Over Rook |

Smokeset voor Fernus nu beschikbaar

Af en toe post ik iets over dat geinige pizzaoventje, genaamd Fernus. Je kent het waarschijnlijk nu wel. Bloedgeil ding, dat ook nog eens bloedheet wordt in zeer korte tijd. 350 graden in tien minuten. Gewoon op je gasfornuis. Iets waar mijn handgemaakte houtoven drie uur over deed, na dito kruiwagens hout. Het Ingenieuze design zorgt ervoor dat de hitte van de gasvlam niet alleen de steen verhit maar tegelijkertijd over de bovenkant van de pizza heen beweegt. Zoals in een Italiaanse pizzaoven. Het resultaat, in een paar minuten een krokante bodem, en prachtige blazen op je deegrand.

(Dat werkt dus helaas niet op je inductie kookplaat. Niets ten nadelen van inductie, maar deze oven werkt op vlammen.)

Dutch Design

Wat ik er ook tof aan vindt, is dat het niet gewoon een anoniem ontwerp is van een Chinese fabriek, of een Amerikaanse multinational maar dat hij is verzonnen door een Nederlandse ontwerper, Hans de Gooijer. Een designer met een voorliefde voor lekker eten en een lekker fikkie. Geen megastudio’s, geen megabudgetten. Gewoon een creatieve ontwerper die maakt wat hij zelf graag op zijn aanrecht zou willen hebben. Op het Fernus instagram kanaal komen regelmatig posts voorbij met prototypes, en andere stappen uit het jaren durende proces van ontwerpen, testen, finetunen en uiteindelijk produceren van Fernus. Ik vind dat schitterend. Ik kan nog niet eens een duploset foutloos in elkaar zetten.

Andere producten van zijn hand zijn een koffierooster voor op gas, en een mooi modulair rek voor je openhaard hout, en een fireplate om boven je fikkie dingen te grillen.

Zo min mogelijk stekkers. Zo veel mogelijk vuur en rook.

Fernus Smokeset nu beschikbaar

Over rook gesproken, in het introductiefilmpje dat ik ongeveer een jaar geleden over Fernus maakte voor Foodtube kondigde ik aan dat hij uitgebreid zou worden met een Smokeset, zodat je Fernus ook zou kunnen gebruiken voor het roken van een visje, worstje of plak knolselderij. Het heeft even geduurd, en ik heb persoonlijk enkele prototypes mogen testen, maar nu is de Smokeset dan eindelijk beschikbaar. In beperkte oplage, dus wees er snel bij.

Roken is natuurlijk niet hetzelfde als een pizza bakken. Het is meer ‘Low and Slow’ dan ‘Heet & Hard’. De slimme gaten die voor de hete luchtstroom zorgen die over je pizza wervelt zijn bij roken ongewenst. Je wilt de rook zo veel mogelijk binnen houden.

Check hier de smokeset

Wat zit er in de Fernus Smokeset?

  • Back shutter
  • Shutter left and right
  • Chipfeeder
  • Smoketray
  • Een zakje rookmot

Hoe werkt de Fernus Smokeset?

Met de backshutter en shutters left and right (dat betekent links en rechts) sluit je alle gaten, zodat de rook niet afgevoerd wordt door de luchtstroom. De gewone kiertjes tussen bijvoorbeeld de deksel en deur zorgen dat de rook nog altijd heel rustig ververst wordt. Volledig stilstaande rook is ook niet goed.

De pizzasteen mag eruit, en daaronder vind je een opening in de bodem die met een stop is afgesloten. Je Fernus is namelijk al ontworpen met de ontwikkeling van de Smokeset voor ogen. De dop vervang je door bij de Smokeset geleverde chipfeeder waar de fijne houtmot (zaagsel) in gaat. De hitte van de gasvlam verhit tegelijkertijd zowel de houtmot als de bodemplaat van de Fernus waardoor de temperatuur rustig stijgt. Geen pizziaanse temperaturen van 350 graden, maar een rustige 90-120 is waar je op mikt.

De smoketray plaats je in de Fernus. Deze bestaat uit een roostertje en een lekbakje zodat er geen sappen of vet op de bodemplaat belanden en daar gaan verbranden en walmen. Stukje vis, steak of anderszins erop en smoke away.

Een gevulde chipfeeder rookt ongeveer een kwartier. Waar je in een standaard platte rookpan dan enorm moet worstelen om een nieuwe dosis mot toe te voegen (ding helemaal open, vis eruit, rooster eruit, klauwen verbranden, bodemplaat eruit, as weggooien, weer helemaal in elkaar zetten, weer klauwen verbranden, opnieuw verhitten) wip je bij deze Smokeset eenvoudig de chipfeeder eruit met het multifunctionele handvat van pizzaschep en leegt en vult hem weer zonder dat je poezelige vingertjes met het hete staal in aanraking komen, of je product afkoelt. Dat soort elegante oplossingen, ik hou ervan.

Al naar gelang je product en je rookwensen vul je hem één of twee keer en kun je aan tafel.

De Fernus Smokeset kost €89 en is beperkte oplage beschikbaar via https://fernus.nl/product/smokeset/

Check hier de smokeset

Oh ja, wel de afzuiger aan natuurlijk. Een rookoven die geen rook produceert; verzin dat eens, Hans.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.


Misschien vind je dit ook leuk

gratis workshop bij aanschaf boeken

Tijdelijk gratis workshops

Ontvang in de maand december bij aanschaf van een boek van Meneer Wateetons, niet alleen een handtekening, maar ook een gratis online workshop van Meneer zelf!


Hertenworst tijdens Wateetons Wilde Weekend

Zo gaaf was Wateetons Wilde Weekend – de 1,5 meter editie.

Met tweehonderd kilometer tussen ons en de eerste grote stad, mondkapjes tussen ons en de boze buitenlucht en anderhalf hert tussen ons en elkaar hadden hij en acht helden de tijd van hun leven tijdens Wateetons Wilde Weekend in Zweden. Check de filmpjes.

workshop-worstmaken
Workshop
agenda
29 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen

30 mrt
Driedaagse cursus groente bereiden (zaterdagen) Meerdere dagen

15 apr
Driedaagse cursus fermenteren (maandagen) Meerdere dagen

16 apr
Driedaagse cursus Beter Vlees Bereiden Meerdere dagen

12 jun
Live online workshop “tempura maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

03 jul
Live online workshop “sambal maken” 20:30 tot 22:00 uur | € 11.99

30 aug
Driedaagse cursus groente bereiden (vrijdagen) Meerdere dagen
Complete agenda
DROOM JIJ ER OOK VAN OM MIDDEN IN DE ZWEEDSE NATUUR EEN EDELHERT UIT TE BENEN?

Schrijf je nu in.


Wateetons wilde weekend
whatsapp