Meneer eet uit |

Culinaire tips voor een bezoek aan Texel

Meneer Wateetons komt niet vaak op de waddeneilanden. Hij is er niet mee opgevoed. Hij heeft meer van Europa gezien dan van onze eigen eilanden. Raar eigenlijk. En zonde. Want datgene wat hij wel gezien heeft vond hij fantastisch. Dus toen Meneer Wateetons afgelopen weekend op Texel moest zijn om een hele gave binnenkort te openen wijnbar te coachen met het maken van hammen, worsten en andere charcuterie besloot hij er een dagje aan te plakken. Via Facebook sourcede hij de crowd voor culinaire tips. Dat heeft hij geweten. Er kwamen genoeg culinaire tips binnen om een verblijf van een maand op Texel te vullen met louter eten en drinken. Sharing is caring, dus deze culinaire tips voor een bezoek aan Texel zal hij in deze post met jullie delen.

Hij was er uiteindelijk maar één dag, dus hij heeft niet alles zelf kunnen proberen. Hieronder vind je de lijst, zoals die is gedeeld door de crowd met eventueel hun beschrijvingen. Als Meneer er zelf geweest is geeft hij ook zijn mening.

Mooie culinaire ondernemers op Texel – bezocht

Mosterdmakerije Texel

Toptip: Mosterdmakerij Texel

In een uiterst charmante boerderij gevestigde kleine mosterdmakerij, met een leuke selectie hele lekkere mosterds. Pas een jaartje open. Van pittig tot chili en van eentje met schapenwei tot rozemarijn. De smaken van elk zijn heel herkenbaar en vol. Ze hebben ook kleine proefpotjes. Aardige eigenaren die graag vertellen over hun product. Wij kochten álle smaken.

Bezoek de website
 • Texelse ijsboerderij Labora
  Heerlijk ijs en een perfect uitje voor met kinderen. Naast een ijsje eten kun je de ‘melkrobot bezoeken’, spelen in de speeltuin en een gigantisch springkussen bestormen. Opvallend mooie en schone openbare toiletten op de koop toe.
 • Vispaleis en Rokerij van der Star
  In Oudenschild kun je op veel plekken een visje kopen. Het ‘vispaleis en rokerij’ doet de naam niet helemaal eer aan, qua paleiserigheid althans. Groot is het wel en veel vis hebben ze ook. De selectie gerookte vis wordt slechts overtroffen door de selectie vis uit de frituur. Misschien zou ‘visfrituur en rokerij’ het aanbod beter dekken. En daar is ook niks mis mee. Veel plaatsen, zowel binnen als op het terras. We aten er goede kibbeling, en lekkere gerookte en gebakken haring.
 • Inn the Knip
  Een fijn tentje voor een kop koffie en een taartje. Met een bric-a-brac interieur en rommelmarkt vibe. Moet je van houden. Ze hebben een serre, waardoor je met het kleinste zonnestraaltje al lekker zit. De eigenaresse maakt met iedereen een gezellig praatje. We aten er een ‘Hoornder ring’- taartje, een roomboterkoek met amandelspijs. Sowieso een populaire Texeller combinatie In de Spar er tegenover bleken ook de taarten Kooger kruumel, Dikke Skiller en Bolle Burger uit die ingrediënten te bestaan.
 • Keukencentrum Texel
  Meneer Wateetons verlekkerde zich aan al die mooie kookspulletjes die nevernooit in zijn keuken gaan passen, maar die hij toch graag wil hebben. Ook een ruime selectie aan kruiden- en specerijenmixen, waaronder bijzondere als cevapi kruiden, Portugese piri piri en aglio picante. Binnenkort liggen de boeken van Meneer Wateetons er ook.
 • Texel chips
  Deze chips kochten we in de Spar. Texel chips gebruikt aardappels uit de waddenregio voor haar handgemaakte chips. “De combinatie van zilte aardappels en een speciaal kruidenmengsel van zeekraal en ijskruid zorgt ervoor dat er veel minder zout hoeft worden gebruikt” schrijft de website. Meneer en vriendin Wateetons zijn het daar niet helemaal mee eens. De crunch van deze chips is fantastisch, en ze hebben een lekker handgemaakt uiterlijk, maar het zoutgehalte was ons veel te laag en ook kruiderij – die in de basis heel tof is – was ons veel te voorzichtig. 
Texelse bierbrouwerij

Andere mooie culinaire ondernemers op Texel – getipt

 • Slagerij Maas Texel
 • Brouwerij Diks
 • Voedselbos Texel
 • Zelfpluktuin Texel
 • Garnalen vissen met txl 10
 • Stokerij Texel
 • Texelse Branding
 • Texelse bierbrouwerij
 • Italiaanse ijsboer, de Koog

Restaurants op texel – bezocht

Kookatelier OpOost

Toptip: kookatelier OpOost

Wij aten verbijsterend goed bij het kookatelier behorende bij OpOost. Vijftien gangen, waarbij we van de ene in de andere verbazing vielen. Elk bordje een kunststukje. Elke smaakcombinatie raak. Met zowel een wijn als botanicals drank arrangement. We hebben meerdere restaurants met een ster bezocht die het niet haalden bij wat Joram Timmerman serveert. En dat in een pop-up locatie. En met elke twee maanden een nieuwe kaart.

Ga. Daar. Heen.

Bezoek de website

Overige restaurants op Texel – getipt

 • Taj Mahal – de lamsvindaloo is “zó pittig dat de kok kwam vragen of ik zeker wist toen ik bestelde.”
 • Bij Jef – een michelin ster, “eigenlijk wel verplicht” en “kookt met alleen locale producten, zoals in Waddenzeewater gepekeld lamsnek”
 • De eilandkeuken
 • De Twaalf Balcken – “voor de gerookte spareribs”
 • Brasserie Rebecca
 • Restaurant Vincent
 • De Stal – “verwerken eigen koeien”
 • Restaurant Gusta
 • Bries 20
 • Freya le bistro
instagram storie

Niet zo'n lezer? Bekijk Meneers bezoek aan Texel via instagram stories.

Tijdens hun bezoek aan Texel filmden Meneer en vriendin Wateetons hun ervaringen en deelden ze via instagram stories. Die kun je terugkijken via deze link. Of bezoek op je telefoon in je instagram app het profiel van @wateetons en klik bij de hoogtepunten op Texel. Vergeet je hem niet te volgen?


12 reacties op “Culinaire tips voor een bezoek aan Texel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

Onsvanlife Hongarije vlog 2

Onsvanlife Hongarije vanlife vlog 2

In dit tweede Hongarije onsvanlife vlog bezoeken Arianne en Meneer twee van de vier wijngebieden van Hongarije, maakt Arianne kennis met rauwe ganzenlever, en Meneer met darmkrampen.


Onsvanlife vlog

Nieuwe vanlife vlog: the koek-edition. Sneek – Deventer – Vlieland

In deze tweede Onsvanlife vlog reizen Meneer en vriendin Wateetons spontaan en onvoorbereid naar Friesland, komen ze erachter dat een klein beetje meer planning misschien verstandig is, blijkt Deventer droger én heel leuk en eindigen ze in een bunker op Vlieland.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

31 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

09 sep
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

10 sep
Driedaagse cursus fermenteren (dinsdagen) Meerdere dagen

29 okt
Driedaagse cursus groente bereiden Meerdere dagen

02 dec
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp