experimenteerdrift, Over Rot, recept, zelf maken |

Gefermenteerde hotsauce pekeleieren

“Maar kan ik ook wat met de overgebleven pekel van mijn groentefermentatie?” Het is een van de meest gestelde vragen tijdens Meneer Wateetons’ workshops (groente) fermenteren. Natuurlijk. Heel veel zelfs. Zoals pekeleieren maken. Lees verder voor het recept voor gefermenteerde hotsauce pekeleieren.

Wat is fermenteren?

Fermenteren is het gebruik van micro-organismen om je eten lekkerder, langer houdbaar of beter verteerbaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt: het is lekkerder dan melk, langer houdbaar dan melk en (voor mensen met een gevoeligheid voor lactose) beter verteerbaar dan melk. Kaas: idem. Andere voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn (zuurdesem)brood, miso, sojasaus, droge worst, wijn, bier, komboecha en zuurkool.

Het gave van fermenteren is dat je het, als je de techniek snapt, helemaal zelf kunt doen.

Groente fermenteren

Groente fermenteren is een van de makkelijkste vormen van fermenteren. Je hebt er niet meer dan de groente en zeezout voor nodig. Het lukt nagenoeg altijd, iedereen vindt het lekker en het kan gewoon op je aanrecht, zonder bijzondere tools. Je voegt 2% zeezout toe aan je fijngesneden groente, mishandelt deze op gruwelijke wijze zodat er veel vocht vrij komt en bewaart de groente vervolgens gedurende minstens een week op kamertemperatuur waarbij je zorgt dat de groente de volle tijd onder z’n eigen vocht staat.

Gefermenteerde hotsauce maken

Pepers zijn natuurlijk ook gewoon een groente. Feitelijk zijn ze fruit, maar laten we niet onnodig pedant doen. Dat gedweep met ‘meneer’ is al erg genoeg. Je kunt ze dus ook fermenteren. Je snijdt ze dan niet fijn, noch mishandelt ze maar voegt extra water toe aan de pepers zodat ze onder staan en berekent dan 2% zout van groente + water. Het ‘mishandelen’ gebeurt na de fermentatie, en is in handen van de staafmixer of keukenmachine. Een kind kan de was doen, al moet je wel uitkijken met rondspattende hotsauce en kroostenoogjes.

Meer leren over fermenteren?

Over Rot 2.0 Wateetons

Lees Over Rot

In Over Rot kom je alles te weten over het fermenteren van groenten, vlees, vis, bonen, granen en zuivel. Meneer Wateetons neemt je mee in deze wondere wereld van voedselveranderende microben.

Hotsauce Meneer Wateetons

Volg een online workshop

Leer groente fermenteren en gefermenteerde hotsauce maken met de handige on demand online workshops van Meneer Wateetons. Bekijk ze op je eigen moment.

Wat moet je met de overgebleven pekel?

Bij groente fermenteren heb je altijd veel vocht over. Je eet de zuurkool of gefermenteerde bietjes op, en houdt een halve pot met vocht over. Bij gefermenteerde hotsauces is dat vaak nog meer, omdat je niet alle pekel nodig hebt voor de sauce. Daar zou hij te dun van worden. Die pekel is waanzinnig lekker: zilt en vol van smaak en kleur van je basisingredient, de smaakmakers en de fermentatie. In geval van hotsauces is hij ook nog eens lekker pittig. Zonde om daar niks mee te doen. Maar wat kun je ermee? Nou, bijvoorbeeld: pekeleieren maken dus.

Wat zijn pekeleieren?

Pekeleieren, of ‘ingemaakte eieren’ zijn meestal hardgekookte eieren die worden uitgehard in azijn of pekel. Net zoals fermenteren is het van oorsprong een manier om voedsel te bewaren, zodat het maanden later kon worden gegeten. En net als we nu gefermenteerde groente eten omdat het lekker is, en niet omdat we anders de winter niet doorkomen, zijn ingemaakte pekeleieren nog altijd favoriet als snack of hors d’œuvre en populair in pubs, bars en over de hele wereld op plaatsen waar bier wordt geschonken.

Hoe maak je traditionele pekeleieren?

Normaal gebruik je azijn en zout voor het inmaken van eieren. Nadat de eieren hard gekookt zijn, verwijder je de schaal en worden ze ondergedompeld in een oplossing van azijn, zout, kruiden en andere smaakmakers. Recepten variëren van de traditionele pekeloplossing voor augurken tot andere oplossingen die een zoete of pittige smaak kunnen geven. Het zout en de lage pH van het toegevoegde azijn maakt dat de eieren lang houdbaar zijn en ook wat steviger van structuur worden.

Zout en een lage pH? Dat hebben wij al. In onze gefermenteerde restpekel.

Hoe maak je gefermenteerde pekeleieren?

Hoe smaken de gefermenteerde hotsauce pekeleieren?

Meneer en vriendin Wateetons aten de ingemaakte eieren na circa een maand. De pekel rook nog fris, met een lichte hint van gekookt ei. De meeste vaste delen (van de peper) waren naar de bodem gezakt. De eieren waren stevig, harder dan gekookte eieren. Bij het doorsnijden zagen ze er niet wezenlijk anders uit dan gekookte eieren. De smaak daarentegen was erg cool: gekookt ei, maar met een duidelijk randje pit en umami.

Laten we zeggen: als gekookt ei bewaard in een lekkere gefermenteerde hotsauce.


Eén reactie op “Gefermenteerde hotsauce pekeleieren
  1. wat als je de eieren níét pelt?
    de lage zuurwaarde zou de schaal kunnen oplossen, toch?
    misschien kun je ze zelfs ongekookt fermenteren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Fermentatie to do list

Check deze handig kaart met bekende fermentaties, gecategoriseerd naar hoofdingrediënt. Welke heb je nog niet geproefd?


Ultieme patat of friet maken volgens de triple cook methode

Kan de klassieke Vlaamse friet nog beter? Nog krokanter? Ja, dat kan hij. Met de triple cook methode. Check hieronder het recept, inclusief filmpje.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp