experimenteerdrift, Over Rot, recept, zelf maken |

Gefermenteerde hotsauce pekeleieren

“Maar kan ik ook wat met de overgebleven pekel van mijn groentefermentatie?” Het is een van de meest gestelde vragen tijdens Meneer Wateetons’ workshops (groente) fermenteren. Natuurlijk. Heel veel zelfs. Zoals pekeleieren maken. Lees verder voor het recept voor gefermenteerde hotsauce pekeleieren.

Wat is fermenteren?

Fermenteren is het gebruik van micro-organismen om je eten lekkerder, langer houdbaar of beter verteerbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt: het is lekkerder dan melk, langer houdbaar dan melk en (voor mensen met een gevoeligheid voor lactose) beter verteerbaar dan melk. Kaas: idem. Andere voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn (zuurdesem)brood, miso, sojasaus, droge worst, wijn, bier, komboecha en zuurkool.

Het gave van fermenteren is dat je het, als je de techniek snapt, helemaal zelf kunt doen.

Groente fermenteren

Groente fermenteren is een van de makkelijkste vormen van fermenteren. Je hebt er niet meer dan de groente en zeezout voor nodig. Het lukt nagenoeg altijd, iedereen vindt het lekker en het kan gewoon op je aanrecht, zonder bijzondere tools. Je voegt 2% zeezout toe aan je fijngesneden groente, mishandelt deze op gruwelijke wijze zodat er veel vocht vrij komt en bewaart de groente vervolgens gedurende minstens een week op kamertemperatuur waarbij je zorgt dat de groente de volle tijd onder z’n eigen vocht staat.

Gefermenteerde hotsauce maken

Pepers zijn natuurlijk ook gewoon een groente. Feitelijk zijn ze fruit, maar laten we niet onnodig pedant doen. Dat gedweep met ‘meneer’ is al erg genoeg. Je kunt ze dus ook fermenteren. Je snijdt ze dan niet fijn, noch mishandelt ze maar voegt extra water toe aan de pepers zodat ze onder staan en berekent dan 2% zout van groente + water. Het ‘mishandelen’ gebeurt na de fermentatie, en is in handen van de staafmixer of keukenmachine. Een kind kan de was doen, al moet je wel uitkijken met rondspattende hotsauce en kroostenoogjes.

Meer leren over fermenteren?

Over Rot 2.0 Wateetons

Lees Over Rot

In Over Rot kom je alles te weten over het fermenteren van groenten, vlees, vis, bonen, granen en zuivel. Meneer Wateetons neemt je mee in deze wondere wereld van voedselveranderende microben.

Hotsauce Meneer Wateetons

Volg een online workshop

Leer groente fermenteren en gefermenteerde hotsauce maken met de handige on demand online workshops van Meneer Wateetons. Bekijk ze op je eigen moment.

Wat moet je met de overgebleven pekel?

Bij groente fermenteren heb je altijd veel vocht over. Je eet de zuurkool of gefermenteerde bietjes op, en houdt een halve pot met vocht over. Bij gefermenteerde hotsauces is dat vaak nog meer, omdat je niet alle pekel nodig hebt voor de sauce. Daar zou hij te dun van worden. Die pekel is waanzinnig lekker: zilt en vol van smaak en kleur van je basisingredient, de smaakmakers en de fermentatie. In geval van hotsauces is hij ook nog eens lekker pittig. Zonde om daar niks mee te doen. Maar wat kun je ermee? Nou, bijvoorbeeld: pekeleieren maken dus.

Wat zijn pekeleieren?

Pekeleieren, of ‘ingemaakte eieren’ zijn meestal hardgekookte eieren die worden uitgehard in azijn of pekel. Net zoals fermenteren is het van oorsprong een manier om voedsel te bewaren, zodat het maanden later kon worden gegeten. En net als we nu gefermenteerde groente eten omdat het lekker is, en niet omdat we anders de winter niet doorkomen, zijn ingemaakte pekeleieren nog altijd favoriet als snack of hors d’œuvre en populair in pubs, bars en over de hele wereld op plaatsen waar bier wordt geschonken.

Hoe maak je traditionele pekeleieren?

Normaal gebruik je azijn en zout voor het inmaken van eieren. Nadat de eieren hard gekookt zijn, verwijder je de schaal en worden ze ondergedompeld in een oplossing van azijn, zout, kruiden en andere smaakmakers. Recepten variëren van de traditionele pekeloplossing voor augurken tot andere oplossingen die een zoete of pittige smaak kunnen geven. Het zout en de lage pH van het toegevoegde azijn maakt dat de eieren lang houdbaar zijn en ook wat steviger van structuur worden.

Zout en een lage pH? Dat hebben wij al. In onze gefermenteerde restpekel.

Hoe maak je gefermenteerde pekeleieren?

Hoe smaken de gefermenteerde hotsauce pekeleieren?

Meneer en vriendin Wateetons aten de ingemaakte eieren na circa een maand. De pekel rook nog fris, met een lichte hint van gekookt ei. De meeste vaste delen (van de peper) waren naar de bodem gezakt. De eieren waren stevig, harder dan gekookte eieren. Bij het doorsnijden zagen ze er niet wezenlijk anders uit dan gekookte eieren. De smaak daarentegen was erg cool: gekookt ei, maar met een duidelijk randje pit en umami.

Laten we zeggen: als gekookt ei bewaard in een lekkere gefermenteerde hotsauce.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermenteren met het Klokhuis en Meneer Wateetons

Het klokhuis. Wie is er niet groot mee geworden? Al 35 jaar leert het TV programma kinderen van 7-12 hoe de wereld in elkaar steekt, in de breedste zin des woords. Onlangs viel Meneer de allergrootste eer uit zijn carrière ten deel: de kinderen van nu en de toekomst iets wijzer maken over…. fermenteren.


Hongaarse lángos recept

Recept Hongaarse lángos – de communistische pizza

Een van de eerste Hongaarse klassiekers die we probeerden was lángos. De volvette communistische getto-pizza. Hier een recept.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
27 okt
Live online workshop cider maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

01 nov
Driedaagse cursus Fermenteren Meerdere dagen

03 nov
Live online workshop ossenworst maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

10 nov
Live online workshop limoncello maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99

12 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (1) Meerdere dagen

19 nov
Wateetons Wilde weekend in Zweden – november 2021 (2) Meerdere dagen

24 nov
Live online workshop groente charcuterie maken 20:30 tot 22:00 uur | € 9.99
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend