen het en worden niet elke keer ziek. Van rauwe kip eten word je ook niet per se altijd ziek. Van roken krijg je niet altijd kanker. Het gaat om risico’s.

Levensgevaarlijk is het vermoedelijk ook niet. Als gezonde bloglezer in de kracht van zijn of haar leven herstel je van een salmonella of campylobacter infectie vanzelf weer.

Maar aangezien het geen nut (meer) dient, waarom zou je het risico nemen?

Meer weten over kip wassen? Check dit filmpje.

Een youtube film van 16 minuten van een pratende man? Toch keek Meneer hem helemaal. Superinteressant, goed uitgelegd, onderbouwd en met een culturele duiding. Ik heb me gelijk geabonneerd op zijn kanaal.


3 reacties op “Moet je kip wassen of niet?
  1. Wie in een slachterij is geweest die wast vlees. Niemand wil vlees met poep. Dat hoort er natuurlijk nooit op te zitten, maar bezoek maar eens een slachterij in vol bedrijf.
    Wassen wordt wel gedaan in water en azijn, of in zout water. De Chinese methode is wassen in heet water. Dat geeft dat typische vluwelige gevoel aan de kipstukken bij de Chinees.
    Spatten hoeft natuurlijk niet. De volgorde is ook aan te passen. Eerst groenten dan vlees voorbereiden. Een snijplank, mes enzovoort moet natuurlijk ook gewasssen.

  2. Eens! Wat een absurd idee. Maar geeft eens een goede reden om je groenten te wassen als ze niet rauw gaat eten en ze niet onder het zand zitten. Bestrijdingsmiddelen was je er niet zo maar af en in de NL-tuinbouw worden die toch al nauwelijks gebruikt. Bacteriën zal je ook van groenten niet zomaar afwassen.

  3. Wat een Hollands bericht is dit weer… Kip wassen is nu opeens gevaarlijk? Ongelooflijk!!!

    Kip was je met zout of azijn om de slijmlaag eraf te krijgen. Deze slijmlaag is simpel gezegd lijkvocht. Wil je dat lekker eten, doe je best, maar hele “Volksstammen” deden en doen dit vanwege die slijmlaag. Die slijmlaag zit er in onze Hollandse kip ook op, hoe geweldig de koelingen ook zijn. Een lijk laat namelijk vocht vrij. Slap artikel zonder goede argumenten. Spetters en aërosolen? Laat me niet lachen… je kip was je in een kom met daarin een vergiet, warm water en azijn erbij, even laten staan en je hebt heerlijke kip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Science sunday: floëembanaan, marskombucha en schimmelvoer

In deze editie van Science Sunday: hoe de banaan in de afgelopen 7000 jaar onherkenbaar is veranderd, hoe je op Mars wel kombucha kunt eten maar niet kunt drinken en hoe schimmels de toekomst van ons eten vormen.


Science sunday: Holotypic Occlupanid Research Group

Soms stuit je op een veld van wetenschap waarvan je niet wist dat het bestond. Meneer Wateetons ontdekte onlangs de studie der occlupaniden.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
31 jan
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

01 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

03 feb
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

04 feb
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

24 feb
Driedaagse cursus groente bereiden (drie dagen achter elkaar) Meerdere dagen

Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp